ABD ve Japonya’nฤฑn, otomobiller dahil Japon รผrรผnlerine uygulanan gรผmrรผk vergilerini dรผลรผren ticaret anlaลmasฤฑnฤฑ resmileลtirmesi, Asya otomotiv hisselerinde bรผyรผk bir ralli baลlattฤฑ. Toyota (NYSE:TM) hisselerinin %16 artฤฑลla baลฤฑ รงektiฤi yรผkseliล dalgasฤฑ, รarลamba gรผnรผ tรผm bรถlgeye yayฤฑldฤฑ.
ABD Baลkanฤฑ Donald Trumpโฤฑn รarลamba gรผnรผ duyurduฤu โbรผyรผkโ anlaลma ile Japon mallarฤฑna uygulanan gรผmrรผk vergileri %25’ten %15’e indirildi. Bu indirim, Toyota gibi ihracat odaklฤฑ รงalฤฑลan otomobil รผreticilerinin maliyet yรผkรผnรผ hafifleterek rekabet gรผcรผnรผ artฤฑrdฤฑ.
Toyota ve diฤer Japon devleri anlaลmayฤฑ kutladฤฑ

Anlaลma haberi, Japonya’nฤฑn Nikkei 255 endeksini %3,5’lik artฤฑลla son bir yฤฑlฤฑn zirvesine taลฤฑdฤฑ. Rallinin รถncรผsรผ ise otomotiv sektรถrรผ oldu. Toyota Motor %16’lฤฑk sฤฑรงramayla dikkat รงekerken, Honda Motor %12’nin รผzerinde deฤer kazandฤฑ. Nissan %10, Mazda ise %18’e yakฤฑn artฤฑล gรถsterdi.
Yรผkseliล sadece bรผyรผk isimlerle sฤฑnฤฑrlฤฑ kalmadฤฑ. Subaru hisseleri %18’in รผzerinde, Mitsubishi Motors ise %14 deฤer kazanarak sektรถrdeki genel iyimserliฤi pekiลtirdi.
Yรผkseliล dalgasฤฑ Gรผney Kore ve รin’e yayฤฑldฤฑ

Japonya’daki pozitif hava, diฤer Asya รผlkelerine de yansฤฑdฤฑ. Gรผney Kore’de yatฤฑrฤฑmcฤฑlar, Seul’un de ABD ile benzer bir anlaลma yapabileceฤi beklentisiyle alฤฑma geรงti. Hyundai Motor %7,5, Kia Corp ise %8 deฤer kazandฤฑ.
รin ve Hindistan’da da otomotiv hisseleri gรผnรผ kazanรงla kapattฤฑ. Hong Kong’da iลlem gรถren NIO %9, Xpeng %3 yรผkseldi. Hindistan’da ise Tata Motors %2,5, Mahindra & Mahindra %1,5 artฤฑล kaydetti.








