Farklฤฑ รถnlemlerle kredi faizlerinde yaratฤฑlan dรผลรผล ivmesi kredi bรผyรผmesinde hฤฑzlanmaya yol aรงmadฤฑ. Resmi verilere gรถre yapฤฑlan hesaplamalar tam tersine faizlerin dรผลmesine raฤmen kredilerde bรผyรผme hฤฑzฤฑnฤฑn yavaลladฤฑฤฤฑna iลaret etti.
9 Eylรผl haftasฤฑ itibariyle ortalama ticari kredi faizleri yรผzde 21,3 seviyesine kadar geriledi. Bu oran ticari kredi faizlerinde Nisan ayฤฑndan bu yana en dรผลรผk seviyenin gerรงekleลtiฤini gรถsterdi.
Buna raฤmen kredi bรผyรผme hฤฑzฤฑ aynฤฑ hafta itibariyle yรผzde 17,6 ile yaklaลฤฑk 6 ayฤฑn en dรผลรผk seviyesine geriledi.ย
Tรผrkiye Cumhuriyet Merkez Bankasฤฑ (TCMB) Aฤustos ayฤฑnda menkul kฤฑymet tesisi ile ilgili yaptฤฑฤฤฑ dรผzenlemelerde faizlere fiili olarak bir limit getirmiลti.
Son dรถnemde bankacฤฑlarฤฑn getirilen limitler dolayฤฑsฤฑyla kredi vermekten geri durduฤu belirtiliyordu. Bloomberg HT yayฤฑnlarฤฑna รงฤฑkan farklฤฑ sektรถrden isimler kredi faizlerinin dรผลmesine raฤmen kredi bulamamaktan ลikayetรงi olmuลlardฤฑ.
Bankacฤฑlฤฑk Dรผzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafฤฑndan yayฤฑmlanan haftalฤฑk bรผltene gรถre, sektรถrรผn kredi hacmi 9 Eylรผl itibarฤฑyla 42 milyar 154 milyon lira arttฤฑ. Sรถz konusu dรถnemde toplam kredi hacmi 6 trilyon 648 milyar 205 milyon liradan 6 trilyon 690 milyar 359 milyon liraya รงฤฑktฤฑ.
Sรถz konusu dรถnemde taksitli ticari kredilerin tutarฤฑ 595 milyon lira azalarak 874 milyar 210 milyon liraya geriledi.







