Bazฤฑ kamu alacaklarฤฑnฤฑn yeniden yapฤฑlandฤฑrฤฑlmasฤฑ ve kamuda รงalฤฑลan taลeron iลรงilerin รงalฤฑลma ลartlarฤฑnฤฑn iyileลtirilmesi dahil bir รงok alanda dรผzenlemeler iรงeren ฤฐล Kanunu ve bazฤฑ kanunlarda deฤiลiklik yapฤฑlmasฤฑna dair kanun tasarฤฑsฤฑ abaha karลฤฑ TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.
ฤฐlk hazฤฑrlanฤฑล amacฤฑ, kamu taลeron iลรงilerin รงalฤฑลma koลullarฤฑnda dรผzenlemeler olan, Soma’da 13 Mayฤฑs’ta yaลanan maden kazasฤฑnฤฑn ardฤฑndan maden iลรงilerine yรถnelik dรผzenlemeler de eklenerek 60 madde halinde 30 Mayฤฑs’ta TBMM’ye sevk edilen tasarฤฑ; Meclis รงalฤฑลmalarฤฑ sฤฑrasฤฑnda kapsamฤฑ geniลletilerek 50’ye yakฤฑn kanunda deฤiลiklik iรงeren yaklaลฤฑk 150 maddeye ulaลtฤฑ.
TBMM’nin 14 Aฤustos’ta tatile girmesiyle yarฤฑm kalan tasarฤฑnฤฑn Genel Kurul gรถrรผลmeleri Pazartesi gรผnรผ tekrar baลladฤฑ ve tasarฤฑ yapฤฑlan son eklemelerle bu sabaha karลฤฑ kabul edildi.
Buna gรถre; 30 Nisan tarihinden รถnceki beyana dayanan vergilerde beyannamelere iliลkin vergi cezalarฤฑ, gecikme faizleri ve gecikme zamlarฤฑnฤฑn tahsilatฤฑndan vazgeรงilecek. Birรงok kanuna gรถre verilen vergi aslฤฑna baฤlฤฑ olmayan idari para cezalarฤฑ silinecek.
Gรผmrรผk vergilerinden doฤan borรงlar ve SGK prim alacaklarฤฑ yeniden yapฤฑlandฤฑrฤฑlacak.
Bu yฤฑl iรงinde kamuya 35,000 รถฤretmen atamasฤฑ yapฤฑlacak.
รรง kez ihale edilmesine raฤmen istekli รงฤฑkmayan Doฤu ve Gรผneydoฤu Anadolu Bรถlgesi’ndeki bazฤฑ illerde doฤalgaz daฤฤฑtฤฑmฤฑ belediye veya il รถzel idaresi tarafฤฑndan kurulacak ลirket aracฤฑlฤฑฤฤฑyla yapฤฑlacak.
Yeraltฤฑ iลlerinde รงalฤฑลan iลรงilerde kฤฑdem ลartฤฑ aranmayacak. Bu iลรงilere, zorunlu ve olaฤanรผstรผ hallerde haftalฤฑk 36 saati aลan her bir saat fazla รงalฤฑลma iรงin verilecek รผcret, normal รงalฤฑลma รผcretinin saat baลฤฑna dรผลen miktarฤฑnฤฑn yรผzde 100 artฤฑrฤฑlmasฤฑyla รถdenecek.
Linyit ve taลkรถmรผrรผnรผn รงฤฑkarฤฑldฤฑฤฤฑ maden iล yerlerinde รงalฤฑลan iลรงilere รถdenecek รผcret, asgari รผcretin iki katฤฑndan az olmayacak.
Yeni dรผzenlemeler
Genel Kurul’daki bu haftaki รงalฤฑลmalarฤฑ sฤฑrasฤฑnda, tasarฤฑya eklenen bazฤฑ dรผzenlemeler ลunlar:
ฤฐnternet yoluyla iลlenen suรงlar kanunu kapsamฤฑnda TฤฐB baลkanฤฑna tanฤฑnan yetkiler geniลletildi.
รzelleลtirme devir iลlemleri sฤฑrasฤฑnda TEDAล’a devredilmiล olanlar dahil TEDAล’ฤฑn 30 Nisan tarihi itibarฤฑyla elektrik bedeli alacaklarฤฑ 18 aya kadar yapฤฑlandฤฑrฤฑlacak. Tarฤฑm sulamada kullanฤฑlan elektrik borรงlarฤฑ da bu kapsamda olacak.
ฤฐhracatรงฤฑ birlikleri TOBB’a baฤlฤฑ odalarฤฑn yetkisinde olan TIR karneleri, dolaลฤฑm belgeleri, mal ve hizmetlerin uluslararasฤฑ ticaretindeki beyanname, vesika ve benzeri belgeleri dรผzenleyip onaylayabilecek.
Dฤฑล Ekonomik ฤฐliลkiler Kurulu’nun (DEฤฐK) mevcut yapฤฑsฤฑ ve iลleyiลi deฤiลtirilerek DEฤฐK, Ekonomi Bakanlฤฑฤฤฑ gรถzetim ve denetimine girecek. DEฤฐK faaliyetlerinin planlanmasฤฑ ve yรผrรผtรผlmesinde, bakanlฤฑk ve ilgili kuruluลlar ile ortak รงalฤฑลacak.







