Trump'ın şirket bilgilerini sızdıran üç kişiye tutuklama

Trump'ın şirket bilgilerini sızdıran üç kişiye tutuklama

Üç yatırımcı Trump SPAC anlaşmasında içeriden bilgi sızdırma suçundan tutuklandı

A+A-

ABD'de federal savcılar Perşembe günü üç yatırımcıyı, eski Başkan Donald Trump'ın medya şirketini halka açmaya yönelik bir anlaşmayla ilgili olarak içeriden öğrenenlerin ticareti suçlamasıyla tutukladı.

İddianameye göre, üç kişi birlikte Ekim 2021'de Digital World Acquisition Corporation'ın Truth Social'ın sahibi Trump Media & Technology Group'u satın almaya yönelik gizli planı hakkında kamuya açık olmayan bilgilerle yasadışı ticaret yaparak 22 milyon dolardan fazla para kazandı.

Sanıkların, anlaşma kamuoyuna açıklanmadan önce Digital World'den menkul kıymet satın alan arkadaşlarına ve meslektaşlarına bilgi verdikleri iddia ediliyor.

Anlaşma açıklandıktan sonra, bu menkul kıymetlerin değeri yükseldi. Savcılara göre sanıklar ve ihbar ettikleri kişiler daha sonra ellerindeki menkul kıymetleri önemli bir kârla sattılar.

İddianamede suçlanan üç kişi Michael Shvartsman, Gerald Shvartsman ve Digital World'ün yönetim kurulunda direktör olarak görev yapan Bruce Garelick. Bir emniyet yetkilisi, her üçünün de yetkililere teslim olduğunu ve Perşembe günü Miami'deki federal mahkemeye çıkmalarının beklendiğini söyledi.

Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu da üç yatırımcıya karşı içeriden öğrenenlerin ticareti suçlamasında bulundu.

İddianamede sanıkların Digital World'ün gizli bilgilerini Las Vegas'a yaptıkları bir gezide arkadaşlarına, Michael Shvartsman'ın komşularına ve Gerald Shvartsman'ın bir mobilya mağazasındaki çalışanlarına aktardıkları belirtiliyor. Bu kişiler toplamda, birleşme duyurusu öncesinde on binlerce hisse senedi satın aldılar.

İddianameye göre, üç sanık Digital World'ün yanı sıra başka bir özel amaçlı satın alma şirketine veya SPAC'a yatırım yapmaya davet edildi.

Savcılar, gizlilik anlaşmaları imzaladıktan sonra kendilerine Trump Media'nın SPAC'ların potansiyel hedefi olduğuna dair gizli bilgiler verildiğini söylüyorlar.

Garelick'e Digital World'ün yönetim kurulunda bir koltuk verilerek SPAC'ın Trump Media ile gizli birleşme planları hakkında daha fazla bilgi sahibi olması sağlandı.

Savcılar Garelick'in suç ortaklarına Trump birleşme görüşmeleri ve birleşme duyurusunun zamanlaması hakkında "istihbarat" olarak nitelendirdiği bilgiler verdiğini söylüyor.

İddianameye göre, sanıklar imzaladıkları gizlilik anlaşmalarını ihlal ederek, açık piyasadan milyonlarca dolarlık Digital World hissesi satın aldılar ve içeriden aldıkları bilgileri, Trump Media birleşme haberleri kamuoyuna açıklanmadan önce, birleşme öncesinde hisse senedi satın alan diğer ortaklarıyla paylaştılar.

SEC'in yaptırım bölümü direktörü Gurbir Grewal yaptığı açıklamada, "İçeriden biri olarak görevine bağlı kalmak yerine, Garelick'in Shvartsman'larla birlikte 20 milyon doların üzerinde yasadışı kar elde etmek için bu bilgilerden para kazandığını iddia ediyoruz. Bu dava, SEC'in SPAC birleşmeleri de dahil olmak üzere içeriden öğrenenlerin ticaretini nerede olursa olsun ortaya çıkarmaya yönelik süregelen kararlılığını göstermektedir," dedi. 

Donald Trump'ın içeriden öğrenenlerin ticareti iddiasıyla herhangi bir ilgisi olduğuna dair bir iddia bulunmuyor. Ancak yeni suçlamalar, hukuk uzmanlarının dikkatini çeken ve düzenleyici kurumlar ile savcıların incelemesine neden olan Trump anlaşmasını çevreleyen tartışmalara bir yenisini daha ekledi.

Birleşmenin duyurulmasının üzerinden yaklaşık iki yıl geçmesine rağmen birleşme henüz tamamlanmadı ve geçtiğimiz ay Nasdaq borsası üç aylık raporunu sunmadığı için Digital World'ü listeden çıkarmakla tehdit etti.

İlgili Haberler