New York Mahkemesi, paranฤฑn kaynaฤฤฑ konusunda tutarsฤฑz aรงฤฑklamalar yapan Erol Aksoy ve kฤฑzฤฑnฤฑn gรผvenilir tanฤฑk olmadฤฑฤฤฑna ve New Yorkโtaki dairenin โsatฤฑlmak รผzereโ belgelerinin New York ลerif Ofisiโne teslim edilmesine karar verdi.
Tasarruf Mevduatฤฑ Sigorta Fonu (TMSF), firari Erol Aksoyโun yurtdฤฑลฤฑna kaรงฤฑrdฤฑฤฤฑ paralarla kฤฑzฤฑ Eda Aksoyโa New Yorkโta bir apartman dairesi satฤฑn aldฤฑฤฤฑnฤฑ tespit etmesi รผzerine ABDโde giriลtiฤi hukuk mรผcadelesini kazandฤฑ.
TMSFโnin hizmet aldฤฑฤฤฑ ABDโdeki bir hukuk firmasฤฑ, Erol Aksoyโun Britanya Virjin Adalarฤฑndaki ลirketinden oฤlu Kerim Aksoy ve kฤฑzฤฑ Eda Aksoyโun sahibi olduฤu Searock Holding adฤฑna para yolladฤฑฤฤฑnฤฑ belgeleriyle ispat etti. Erol Aksoyโun gรถnderdiฤi 1 milyon 900 bin Dolar ile bir gayrimenkul alฤฑndฤฑฤฤฑnฤฑn anlaลฤฑlmasฤฑ รผzerine, New Yorkโtaki sรถz konusu apartman dairesinin TMSFโye devri iรงin dava aรงฤฑldฤฑ.
Mahkeme, paranฤฑn kaynaฤฤฑ konusunda รงeliลkili hikayeler anlatan Erol Aksoy ve kฤฑzฤฑ Eda Aksoyโun gรผvenilir tanฤฑk olmadฤฑklarฤฑna da karar metninde yer verdi: โBu koลullar, Eda’nฤฑn ve Erol’un tanฤฑk olarak gรผvenilirliklerini ortadan kaldฤฑrmaktadฤฑr.โ
Mahkeme kararฤฑna gรถre; Eda Aksoy ve Kerim Aksoyโun daireye ait belgeleri, โsatฤฑlmak รผzereโ New York ลerif Ofisiโne teslim etmesine hรผkmedildi.
TMSF geรงen hafta, Zaman Gazetesinin ve matbaalarฤฑnฤฑn sahibi olduฤunu iddia eden FETร/PDY mensubu iล insanlarฤฑnฤฑn, uluslarasฤฑ tahkim mahkemesinde (ICSID) aรงtฤฑฤฤฑ 126 milyon Euroluk davayฤฑ da kazanmฤฑลtฤฑ.
Ne olmuลtu
2001 ekonomik krizine yol aรงan bankalardan ฤฐktisat Bankasฤฑ, iรงi boลaltฤฑldฤฑฤฤฑ iรงin faaliyetlerine devam edemeyip TMSFโye devredilmiล, maฤdur olan mรผลterilerin paralarฤฑ TMSF tarafฤฑndan geri รถdenmiลti. Mรผลterilerinin emanet ettiฤi paralarฤฑ usulsuz iลlemlerle zimmetine geรงirdiฤi mahkeme tarafฤฑndan tespit edilen Erol Aksoy, 8 yฤฑl 4 ay hapis cezasฤฑna รงarptฤฑrฤฑlmฤฑลtฤฑ. Karar Yargฤฑtay tarafฤฑndan da onandฤฑ ve kesinleลti. Cezasฤฑ kesinleลince, Cem Uzan gibi Erol Aksoy da kaรงak olarak Parisโe gitti.
TMSF ile 2006 yฤฑlฤฑnda imzaladฤฑฤฤฑ protokolde, Erol Aksoy 1 milyar Dolar borcu olduฤunu kabul etmiล, fakat imzaladฤฑฤฤฑ protokolรผn ลartlarฤฑnฤฑ yerine getirmediฤi iรงin temerrรผde dรผลmรผลtรผ. TMSF Erol Aksoyโun mal varlฤฑklarฤฑna el koyup satarak, zararฤฑ karลฤฑlamaya รงalฤฑลฤฑyor.







