Ekonomi Bakanฤฑ Nihat Zeybekci, TL’nin dolar karลฤฑsฤฑnda hฤฑzla deฤer kaybetmesine dair yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada “Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn eli kolu baฤlฤฑ deฤildir. Elinde รงok fazla enstrรผman var. รnรผmรผzdeki dรถnemde spekรผlatif hareketlerden รผmidin kesilmesiyle TL normal seyrine dรถnecektir” ifadelerini kullandฤฑ.
AA Editรถr Masasฤฑ toplantฤฑsฤฑnda, gรผndeme iliลkin deฤerlendirmelerde bulunan Zeybekรงi ลu aรงฤฑklamalarฤฑ yaptฤฑ:
(Dรถviz kurundaki artฤฑล) Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn elinde รงok fazla enstrรผman ve yaklaลฤฑm vardฤฑr. Genel itibarฤฑyla Merkez Bankasฤฑ’ndan birilerinin beklediฤi, yapmasฤฑnฤฑ istedikleri yaklaลฤฑm piyasaya dรถviz satarak mรผdahale etmesidir. Benim gรถrรผลรผm bu yanlฤฑล bir yaklaลฤฑmdฤฑr. Daha baลka enstrรผmanlar vardฤฑr. Merkez Bankasฤฑ’nda Tรผrkiye’ye karลฤฑ harekete geรงilen bu spekรผlatif yaklaลฤฑma karลฤฑ mรผdahale edecek gรผรง vardฤฑr, enstrรผmanlar vardฤฑr ve รงok gรผรงlรผ ลekilde bunlarฤฑn gereฤini yapabilecek durumdadฤฑr. Bunun Tรผrkiye iรงin bir risk oluลturmayacaฤฤฑnฤฑ dรผลรผnรผyoruz รงรผnkรผ gerekรงesi yok. Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn eli kolu baฤlฤฑ deฤil.
รnรผmรผzdeki dรถnemde bu dalgalanma ve spekรผlatif hareketlerden รผmidin kesilmesiyle tekrar Tรผrk lirasฤฑnฤฑn normal seyrine dรถndรผฤรผnรผ gรถreceฤiz. (Tรผrk lirasฤฑnฤฑn negatif ayrฤฑลmasฤฑ) Biter, bitmemesi iรงin bir neden yok.
‘DรNYANIN EN BรYรK 16. EKONOMฤฐSฤฐ’
Tรผrkiye ekonomik anlamda รงok gรผรงlรผ bir รผlkedir. Dรผnyanฤฑn en bรผyรผk 16. bรผyรผk ekonomisinden bahsediyoruz. Etrafฤฑmฤฑzdaki ateล รงemberine, algฤฑ operasyonlarฤฑna raฤmen Tรผrk bankacฤฑlฤฑk sistemi 23-24 Avrupa รผlkesinden daha iyi.
‘TรRKฤฐYE 2 HANELฤฐ ENFLASYON RAKAMI GรRMEYECEK’
Tรผrkiye asla 2 haneli enflasyon rakamฤฑ gรถrmeyecektir. ลu andaki seviyenin en รถnemli etkilerinden birisi kurdaki oynaklฤฑktan kaynaklanan geรงici durum. Kur bunu bir kere yapar, devamlฤฑ bรถyle enflasyonu tetiklemez. Arttฤฑฤฤฑ anda seviyeyle ilgili bir nokta oluลur, sonra baz etkisini yavaลรงa kaybeder ve tekrar istediฤimiz yere doฤru hฤฑzlฤฑca gelir. Son รงeyrekte ihracatฤฑn bรผyรผmeye katkฤฑ verdiฤini gรถreceฤiz. ฤฐรง piyasayla ilgili iรงerideki tรผketimle ilgili de olumlu katkฤฑnฤฑn biraz daha arttฤฑฤฤฑnฤฑ, kamu yatฤฑrฤฑmlarฤฑyla ilgili de son รงeyrekteki olumlu etkinin biraz daha farklฤฑlaลacaฤฤฑnฤฑ gรถreceฤiz. Bรผtรผn bunlarฤฑ aldฤฑฤฤฑmฤฑz zaman geรงen yฤฑlฤฑn son รงeyrek bรผyรผmesi istediฤimiz seviyelerde olacaktฤฑr.







