TCMB'nin resmi rezerv varlıkları arttı

TCMB'nin resmi rezerv varlıkları arttı

TCMB'nin resmi rezerv varlıkları, Mayıs'ta aylık %3,1 artarak 95,6 milyar dolar oldu

A+A-

TCMB'nin resmi rezerv varlıkları, Mayıs'ta aylık %3,1 artarak 95,6 milyar dolar oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan açıklamaya göre, Resmi Rezerv Varlıkları, bir önceki aya göre yüzde 3,1 artarak 95,6 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde alt kalemler itibarıyla, döviz varlıkları bir önceki aya göre yüzde 4 artarak 73,6 milyar ABD doları olarak kaydedilmiş, altın cinsinden 
rezerv varlıkları bir önceki aya göre değişmeyerek 20,5 milyar ABD doları olarak gerçekleşti.

Açıklamada şöyle denildi:

"Vadesine 1 yıl veya daha az kalmış Merkezi Yönetim ve Merkez Bankası’nın önceden belirlenmiş döviz çıkışları (döviz kredileri, menkul kıymetler ve mevduat işlemlerinden doğan yükümlülükler) bir önceki aya göre net bazda yüzde 40,2 oranında artarak 15,1 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Bu tutarın 10,4 milyar ABD doları 
anapara, 4,7 milyar ABD doları faizlerden oluşmaktadır. Ayrıca, Merkez Bankası’nın yurtiçi ve yurtdışı yerleşik bankalarla yapmış olduğu finansal türev işlemlerinden kaynaklanan net yükümlülükler 19,4 milyar ABD doları olup, söz konusu tutarın 14,9 milyar ABD doları bir ay vadelidir.

Şarta bağlı döviz çıkışları, 1 yıl içinde ödenecek Hazine garantili dış borçlar ile diğer yükümlülüklerden (Bankacılık 
sektörünün döviz ve altın cinsinden zorunlu karşılıkları ve akreditifler) oluşmaktadır. Söz konusu yükümlülükler bir önceki aya göre yüzde 12,8 artarak 35,2 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir." 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.