TCMB'nin kredi teşviki özel bankaları hareketlendirmeyecek

TCMB'nin kredi teşviki özel bankaları hareketlendirmeyecek

Fitch: Türk bankalarında yüzde 10-20 aralığında kredi büyümesinin teşvik edilmesi kısa vadede bir tehlike oluşturmuyor

A+A-

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Rating, lira cinsinden kredi büyümesinin yıllık yüzde 10-20 arasında olması için Türk bankalarına sağlanan teşviklerin, bankacılık sektörü kredilerinde veya bunlarla ilişkili risklerde ciddi hızlanmaya yol açmasının muhtemel olmadığını savundu. 

Fitch Ratings bugün yayınladığı raporda, TCMB'nin sağladığı teşvikin kamu bankalarında hızlı kredi büyümesini frenlerken, bazı özel sahipli bankalarda kredi büyümesinde ılımlı bir artışı motive edebileceğine inandıklarını vurguladı. 

Fitch, "Bununla birlikte, TCMB tarafından bu hafta açıklanan teşviklerin gelecekte daha yüksek reel büyüme hedefleri için başlangıç oldukları ortaya çıkar ise, kredi büyümesi hızlanabilir ve sektör riskleri daha ciddi şekilde yükselebilir" değerlendirmesini de yaptı.

Raporunda özel bankaların Türk bankacılık sektörünün yüzde 60'ını oluşturduklarını ve Haziran 2019 sonu itibariyle lira cinsinden kredi büyümelerinin yüzde 10'un altında olduğunu aktaran Fitch, bu bankaların sağlanan teşvikler nedeniyle agresif şekilde kredileri artırmalarını beklemediklerini vurguladı. "Faaliyet ortamındaki oynaklık dikkate alındığında, bankaların çoğunun kredi büyümesini hızlandırma konusunda sınırlı bir iştahları var" değerlendirmesini yapan Fitch, teşviklerin bu bankaları yollarından saptırmasının muhtemel olmadığını düşündüklerini de belirtti. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 19 Ağustos'da, zorunlu karşılıklara ödenen faiz/nema uygulamasında değişikliğe gitmiş Türk Lirası zorunlu karşılık belirlemede "kredi büyümesi" kriteri getirmişti.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.