Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

Toplanan altฤฑn 75 tonu aลŸtฤฑ

Hazine`nin altฤฑn tahvili ile birlikte bu yฤฑl toplam 75 tona yakฤฑn altฤฑn finansal sisteme katฤฑldฤฑ. Bu rakam geรงtiฤŸimiz yฤฑl 60 ton civarฤฑndaydฤฑ. ฤฐstanbul Altฤฑn Rafinerisi CEO`su AyลŸen Esen hรผkรผmetin bu konuda farklฤฑ uygulamalar รผzerinde รงalฤฑลŸtฤฑฤŸฤฑnฤฑ sรถyledi.
Toplanan altฤฑn 75 tonu aลŸtฤฑ Borsatek

ฤฐstanbul Altฤฑn Rafinerisi (ฤฐAR) CEO’su AyลŸen Esen, bankalarฤฑn topladฤฑklarฤฑ ve Hazine’nin altฤฑn tahvili ile birlikte bu yฤฑl itibarฤฑyla yastฤฑk altฤฑndan sisteme katฤฑlan altฤฑnฤฑn 75 tona yaklaลŸtฤฑฤŸฤฑnฤฑ belirterek; bunu artฤฑrmak iรงin hรผkรผmetin de farklฤฑ uygulamalar รผzerinde รงalฤฑลŸtฤฑฤŸฤฑnฤฑ, gelecek yฤฑl bazฤฑ bankalarฤฑn da altฤฑn tahvili veya benzeri enstrรผmanlarฤฑ รงฤฑkaracaฤŸฤฑnฤฑ tahmin ettiklerini sรถyledi.
 
Tรผrkiye’de yastฤฑk altฤฑnda 100-200 milyar dolara tekabรผl eden 2 bin 500-5 bin ton arasฤฑnda deฤŸiลŸen miktarda altฤฑn olduฤŸu tahmin ediliyor.
 
Tรผrkiye yatฤฑrฤฑmlarฤฑnฤฑ sadece iรง tasarruflarla finanse edemezken, dฤฑลŸ finansman ihtiyacฤฑ ekonomiyi kรผresel finansta yaลŸanan dalgalanmalara karลŸฤฑ kฤฑrฤฑlgan hale getiriyor. Bu รงerรงevede hรผkรผmet yastฤฑk altฤฑ altฤฑnฤฑ da ekonomiye kazandฤฑrฤฑp kaynak yaratmak รผzere รงalฤฑลŸmalar yรผrรผtรผyor.
 
Esen ayrฤฑca 2017’de ithalatฤฑn daha yoฤŸun olduฤŸu bir yฤฑl olduฤŸunu, 2018’de ise altฤฑnฤฑn ihracฤฑnฤฑn รถn planda olmasฤฑnฤฑ beklediklerini sรถyledi.
 
Esen’in verdiฤŸi bilgiye gรถre; Tรผrkiye’nin altฤฑn ithalatฤฑ bu yฤฑl altฤฑn fiyatlarฤฑnฤฑn dฤฑลŸ pazarlara gรถre daha yรผksek olmasฤฑ, kuyum ve sanayi sektรถrlerinin yanฤฑ sฤฑra bankalarฤฑn munzam karลŸฤฑlฤฑk kaynaklฤฑ talebi ve Dubai’deki yeni vergi artฤฑลŸlarฤฑnฤฑn ardฤฑndan oradaki altฤฑn ticaretinin ฤฐstanbul’a yรถnelmesi nedeniyle arttฤฑ.
 
Reuters ile yaptฤฑฤŸฤฑ sรถyleลŸide Esen, yastฤฑk altฤฑnda 100-200 milyar dolara tekabรผl eden 2,500-5,000 ton arasฤฑnda deฤŸiลŸen miktarda altฤฑn olduฤŸunu ve bu kaynaฤŸฤฑ รงฤฑkarmaya aฤŸฤฑrlฤฑk verdiklerini sรถyleyerek, bu kapsamda altฤฑn bankacฤฑlฤฑฤŸฤฑnฤฑn da bu yฤฑl ivme kazandฤฑฤŸฤฑnฤฑ belirtti.
 
TCMB’nin bankalardan munzam karลŸฤฑlฤฑฤŸฤฑ olarak altฤฑn kabul etmeye baลŸlamasฤฑ, sonrasฤฑnda kabul edilecek altฤฑnlara hurda altฤฑnฤฑ da dahil etmesi altฤฑn bankacฤฑlฤฑฤŸฤฑnฤฑ daha da hฤฑzlandฤฑrฤฑrken, Hazine de Ekim’de altฤฑn tahvili ihracฤฑ gerรงekleลŸtirdi.
 
Hazine’nin ihracฤฑnda birinci etabฤฑn tamamlandฤฑฤŸฤฑnฤฑ sรถyleyen Esen, “Hazinenin yastฤฑk altฤฑndaki altฤฑnฤฑn รงฤฑkarฤฑlmasฤฑ iรงin tahvil รงalฤฑลŸmasฤฑna devam etmesinde fayda olduฤŸu inancฤฑndayฤฑz” dedi ve ลŸรถyle devam etti:
 
“BฤฐR BรœTรœN OLARAK ELE ALINMASI GEREK”
 
“Sektรถrdeki 11 bankanฤฑn topladฤฑฤŸฤฑ altฤฑn miktarฤฑ geรงen yฤฑl sonunda 60 ton oldu. Bu yฤฑl sonu itibarฤฑyla ise Hazine’nin รงฤฑkardฤฑฤŸฤฑ devlet tahvili dahil olmak รผzere bankalarฤฑn topladฤฑฤŸฤฑ altฤฑn 75 tona yaklaลŸtฤฑ.”
 
Ancak Esen bunun yeterli olmadฤฑฤŸฤฑnฤฑ sรถyleyerek, “ร–rneฤŸin vatandaลŸฤฑn bankaya getirdiฤŸi fiziki altฤฑn banka tarafฤฑndan teminat olarak kabul edilerek bir yandan faiz iลŸlemeye devam ederken, bir yandan da o teminat karลŸฤฑlฤฑฤŸฤฑ kredi verilebilir. Bu iลŸin bir bรผtรผn olarak ele alฤฑnmasฤฑ gerek ve devletinde bu konuya รถnem verdiฤŸini biliyoruz. 2018 ve sonrasฤฑ yastฤฑk altฤฑndaki altฤฑnฤฑn รงฤฑkarฤฑlmasฤฑna yรถnelik รงalฤฑลŸmalarฤฑn devam ettirildiฤŸi bir dรถnem olacaฤŸฤฑna inanฤฑyoruz” dedi.
 
TCMB 2011 yฤฑlฤฑnda altฤฑn depo hesaplarฤฑnฤฑ da zorunlu karลŸฤฑlฤฑฤŸa tabi yรผkรผmlรผlรผklere dรขhil ederken, 2016’dan beri hurda altฤฑnฤฑ da kabul ediyor.
 
Esen hรผkรผmetin munzam karลŸฤฑlฤฑklar รผzerinde รงalฤฑลŸmaya devam ettiฤŸini, yastฤฑk altฤฑndaki altฤฑnฤฑn daha fazla รงฤฑkarฤฑlabilmesi iรงin bu oranฤฑn da รถnรผmรผzdeki dรถnemde artฤฑrฤฑlmasฤฑnฤฑn รงok faydalฤฑ olacaฤŸฤฑnฤฑ sรถyledi.
 
“BANKALAR DA ALTIN TAHVฤฐLฤฐ ร‡IKARABฤฐLฤฐR”
 
Hazine Ekim ayฤฑnda ilk defa altฤฑn tahvili ve altฤฑna dayalฤฑ kira sertifikasฤฑ ihracฤฑ gerรงekleลŸtirdi. Bu ihraรงlar sonucunda 1.15 ton altฤฑn tahvili ve 1.32 ton altฤฑna dayalฤฑ kira sertifikasฤฑ olmak รผzere toplam 2.46 ton altฤฑn karลŸฤฑlฤฑฤŸฤฑ senet ihraรง edilirken bu ihraรงlara 2018 yฤฑlฤฑnda da devam edilmesi planlanฤฑyor.
 
Hรผkรผmetin tahvil ihracฤฑ ardฤฑndan Denizbank da aralฤฑk baลŸฤฑnda KAP’a yaptฤฑฤŸฤฑ aรงฤฑklama ile yurtiรงinde nitelikli yatฤฑrฤฑmcฤฑlara 13.5 ton altฤฑn bรผyรผklรผฤŸรผne kadar kฤฑymetli maden bonosu ihracฤฑna karar verdiฤŸini duyurdu.
 
Esen, devletin altฤฑn tahvili ihracฤฑnฤฑn baลŸarฤฑlฤฑ olmasฤฑyla Denizbank’ฤฑn ardฤฑndan altฤฑn bankacฤฑlฤฑฤŸฤฑnda aktif olarak รงalฤฑลŸan diฤŸer bazฤฑ bankalarฤฑn da tahvil ihracฤฑ รผzerinde รงalฤฑลŸtฤฑฤŸฤฑnฤฑ sรถyleyerek, “2018’de altฤฑna ilgisi yoฤŸun olan diฤŸer bankalardan da yeni tahvil ihracฤฑ ve farklฤฑ uygulamalarฤฑ bekliyoruz” dedi.
 
2017’DE YOฤžUN ฤฐTHALAT
 
Esen, bu yฤฑl Tรผrkiye’deki altฤฑn fiyatlarฤฑnฤฑn dฤฑลŸ piyasalardan daha yรผksek olduฤŸunu, bu avantaj nedeniyle Tรผrkiye’ye altฤฑn satmanฤฑn daha รงok tercih edildiฤŸini sรถyleyerek, “Altฤฑnฤฑn ons fiyatฤฑnฤฑn yรผksek olmasฤฑnฤฑn yanฤฑ sฤฑra dolar/TL’deki yรผkseliลŸin de etkisiyle Tรผrkiye’deki altฤฑn fiyatฤฑ dฤฑลŸ pazarlara gรถre yรผksekti. Bu da satฤฑลŸ yapmak isteyen yabancฤฑ banka ve kuruluลŸlarฤฑn Tรผrkiye’yi tercih etmesine neden oldu” dedi.
 
ร–te yandan yurtiรงi รผretimi karลŸฤฑlamak adฤฑna da yoฤŸun ithalat yapฤฑldฤฑฤŸฤฑnฤฑ sรถyleyen Esen, “Ne zaman dรผnya pazarlarฤฑnda รถnemli bir oyuncu olmaya baลŸlฤฑyor ve fiyat avantajฤฑ elde ediyorsunuz, o รผlkeler de siz tercih etmeye baลŸladฤฑฤŸฤฑnda ihracatฤฑnฤฑz da artmaya baลŸlฤฑyor. Burada altฤฑn sadece kuyum sektรถrรผne deฤŸil, sanayiye ya da bankalara gidiyor. ร–rneฤŸin yatฤฑrฤฑmcฤฑ fiyatฤฑn uygun olduฤŸu zamanda almak ister ama banka iรงin o dรถnemde rezerv tutma ihtiyacฤฑ varsa almak zorundadฤฑr. Yapฤฑlan ithalatฤฑn mutlaka ihracat yansฤฑmasฤฑ olmayabilir” dedi.
 
Bu yฤฑl TCMB’nin de ciddi ลŸekilde altฤฑn toplamaya baลŸladฤฑฤŸฤฑnฤฑ sรถyleyen Esen, ลŸรถyle devam etti:
 
“TCMB’nin 100 ton civarฤฑ kendisinin, kalanฤฑ ise munzam karลŸฤฑlฤฑฤŸฤฑ olarak bankalardan gelen olmak รผzere toplam 500 ton rezervi var ve bunun bรผyรผk kฤฑsmฤฑ Londra’daki kasalarda duruyor. Oysa merkez bankalarฤฑ uluslararasฤฑ piyasalarda gรผcรผnรผ artฤฑrmak iรงin kendi ellerindeki rezervi artฤฑrmak istiyor. Bu doฤŸrultuda TCMB de yurtiรงinde ciddi alฤฑma baลŸladฤฑ. Yurt iรงi kaynaklar yeterli gelmediฤŸinden doฤŸal olarak bu talepler de ithalatฤฑ artฤฑrmakta.”
 
Borsa ฤฐstanbul verilerine gรถre 11 aylฤฑk dรถnemde 320.8 tonluk rekor seviyede ithalat yapฤฑldฤฑ.
 
TรœฤฐK verilerine gรถre Ekim 2017 itibariyle Tรผrkiye’nin altฤฑn ihracatฤฑ 6.1 milyar dolar, ithalatฤฑ ise 14 milyar dolar oldu. Geรงen yฤฑlฤฑn tamamฤฑnda 8.2 milyar dolarlฤฑk ihracata karลŸฤฑlฤฑk 6.5 milyar dolarlฤฑk ithalat yapฤฑlmฤฑลŸtฤฑ.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.454546.4640.03%
EURO 53.12653.1345-0.32%
JAPON YENฤฐ 3.4713.480.17%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.450557.4836-0.16%
STERLฤฐN 61.58361.61210.14%
ร‡ฤฐN YUANI 6.85296.85550.13%
RUS RUBLESฤฐ 0.61880.6199-2.23%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS ($)4191.320.85%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6261.610.9%
GRAM ALTIN SERBEST P.6329.480.31%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)97.430.65%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)135700.000.44%
HAS ALTIN GRAM (TL)6230.300.9%
SPOT ALTIN KG (TL)134103.000.87%
CUMHURฤฐYET ALTINI (TL)42605.000.45%
GรœMรœลž/ONS ($)65.210.57%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 64406.54 0.6162%
Ethereum 1734.46 0.3696%
Tether USDt 1.00 -0.006%
BNB 591.00 0.1599%
Solana 72.69 -1.752%
USDC 1.00 -0.0207%
XRP 1.13 -0.9087%
Dogecoin 0.08 -0.7369%
Toncoin 1.71 2.5126%
Cardano 0.16 -1.3429%
Shiba Inu 0.00 -0.3728%
Avalanche 6.27 0.8352%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam