Trabzon’da รถnรผmรผzdeki iki yฤฑl iรงerisinde bรผyรผk yatฤฑrฤฑm projelerinin hayata geรงirilmesi planlanฤฑyor. 300 milyon Euro yatฤฑrฤฑmla Uzungรถl’de kayak merkezi kurulacak. Aรงฤฑlacak kongre merkeziyle รถnemli fuarlara ev sahipliฤi yapฤฑlacak. TTSO Baลkanฤฑ Suat Hacฤฑsalihoฤlu, “Bir de ‘Yatฤฑrฤฑm Adasฤฑ’ projemiz var. Bu endรผstri bรถlgesine biliลim aฤฤฑrlฤฑklฤฑ uluslararasฤฑ ลirketleri รงekmeyi hedefliyoruz” diyor.
Karadeniz Bรถlgesi’nin en geliลmiล kentlerinden Trabzon, รถnemli yatฤฑrฤฑm projelerine ev sahipliฤi yapmaya hazฤฑrlanฤฑyor. Toplam 8 bin ลirketin faaliyet gรถsterdiฤi Trabzon, 2015 yฤฑlฤฑnda 1,5 milyar dolarlฤฑk ihracat ve 100 milyon dolarlฤฑk ithalat gerรงekleลtirdi. Son yฤฑllarda gerek Arap รผlkelerinden gelen turist sayฤฑsฤฑndaki artฤฑล, gerek kentin turizm ve sanayi potansiyeli gibi nedenlerle birรงok yatฤฑrฤฑm projesi kentte baลlamak รผzere. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasฤฑ (TTSO) Baลkanฤฑ Suat Hacฤฑsalihoฤlu, kentin kฤฑล aylarฤฑndaki turizm potansiyelini artฤฑrmak hedefiyle 10 bin m2’lik fuar alanฤฑna sahip bir kongre merkezi kurulacaฤฤฑnฤฑ sรถylรผyor. Hacฤฑsalihoฤlu, 300 milyon Euro yatฤฑrฤฑmla Uzungรถl’de bir kayak merkezi kurulmasฤฑ iรงin de yabancฤฑ yatฤฑrฤฑm gruplarฤฑyla gรถrรผลmelere baลladฤฑklarฤฑnฤฑ belirtiyor. Hacฤฑsalihoฤlu, “Ayrฤฑca bir de ‘Yatฤฑrฤฑm Adasฤฑ’ projemiz var. Bu endรผstri bรถlgesini 2 bin dรถnรผmlรผk arazide kuracaฤฤฑz. Uluslararasฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑ bu bรถlgeye รงekeceฤiz” diyor.
Suat Hacฤฑsalihoฤlu, sorularฤฑ ลรถyle yanฤฑtladฤฑ:
-Trabzon son yฤฑllarda รถzellikle Arap turistlerin oldukรงa ilgisini รงekmeye baลladฤฑ. Bu kapsamda turizme yรถnelik ne gibi projeleriniz bulunuyor?
-Trabzon ile ilgili ekonominin geliลmesi doฤrultusunda sรผrekli projeler รผretiyoruz. Bu projelerin geliลtirilmesinde รถzellikle turizm, sanayi yatฤฑrฤฑmlarฤฑ doฤrultusunda รงalฤฑลmalarฤฑmฤฑz devam ediyor. Bรถlgede artan turizm talebi doฤrultusunda otel yatฤฑrฤฑmlarฤฑ รถn plana รงฤฑktฤฑ. Trabzon’da toplamda 440 civarฤฑnda tesis, 20 bin yatak kapasitesi bulunuyor. Bunlar yeterli olmadฤฑฤฤฑ iรงin geleceฤe dรถnรผk turizm iรงin alternatifler yaratmaya รงalฤฑลฤฑyoruz.
-Ne gibi alternatifler var?
-รzellikle kongre turizminin geliลmesi doฤrultusunda stratejik planฤฑmฤฑz var. 2 bin kiลi kapasiteli, 10 bin metrekarelik fuar alanฤฑ bulunan bir kongre merkezi inลa etmeye hazฤฑrlanฤฑyoruz. Bunun yanฤฑnda kongre merkezinin รงevresinde 2 bin yatak kapasitesine ulaลan oteller bรถlgesi de oluลturacaฤฤฑz. Bunun temelini bu ay iรงerisinde atacaฤฤฑz. Yazฤฑn รงok canlฤฑ olan turizmi kฤฑลฤฑn da aynฤฑ ลekilde dinamik tutmayฤฑ hedefliyoruz.
-Projenin ne zaman tamamlanmasฤฑ planlanฤฑyor?
-Yaklaลฤฑk 1,5 yฤฑl iรงerisinde tamamlanacak. Projenin yapฤฑmฤฑnฤฑ Dubaili Armada Group รผstlendi. Bunun yanฤฑnda baลka projelerimiz de olacak. Ayrฤฑca kฤฑล turizmini canlandฤฑrmak iรงin Uzungรถl’de bir kayak merkezi projesini hayata geรงireceฤiz.
-Trabzon’u bir kayak merkezi mi yapmaya hazฤฑrlanฤฑyorsunuz?
-Evet. Burada yatak kapasitesi oldukรงa yรผksek. Uzungรถl’de yaklaลฤฑk 8 bin yatak kapasitesi bulunuyor. Burasฤฑ yazฤฑn dรถrt ayฤฑ dolu, hedefimiz bunu yฤฑlฤฑn tamamฤฑna yayabilmek. Tamamlandฤฑฤฤฑnda 300 milyon euroluk bir proje olacak. Bunun iรงin yabancฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑlarla gรถrรผลรผyoruz. Ayrฤฑca kฤฑrsal kesimde
yaylalarda turizm tesisleri kurulmasฤฑ konusunda odamฤฑza talepler gelmeye baลladฤฑ. Kruvaziyer turizmi konusunda da รงalฤฑลmalarฤฑmฤฑz tamamlanmak รผzere.
-Kruvaziyer turizmini canlandฤฑrmak iรงin neler yapฤฑlmasฤฑ dรผลรผnรผlรผyor?
-Geรงmiลte Trabzon kruvaziyer turizmi konusunda oldukรงa aktifti. Kruvaziyer turizmiyle tarihi yerleri gezen turistler geliyordu. Bu da ลehrimize bรผyรผk bir katkฤฑ saฤlฤฑyordu. Tรผrkiye’nin tรผm sahillerinde kendi kruvaziyer gemilerimizle turizmi geliลtirmek hedefiyle birรงok farklฤฑ ลehirden oda baลkanฤฑyla gรถrรผลmeler yaptฤฑk. Tรผrkiye’nin sahillerindeki turizmi ancak kendi gemilerimizle geliลtirebiliriz รถnermesinden yola รงฤฑkarak รงalฤฑลmalara baลlayacaฤฤฑz. Tรผrkiye’de son yฤฑllarda kruvaziyer turizminde bir durgunluk yaลanฤฑyor. Bunun nedeni artฤฑk her รผlkenin kendi ekonomisini gรผรงlendirmek adฤฑna, turistleri kendi kฤฑyฤฑlarฤฑnda tutmaya รงalฤฑลmasฤฑndan kaynaklanฤฑyor.
-รรถzรผm รถnerileriniz neler?
-Karadeniz Kruvaziyer Platformu adฤฑyla bir oluลuma gittik. Yedi รผlke yedi kรผltรผr’ projesiyle gemilerimizle yerli ve yabancฤฑ turistlere รถnce Karadeniz sahillerini gezdireceฤiz. Ardฤฑndan da Karadeniz Havzasฤฑ’nda yer alan baลka รผlkelerin sahillerinde yine kendi gemilerimizle kruvaziyer turizmi baลlatacaฤฤฑz.
-Tรผrkiye son yฤฑllarda saฤlฤฑk turizmiyle รถn plana รงฤฑkฤฑyor. Bu konuda sizin รงalฤฑลmalarฤฑnฤฑz bulunuyor mu?
-Evet. Bu konuda devlet destekleri de var. รzelikle yurtdฤฑลฤฑndan gelen yabancฤฑ turistlere yรถnelik olarak รงevre รผlkelerde tanฤฑtฤฑm faaliyetlerine baลladฤฑk. Ayrฤฑca spor turizmi konusunda รงalฤฑลmalarฤฑmฤฑz var. Aฤฤฑrlฤฑklฤฑ olarak futbol olmak รผzere sporcularฤฑn Trabzon’da kamp yapmalarฤฑ iรงin Karadeniz’de yer alan รผlkelerle gรถrรผลmelere baลladฤฑk. Doฤu Karadeniz Kalkฤฑnma Ajansฤฑ ile birlikte spor turizmini de tรผm bรถlgeye yaymayฤฑ hedefliyoruz.
-Peki sanayi anlamฤฑnda yatฤฑrฤฑmlar planlanฤฑyor mu?
-Trabzon’da Organize Sanayi Bรถlgesi (OSB) sayฤฑsฤฑ รผรงe ulaลtฤฑ. Bunlar tamamen dolu. Dรถrdรผncรผ OSB’nin รงalฤฑลmalarฤฑ sรผrรผyor. OSB’ye gelmek iรงin 100’รผn รผzerinde sanayiciden talep var. Bunun dฤฑลฤฑnda sanayi bรถlgesi olarak Yatฤฑrฤฑm Adasฤฑ’ projemiz var. Bu endรผstri bรถlgesini deniz dolgusu รผzerine 2 bin dรถnรผmlรผk arazide kuracaฤฤฑz. Uluslararasฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑ bu bรถlgeye รงekeceฤiz. Trabzon’a 15 kilometre mesafede olacak. รzellikle yeลil sanayi dediฤimiz yatฤฑrฤฑmlarฤฑn gelmesini hedefliyoruz. Biliลim aฤฤฑrlฤฑklฤฑ ลirketler olacak. Burada Ar-Ge ve inovasyon merkezi de kuracaฤฤฑz. ฤฐki yฤฑl iรงerisinde bu bรถlgeyi hayata geรงireceฤiz.
“3 MฤฐLYON ARAP TURฤฐST HEDEFLฤฐYORUZ”
Trabzon’daki Arap turizm potansiyelini deฤerlendirir misiniz?
Araplar bรถlgemize yaklaลฤฑk altฤฑ yฤฑldฤฑr geliyor. Bu konuda her geรงen yฤฑl artan bir talep sรถz konusu. Gelen Araplar รถnce daire, sonra da arazi almaya baลladฤฑlar. Arazilerin รผzerine kendi konutlarฤฑnฤฑ inลa ediyorlar. Hatta bir arada yaลamak adฤฑna site alanlar bile var. Araplarฤฑn aldฤฑฤฤฑ toplam kayฤฑtlฤฑ konut sayฤฑsฤฑ bin 500’e ulaลtฤฑ. Geรงtiฤimiz yฤฑl Karadeniz Bรถlgesi’ne Arap รผlkelerinden 500 bin turist geldi. Kiลi baลฤฑna ortalama 3 bin dolar harcama yapฤฑyorlar. Bizim hedefimiz 3 milyon Arap turisti tรผm Karadeniz Bรถlgesi’ne รงekmek. Avrupalฤฑ turistlere yรถnelik de รงalฤฑลmalarฤฑmฤฑz var. รrneฤin Sรผmela Manastฤฑrฤฑ
Unesco’da yedek listede bekliyor. Trabzon’da Bizans, Roma, Selรงuklu gibi birรงok medeniyetten izler gรถrebilirsiniz. Bu kapsamda Japon turistleri de tarih turizmi kapsamฤฑnda bรถlgemize รงekmeyi hedefliyoruz. (Burcu Tuvay/Ekonomist Dergisi)







