Tasarruf Mevduatฤฑ Sigorta Fonu (TMSF), Bankekspres kaynaklฤฑ รถdenmemiล kredi borcu nedeniyle baลlatฤฑlan kanuni takibe iliลkin spekรผlatif haber ve yorumlar yapฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑ belirterek, Kurum’un bugรผne kadar ki uygulamalarฤฑna uygun ลekilde, son kanuni takipte de rutin olarak borรงlu olduklarฤฑ tespit edilenlerin malvarlฤฑklarฤฑna ihtiyaten haciz tatbik edildiฤini bildirdi. Esas takibe iliลkin yasal sรผrecin de iลlediฤini vurgulayan TMSF, konunun cezai boyutuyla ilgili incelemelerin ise ayrฤฑca devam ettiฤi bilgisini verdi.
TMSFโden yapฤฑlan yazฤฑlฤฑ aรงฤฑklamada kurum tarafฤฑndan 5411 sayฤฑlฤฑ kanun kapsamฤฑnda; Fonโa devredilen bankalardan Bankekspres A.ล. kaynaklฤฑ รถdenmemiล kredi borcu nedeniyle baลlatฤฑlan kanuni takip sonucunda, kamuoyunda iradeleri ve istekleri dฤฑลฤฑnda รงeลitli spekรผlatif haber ve yorumlar yapฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑ bildirdi.
Bu tarz haber ve yorumlarฤฑn daha ziyade iลlemin zamanlamasฤฑ ile bir kฤฑsฤฑm borรงlularฤฑn kiลisel รถzellikleri รผzerinden yapฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑn gรถrรผldรผฤรผnรผ vurgulayan TMSF, โSรถz konusu alacak tahsil iลlemine konu, borcu doฤuran bilgi ve belgelere ulaลฤฑlmasฤฑ konusunda, icrai takibe muhatap 9 kiลi iรงinde yer alan banka hakim ortaฤฤฑnฤฑn, Kasฤฑm 2013 tarihinde Kurumumuza sunmuล olduฤu belgelerden yola รงฤฑkฤฑlarak, geliลen sรผreรงte gerek Kurum ve gerekse ilgili banka nezdinde 2 aya yakฤฑn bir sรผre yapฤฑlan incelemeler sonucunda Ocak 2014 tarihi itibariyle, 1998 yฤฑlฤฑnda 3 milyon 500 bin dolar tekabรผl eden miktarda banka kaynaฤฤฑnฤฑn kullanฤฑldฤฑฤฤฑ ve dolanlฤฑ yollardan yine banka kaynaฤฤฑ kullanฤฑlarak kredi borcunun kapatฤฑlmฤฑล gibi gรถsterildiฤi, bu ลekilde kredi borcunun Banka kaynaklarฤฑndan finanse edilerek kapatฤฑlmasฤฑ nedeniyle aslฤฑnda gerรงekte borcun รถdenmediฤi ve banka kaynaฤฤฑnฤฑn tahsil edilemediฤi anlaลฤฑlmฤฑลtฤฑrโ ifadelerini kullandฤฑ.
TMSF, tahsil iลlemine baลlanฤฑlmasฤฑnฤฑ bekletici veya geciktirici herhangi bir hukuki sebebin de bulunmamasฤฑ nedeniyle, 5411 sayฤฑlฤฑ Kanun kapsamฤฑnda, bu kaynaฤฤฑ edinenler ile bu kaynaฤฤฑn edinilmesine neden olanlar arasฤฑnda yer alan Nahit Hayal, รetin Kฤฑrฤฑลgil, Mustafa Sarฤฑgรผl, Oktay รzkan, Fatih Aytekin, Altan Ayanoฤlu, Cafer Sait Okray, Korkmaz Yiฤit ve Savaล รzcan hakkฤฑnda Fon Kurulu kararฤฑ รงerรงevesinde alacak tahsil iลleminin baลlatฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑ bildirdi.
Zamanaลฤฑmฤฑ 20 yฤฑl
Kurumun bugรผne kadar ki uygulamalarฤฑna uygun ลekilde, rutin olarak borรงlu olduklarฤฑ tespit edilenlerin malvarlฤฑklarฤฑna ihtiyaten haciz tatbik edilmiล ve esas takibe iliลkin yasal sรผrecin de iลlediฤini vurgulayan TMSF, konunun cezai boyutuyla ilgili incelemelerin ise ayrฤฑca devam ettiฤi bilgisini verdi. TMSF, ลunlarฤฑ kaydetti:
โTamamen mevzuatฤฑn verdiฤi gรถrev ve yetki kapsamฤฑnda hareket edilmiลken, sanki bugรผne kadar banka kaynaklฤฑ borรงlardan hiรง kimse takip edilmiyormuล da ilk defa adฤฑ geรงen borรงlular bรถyle bir hukuki iลleme muhatap oluyormuล gibi bir anlayฤฑลla, Kurumumuz haksฤฑz bir ลekilde bir takฤฑm siyasi ve gรผncel tartฤฑลmalarฤฑn iรงine รงekilmeye รงalฤฑลฤฑlmaktadฤฑr. Kurumumuz bugรผn itibariyle, aradan 16 yฤฑl geรงmiล olsa bile elde ettiฤi belgelere ve bilgilere dayalฤฑ olarak kamuoyunda tartฤฑลma konusu yapฤฑlan iล bu alacak tahsil iลleminin haricinde birรงok baลka borรงlu hakkฤฑnda da yasal takip iลlemini baลlatmakta ve sรผrdรผrmektedir. Zaten kanun koyucunun Fon alacaklarฤฑna iliลkin รถngรถrdรผฤรผ 20 yฤฑllฤฑk zamanaลฤฑmฤฑ sรผresi de bu amaca yรถneliktir.โ
Fon, alacaฤฤฑ kararlarda baฤฤฑmsฤฑzdฤฑr
TMSFโnin batฤฑk bankalardan kaynaklฤฑ olarak halkฤฑn sฤฑrtฤฑna yรผklenmiล olan maliyetin azaltฤฑlmasฤฑ konusunda รงalฤฑลma yapmakla gรถrevli ve yetkili olduฤunu vurgulayarak, Kurumโun yasal olarak รถzerk yapฤฑsฤฑ dikkate alฤฑndฤฑฤฤฑnda, bu gรถrevin ifasฤฑnda Fon Kuruluโnun alacaฤฤฑ kararlarda baฤฤฑmsฤฑz olduฤunun altฤฑnฤฑ รงizdi. TMSF, aรงฤฑklamasฤฑnda, โฤฐdarenin her tรผrlรผ iลlemi yargฤฑ denetimine aรงฤฑk olduฤuna, bugรผne kadar bu iลlemlere muhatap kiลilerin, kanuni haklarฤฑnฤฑ baฤฤฑmsฤฑz yargฤฑ mercileri รถnรผnde aradฤฑklarฤฑ veya takibe konu borcu รถdeme yolunu seรงtikleri gรถzetildiฤinde, sรถz konusu iลleme muhatap kiลilerin de aynฤฑ ลekilde hareket etme hakkฤฑna sahip olduklarฤฑ aรงฤฑktฤฑrโ ifadelerini kullandฤฑ.







