Trump dolara müdahale edebilir

Trump dolara müdahale edebilir

Wall Street analistleri, Trump'ın kuru zayıflatma çabasında, ABD yönetiminin dolara doğrudan müdahale edebileceği ihtimalini değerlendiriyor

A+A-

Wall Street analistleri, Trump'ın kuru zayıflatma çabasında, ABD yönetiminin dolara doğrudan müdahale edebileceği ihtimalini değerlendiriyor

Wall Street'te giderek artan sayıda döviz analisti, ABD Başkanı Donald Trump'ın “güçsüz dolar” çabasının sözcüklerden öteye gidebileceği riskinden bahsediyor.

ING'den Imperial Bank of Commerce'e kadar analistler geçen haftalardan beri, yönetimin doları zayıflatmak için müdahele edebileceği ihtimali üzerine düşünüyor.

Trump'ın hem Fed hem de diğer ülkelerin döviz uygulamalarına yönelik eleştirilerinin dozunu giderek artırması analist endişelerini tetikledi.

ABD Başkanı geçen haftaki Twitter iletisinde hem Avrupa hem de Çin'in kur manipülasyonu yaptığını söyleyerek ABD'ye ayak uydurma çağrısında bulunmuştu.

ABD, döviz piyasalarına diğer ülkelerle birlikte en son 2011 yılında Japonya depremi sonrasında yen yükseldiğinde müdahale etmişti.

ING'den Chris Turner ve Francesco Pesole'nin Pazartesi günkü notunda, “Fed'den kaynaklı hüsran Başkan'ı dizginleri ele almaya ve doları zayıflatmaya itmiş olabilir mi? ABD'nin kurda rekabetçi devalüasyondan geri duracağına dair taahhüdü geçen ayki G – 20'de onaylamış olmasına rağmen 2020'ye doğru ABD ekonomisini desteklemek için zayıf doların cazibesi çok fazla olabilir.” dendi. Notta, Beyaz Saray'ın şimdiye kadar Fed'in genişleme ihtiyacı üzerinden dolar üzerinde dolaylı baskı kurduğunu, ancak doların bu yıl düşmeye başlamaması durumunda Hazine'nin dolara yönelik daha doğrudan hamleler yapabileceği belirtildi.

Rabobank'tan döviz stratejisi birim yöneticisi Jane Foley, 5 Temmuz'daki notunda “ABD Hükümeti'nin doları zayıflatmak için daha fazla tedbir alması düşük bir ihtimal olsa da Trump yönetiminin deneyebileceği ihtimali yok değil.” dedi.

Citigroup ekonomistleri Cesar Rojas ve Catherine Mann, 2 Temmuz'daki notunda gelişmiş piyasalardaki daha fazla parasal genişlemeyle birlikte ticaret savaşının kur savaşlarına dönüşebileceği uyarısında bulundu.

Etiketler : ,

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.