Elektrikli otomobil รผreticisi Tesla‘nฤฑn CEO’su Elon Musk, ลirketin Almanya’nฤฑn baลkenti Berlin’de ve ABD’nin Texas eyaletinin baลkenti Austin’de kurulan yeni fabrikalarฤฑnฤฑn, รin’deki pil sฤฑkฤฑntฤฑlarฤฑ ve tedarik zincirindeki aksamalar yรผzรผnden milyarlarca dolar zarar ettiฤini sรถyledi.
Tesla’nฤฑn รin’deki รผreticileri, bu yฤฑl ลanghay dahil รผlkenin birรงok bรถlgesinde uygulanan koronavirรผs kฤฑsฤฑtlamalarฤฑ yรผzรผnden รงalฤฑลmalarฤฑnฤฑ sรผrdรผrmekte zorlanฤฑyor.
BBC Tรผrkรงe’nin haberine gรถre Musk, bunun tedarik zincirini รงok ciddi ลekilde etkilediฤini sรถyledi, Tesla’da kesintiler olabileceฤi uyarฤฑsฤฑnda bulundu.
Musk, “Berlin ve Austin’deki fabrikalar ลu an birer para fฤฑrฤฑnฤฑ. Sanki paranฤฑn alev alev yandฤฑฤฤฑnฤฑ duyar gibiyim” dedi ve devam etti:
“Tesisler milyarlarca dolar zarar ediyor. รok fazla giderleri var. รretimleri neredeyse sฤฑfฤฑr.”
Musk, “gigafactory” adฤฑnฤฑ verdiฤi otomobil fabrikalarฤฑnฤฑn bu yฤฑl yapฤฑlan aรงฤฑlฤฑลlarฤฑnฤฑn ardฤฑndan รผretimlerini hฤฑzlandฤฑrmakta baลarฤฑsฤฑz olduklarฤฑnฤฑ ve รถzellikle Austin’deki tesisin รงok geride kaldฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
Geรงen ay yapฤฑlan ve dรผn yayฤฑmlanan bir rรถportajฤฑ sฤฑrasฤฑnda Musk, “Tรผm bunlar hฤฑzlฤฑ ลekilde รงรถzรผlebilir ama รงok dikkatli bir ลekilde hareket etmemiz gerekiyor” dedi.
รin’de geรงtiฤimiz aylarda artan koronavirรผs vakalarฤฑ nedeniyle รผlkenin birรงok ลehrinde kapsamlฤฑ kฤฑsฤฑtlamalar ve sokaฤa รงฤฑkma yasaklarฤฑ uygulandฤฑ.
ฤฐthalat ve ihracata getirilen kฤฑsฤฑtlamalar da Tesla gibi ลirketleri zor durumda bฤฑraktฤฑ.
Musk, Tesla’nฤฑn ลanghay’daki รผretimini haftalarca durdurmak zorunda kaldฤฑฤฤฑnฤฑ, bunun ลirket iรงin “รงok zor” olduฤunu sรถyledi.
Reuters haber ajansฤฑna gรถre Tesla’nฤฑn ลanghay’daki tesisi รถnรผmรผzdeki ay iki hafta boyunca tekrar kapalฤฑ olacak. Tesiste haftada 22 bin araรง รผretmek iรงin bakฤฑm yapฤฑlacak.
Araรง fiyatlarฤฑ artฤฑyor, iลgรผcรผ azalฤฑyor
Tesla, alรผminyum ve lityum gibi ham maddelerdeki artฤฑลlarฤฑ gerekรงe gรถstererek geรงtiฤimiz hafta ABD’deki araรง fiyatlarฤฑnฤฑ yaklaลฤฑk yรผzde 5 artฤฑrdฤฑ.
Musk, bu hafta ise ekonomiden รงok endiลeli olduฤunu sรถyledi, uluslararasฤฑ iลgรผcรผnรผ yรผzde 3,5 oranฤฑnda azaltabileceฤine iลaret etti.
รte yandan Alman araรง รผreticisi BMW bugรผn yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, รin’in kuzeydoฤusundaki ลenyang ลehrinde bulunan 2,2 milyar dolarlฤฑk tesisinde รผretime baลladฤฑฤฤฑnฤฑ duyurdu.







