TEPAV Perakende Gรผven Endeksi(TEPE) Ocak 2020โde bir รถnceki aya gรถre 1,1 puan, bir รถnceki yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre ise 9,2 puan arttฤฑ.
TEPAV’dan yapฤฑlan aรงฤฑklamaya gรถre, perakende gรผveninin ocak ayฤฑndaki artฤฑลฤฑnda geรงtiฤimiz 3 ayda iลlerin durumu ve gelecek 3 ayda satฤฑล beklentisi gรถstergelerindeki yรผkseliล etkili oldu. โMotorlu taลฤฑtlarโ sektรถrรผ, ocak ayฤฑnda perakende gรผveninin en fazla artฤฑล gรถsterdiฤi sektรถrler oldu. AB-28 ve Euro Bรถlgesi ile karลฤฑlaลtฤฑrฤฑldฤฑฤฤฑnda Tรผrkiye, geรงen yฤฑla gรถre AB-28 ve Euro Bรถlgesiโnden daha iyi performans sergiledi.
Perakende gรผveni geรงen yฤฑla ve geรงen aya kฤฑyasla arttฤฑ
Ocak ayฤฑnda -11,0 puan deฤerini alan TEPE, geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre 9,2 puan, geรงen aya gรถre 1,1 puan arttฤฑ. TEPE deฤerinin geรงen yฤฑla ve geรงen aya gรถre artฤฑลฤฑnda, geรงtiฤimiz 3 ayda iลlerin durumu ve gelecek 3 ayda satฤฑล beklentisi gรถstergelerindeki iyileลme etkili oldu.
Perakendecilerin satฤฑล beklentisi arttฤฑ
รnรผmรผzdeki 3 aya iliลkin satฤฑล beklentilerinin denge deฤeri Ocak 2020โde -0,1 puan oldu. Buna gรถre รถnรผmรผzdeki 3 aya iliลkin satฤฑล beklentileri, bir รถnceki aya gรถre 1,0 puan, bir รถnceki yฤฑlฤฑn aynฤฑ ayฤฑna gรถre 19,3 puan arttฤฑ.
Ocak 2020โde TEPE anketi katฤฑlฤฑmcฤฑlarฤฑnฤฑn yรผzde 30,5โi รถnรผmรผzdeki 3 ayda iลlerinde iyileลme beklerken, yรผzde 33,7โsi iลlerinde kรถtรผleลme beklediฤini belirtti. ฤฐลlerinde bir deฤiลiklik beklemeyenlerin oranฤฑ ise, yรผzde 35,8 oldu.
ฤฐลlerin durumu geรงen yฤฑla ve geรงen aya kฤฑyasla iyileลti
ฤฐลlerin geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre durumu, Ocak 2020โde -40,9 puan deฤerini alarak, Aralฤฑk 2019โa gรถre 1,0 puan, Ocak 2019โa gรถre 13,2 puan arttฤฑ.
Ocak 2020โde TEPE anketi katฤฑlฤฑmcฤฑlarฤฑnฤฑn yรผzde 17,4โรผ geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre iลlerinde artฤฑล olduฤunu belirtirken, iลlerinde dรผลรผล olduฤunu belirtenlerin oranฤฑ yรผzde 58,4 olarak belirlendi. Geรงen yฤฑla gรถre iลlerinde bir deฤiลiklik olmadฤฑฤฤฑnฤฑ belirtenlerin oranฤฑ ise, yรผzde 24,2 oldu.
Perakende gรผveni en รงok โmotorlu taลฤฑtlarโ sektรถrรผnde arttฤฑ
Perakende gรผvenine alt sektรถrler itibarฤฑyla bakฤฑldฤฑฤฤฑnda Ocak 2020โde, geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre โmotorlu taลฤฑtlarโ, โtekstil, hazฤฑr giyim ve ayakkabฤฑโ, โmobilya, aydฤฑnlatma ekipmanฤฑ ve ev iรงi kullanฤฑm รผrรผnleriโ, โyiyecek, iรงecek ve tรผtรผn รผrรผnleriโ, โbirden fazla tรผrde รผrรผn satan bakkal, market ve bรผyรผk maฤazalarโ ve โdiฤer
(akaryakฤฑt istasyonu, eczane, parfรผmeri, nalbur, zรผccaciye, kฤฑrtasiye, vb.)โ sektรถrlerinde artฤฑล gรถrรผldรผ. โElektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlarโ sektรถrรผ perakende gรผveninde azalฤฑล gรถsteren tek sektรถr oldu. โMotorlu taลฤฑtlarโ, โtekstil, hazฤฑr giyim ve ayakkabฤฑโ, โmobilya, aydฤฑnlatma ekipmanฤฑ ve ev iรงi kullanฤฑm รผrรผnleriโ ve โyiyecek, iรงecek ve tรผtรผn รผrรผnleriโ sektรถrleri ortalama deฤiลimin รผzerinde deฤer alฤฑrken โbirden fazla tรผrde รผrรผn satan bakkal, market ve bรผyรผk maฤazalarโ, โdiฤer (akaryakฤฑt istasyonu, eczane, parfรผmeri, nalbur, zรผccaciye, kฤฑrtasiye, vb.)โ ve โelektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlarโ sektรถrleri ortalamanฤฑn altฤฑnda deฤer aldฤฑ.
Perakendecilerin beklentileri geรงen yฤฑla kฤฑyasla iyimser
TEPE anketine soru bazฤฑnda bakฤฑldฤฑฤฤฑnda Ocak 2020โde, โgeรงtiฤimiz 3 ayda iลlerin durumuโ, โรถnรผmรผzdeki 3 ayda satฤฑล beklentisiโ, โiลlerin geรงen yฤฑla gรถre durumuโ ve โgelecek yฤฑl maฤaza sayฤฑsฤฑ beklentisiโ gรถstergeleri hem Ocak 2019โa gรถre hem de Aralฤฑk 2019โa gรถre artarken โรถnรผmรผzdeki 3 ayda satฤฑล fiyatฤฑ beklentisiโ gรถstergesi azaldฤฑ. โรnรผmรผzdeki 3 ayda tedarikรงilerden sipariล ve istihdam beklentileriโ gรถstergesi Aralฤฑk 2019โa kฤฑyasla azalฤฑล, Ocak 2019โa kฤฑyasla artฤฑล gรถsterdi.
ABโde perakende gรผveni geรงen yฤฑla ve geรงen aya kฤฑyasla azaldฤฑ
AB-28 Perakende Gรผven Endeksi, Ocak 2020โde -3,6 puan deฤerini aldฤฑ. AB-28โde perakende gรผveni bir รถnceki aya gรถre 1,8 puan, geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre 2,9 puan azaldฤฑ. Tรผrkiye, geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine kฤฑyasla AB-28 ve Euro Bรถlgesiโnden daha iyi performans sergiledi.
Perakende gรผveninde Tรผrkiye, geรงen yฤฑla gรถre deฤiลimde AB-28 ve Euro Bรถlgesiโnden daha iyi performans sergiledi
AB-28 รผlkeleri ve Tรผrkiyeโnin Perakende Gรผven Endeksi deฤerlerine bakฤฑldฤฑฤฤฑnda Tรผrkiye, ocak ayฤฑnda geรงen yฤฑla gรถre en fazla artฤฑล yaลayan รผlke oldu. Tรผrkiyeโyi Fransa, ฤฐsveรง ve Makedonya takip etti.
Endeks deฤeri geรงen yฤฑla gรถre en fazla dรผลen รผlkeler ise sฤฑrasฤฑyla ฤฐngiltere, Slovenya ve ฤฐrlanda oldu. Bir รถnceki aya gรถre en fazla artฤฑล da Maltaโda yaลandฤฑ. Perakende Gรผven Endeksinde, Ocak 2019โa gรถre deฤiลim Euro Bรถlgesiโnde 1,9 AB-28โde -2,9 oldu. Aralฤฑk 2019โa gรถre deฤiลim incelendiฤinde ise Tรผrkiyeโnin, AB-28 ve Euro
Bรถlgesiโnden daha iyi performans sergilediฤi gรถrรผldรผ.
Konyaโda perakende gรผveni Tรผrkiye genelinden daha iyi performans sergiledi
TEPAV ve Konya Ticaret Odasฤฑ (KTO) iลbirliฤinde gerรงekleลtirilen Konya Perakende Gรผven Endeksi (KOPE) kapsamฤฑnda, ลubat 2012โden bu yana Konyaโda faaliyet gรถsteren 300 perakendeci ile her ay yรผz yรผze anketler yapฤฑlฤฑyor.
Ocak ayฤฑnda TEPE, -11,0 puan deฤerini alฤฑrken KOPE -3,7 puan deฤerini aldฤฑ. KOPE, geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre 11,9 puan, TEPE 9,2 puan arttฤฑ. KOPE deฤeri bir รถnceki aya gรถre ise 4,3 puan arttฤฑ.
Konya perakendesi, ocak ayฤฑnda Tรผrkiye genelinden daha iyi, AB-28 ile benzer performans sergiledi.







