Toyota‘nฤฑn kรผresel satฤฑลlarฤฑ, รถzellikle Amerika Birleลik Devletleri’ndeki tรผketicilerin gรถsterdiฤi yoฤun ilgi sayesinde Aฤustos ayฤฑnda yeniden artฤฑล gรถsterdi. Dรผnyanฤฑn en bรผyรผk otomobil รผreticisi, Aฤustos ayฤฑnda satฤฑลlarฤฑnฤฑn bir รถnceki yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre %2,2 artarak yaklaลฤฑk 845.000 adede ulaลtฤฑฤฤฑnฤฑ duyurdu. Bu sonuรงla birlikte ลirket, satฤฑลlarฤฑnฤฑ art arda sekizinci aya taลฤฑdฤฑ. Aฤustos sonu itibarฤฑyla yฤฑlฤฑn baลฤฑndan bu yana gerรงekleลen toplam satฤฑลlar ise geรงen yฤฑla kฤฑyasla %5 artฤฑลla 6,9 milyon adedi buldu.
ABD pazarฤฑ satฤฑลlarฤฑ sฤฑrtladฤฑ

Japon otomobil devinin en bรผyรผk pazarฤฑ konumundaki ABD, satฤฑลlardaki en dikkat รงekici artฤฑลฤฑn yaลandฤฑฤฤฑ รผlke oldu. Aฤustos ayฤฑnda ABD’deki satฤฑลlar, bir รถnceki yฤฑla gรถre %13,6 gibi รถnemli bir oranda artarak 225.367 adede ulaลtฤฑ. Yฤฑlฤฑn baลฤฑndan bu yana kaydedilen toplam satฤฑลlar ise %7,2’lik artฤฑลla 1,68 milyon adedi geรงti. ลirket, satฤฑล raporunda bu yรผkseliลi Camry ve RAV4 gibi hibrit modellerin baลarฤฑsฤฑna baฤladฤฑ. Ayrฤฑca, geรงen yฤฑl Lexus TX ve Grand Highlander iรงin yapฤฑlan geri รงaฤฤฑrma sonrasฤฑ รผretimde bir duraklama yaลanmฤฑลtฤฑ; bu durumun telafi edilmesinin de satฤฑลlarฤฑ artฤฑrdฤฑฤฤฑ belirtildi. ลirketin en รงok satan modeli RAV4 ile popรผler sedanฤฑ Camry, satฤฑล artฤฑลฤฑna รถncรผlรผk eden modeller oldu.
รin pazarฤฑnda durum ve Toyota’nฤฑn kรผresel satฤฑลlarฤฑ

Toyota’nฤฑn bir diฤer รถnemli pazarฤฑ olan รin’de ise satฤฑลlar neredeyse hiรง deฤiลmedi. ลirket, bu durgunluฤun nedenini “yeni enerji araรงlarฤฑna geรงiล ve yoฤunlaลan fiyat rekabeti gibi zorlu pazar koลullarฤฑ” olarak aรงฤฑkladฤฑ. Bununla birlikte, รin’deki devlet teลvikleriyle baฤlantฤฑlฤฑ kampanyalarฤฑn ve Toyota’nฤฑn bZ3X elektrikli modeline olan talebin, performansฤฑ dengelediฤi ifade edildi. ABD’ye dรถnรผldรผฤรผnde, Toyotaโnฤฑn Aฤustos ayฤฑndaki baลarฤฑsฤฑ diฤer bรผyรผk otomobil รผreticilerinin performansฤฑyla paralellik gรถsterdi. Ford, Aฤustos ayฤฑ ABD satฤฑลlarฤฑnฤฑn %3,9 artฤฑลla 190.206 adede รงฤฑktฤฑฤฤฑnฤฑ duyurdu. Kia’nฤฑn satฤฑลlarฤฑ %10,4 artarken, Hyundai de %12’lik artฤฑลla 88.523 araรง satarak rekor bir Aฤustos ayฤฑ geรงirdiฤini bildirdi.
Gรผmrรผk vergileri ve gelecek belirsizlikleri

Otomobil รผreticilerinin bu baลarฤฑyฤฑ, otomotiv endรผstrisine yรถnelik genel %25’lik ve รถzellikle Japonya ile Gรผney Kore’den ithal edilen araรงlara uygulanan %15’lik gรผmrรผk vergilerine raฤmen elde etmesi dikkat รงekti. รnรผmรผzdeki gรผnlerde GM ve Tesla gibi devlerin de รผรงรผncรผ รงeyrek teslimat rakamlarฤฑnฤฑ aรงฤฑklamasฤฑ bekleniyor. Asฤฑl merak konusu ise, gรผmrรผk vergilerinin tam olarak uygulanmaya baลlamasฤฑ ve ABD’de elektrikli araรงlara yรถnelik federal vergi teลvikinin 30 Eylรผl’de sona erecek olmasฤฑyla bu olumlu havanฤฑn ne kadar daha devam edeceฤi oldu.







