Teknosa 4 milyar TL ciro hedefliyor

Teknosa 4 milyar TL ciro hedefliyor

2013'te yüzde 27 artışla 3 milyar TL ciro elde eden Teknosa, 2014'te daha yüksek büyüme oranı ile 4 milyar TL ciro yapmayı hedefliyor

A+A-

Sabancı Holding'in teknoloji perakendeciliği alanındaki iştiraki Teknosa 2013 yılını yüzde 27 büyüme ve 3 milyar lira ciro ile tamamlarken; şirket 2014'te çoklu kanal stratejisi ve yeni açılacak mağazaların katkısıyla yüzde 30 üzeri artışla 4 milyar lira ciro hedefliyor.

Teknosa'nın 2014 hedefleriyle ilgili düzenlenen toplantıda konuşan Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer, elektronik sektöründe 2014 yılı için beklenen yüzde 8'lik büyümeye karşın Teknosa'nın sektörün üzerinde büyümesini sürdüreceğini belirterek,

"Teknosa her yıl olduğu gibi 2013'te de sektörün üzerinde büyüdü, yüzde 27 büyümeyle 3 milyar lira ciro elde etti. 2014 için de 4 milyar lira ciro hedefi koyduk. Hem geleneksel satış kanalı, hem de e-ticaretteki ciro ve kârımızı artırarak bu hedefe ulaşacağız. Bu çerçevede mağazalaşma ve online kanala yönelik 60 milyon lira yatırım yapacağız" dedi.

Toplantıda verilen bilgiye göre, Teknosa 2014'te satış alanını 30,000 metrekare artırmayı planlarken, bu yaklaşık 20 yeni mağazaya denk geliyor. Teknosa 1,500 yeni istihdam sağlamayı planlıyor.

Çoklu manal stratejisine odaklanma

Dinçer, sektörün çok üzerindeki büyüme rakamlarına nasıl ulaşılacağı ile ilgili soru üzerine ise, "Çoklu kanal stratejisine odaklanacağız. Bütün satış kanallarını entegre çalıştıracağız. Hem online kanalda, hem mağazalarda aynı hizmeti sağlayacağız" diye konuştu.

Teknosa Genel Müdürü Necil Oyman da, yeni açılacak mağazalar ve online satışta büyüme stratejisinin yanı sıra, satış sonrası hizmetlerden elde edilecek gelir artışının da büyümeye katkı sağlayacağını söyledi.

Global olarak bakıldığında, özellikle akıllı telefon ve tablet pazarının önemli ülkelerde doyuma ulaşmasıyla 2013 yılında global tüketici elektroniği pazarının yatay kaldığını, 2014'te de büyüme beklenmediğini belirterek, "Bu açıdan bakıldığında, Türkiye pazarı için yüzde 8 büyüme beklentisi önceki yıllara göre düşük görünse de, global gelişmeler dikkate alındığında iyi bir oran" diye konuştu.

Oyman, Teknosa olarak 2014'te beyaz eşya satışlarına da daha fazla ağırlık vermeye başlayacaklarını söyledi.Özellikle online satışların önemli bir büyüme potansiyeli taşıdığını belirten Oyman, "Online ziyaretçi sayımız 2013'te yüzde 80 artışla 80 milyona ulaştı. Online satışlarımız 2012'ye göre 2.3 kat büyüdü. 2015 yılında 5 kat daha büyümesini hedefliyoruz" diye konuştu.

Toplantıda verilen bilgiye göre, online satışlar Teknosa'nın 3 milyar liralık toplam cirosu içinde yüzde 7 paya sahip.

Karta taksitlendirme ve kur belirsizlik yaratıyor

Kredi kartı taksitlerine yönelik sınırlamalar ve kurdaki oynaklığın sektör için 2014'te büyük bir belirsizlik yarattığına dikkat çeken Haluk Dinçer, "Elektronik ürünlerde taksitlendirmenin sınırlandırılmasına yönelik düzenlemeler, telekom ürünlerinde ise taksidin tamamen kaldırılması sektörde bazı olumsuz etkilere yol açacaktır. Ancak yılın ortalarına doğru satışların yeni bir dengeye kavuşacağını düşünüyorum" dedi.

Dinçer, Teknosa'nın kuru sabitleme yoluna gidip gitmeyeceği ile ilgili bir soru üzerine ise, "Bunun için önce tedarikçilerimizin kuru sabitlemesi lazım. Bunun da olacağını zannetmiyorum. Dolayısıyla Teknosa olarak bizim alacağımız özel bir önlem yok" diye konuştu.

Oyman ise, taksit sınırlandırmasının talebi öne çekmesiyle Ocak'ta satış patlaması yaşandığını, uygulamanın başladığı Şubat'ta ise durgunluk oluştuğunu söyledi.

Oyman, "Genelde Ocak ayı bizim için en satışların en yavaş geçtiği ay olmasına rağmen, talebin öne çekilmesiyle belki de yılın en verimli ayı olacak. Satışlar yüzde 40 artış gösterdi. Özellikle cep telefonu satışlarındaki artış yüzde 125 oldu. Uygulamanın 1 Şubat'ta hayata geçmesi ise özellikle cep telefonunda Şubat'ın ilk haftasında durgunluk yarattı" dedi.

Oyman, Teknosa'nın inorganik büyümesine ilişkin bir soru üzerine ise, önceliklerinin organik büyüme olduğunu ve ancak Teknosa'ya değer katacak bir işlem olması halinde satın alma yoluna gideceklerini söyledi.

Teknosa, 2013 yılında yüzde 38 pazar payıyla pazar lideri konumunda bulunuyor. Haluk Dinçer ise, bir soru üzerine holding olarak Teknosa'nın halka açıklığının artırılması yönünde bir planlarının bulunmadığını ifade etti.

Dinçer, Avivasa'daki halka arz çalışmalarının da planlandığı şekilde yılın ilk yarısında gerçekleştirmek üzere devam ettiğini söyledi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.