ฤฐngiltereโnin istifa eden baลbakanฤฑ Liz Truss hรผkรผmetinin eylรผl ayฤฑnฤฑn sonunda aรงฤฑkladฤฑฤฤฑ bรผtรงe kesinti paketi piyasalarda รงalkantฤฑya yol aรงmฤฑล, sterlin deฤer kaybederken ฤฐngiltere devlet tahvillerinin faizleri yรผkselmiลti.
Her ne kadar bรผtรงede yaratacaฤฤฑ 45 milyar sterlinlik aรงฤฑฤฤฑn nasฤฑl karลฤฑlanacaฤฤฑ aรงฤฑklanmayan paket geri รงekilmiล olsa da piyasalar durulmuล deฤil.
ลimdi de Trussโฤฑn ardฤฑndan gelecek olan yeni liderin piyasalara gรผven vermesi bekleniyor.
BBC Tรผrkรงe’nin haberine gรถre son bir ayda sterlin ve bitcoinde gรถrรผlen dalgalanmalar neredeyse benzer bir seyir izledi.
Her ne kadar bรผtรงe kesinti paketi geri alฤฑnsa ve Truss istifa etse de piyasalarda belirsizlik sรผrmekte.
CNBC televizyonuna konuลan ฤฐngiltere merkezli yatฤฑrฤฑm ลirketi Embark Groupโn baล yatฤฑrฤฑm uzmanฤฑ Peter Toogood, sterlinin zayฤฑf seyretmesini beklediฤini ileterek, โBรผtรงe aรงฤฑฤฤฑmฤฑz ve cari aรงฤฑฤฤฑmฤฑz var, ve halen baลkalarฤฑnฤฑn insafฤฑna kalmฤฑล vaziyetteyiz. Bu aรงฤฑdan iyi bir senaryo ortada yok, ancak piyasalarฤฑn meseleye biraz daha dรผz bir ลekilde baktฤฑฤฤฑnฤฑ gรถrebiliyoruzโ dedi.
Cuma gรผnkรผ Trussโฤฑn istifasฤฑnฤฑn ardฤฑndan sterlin dolara karลฤฑ 1,13โe geldi, Londra borsasฤฑ yรผkseliลle haftayฤฑ kapadฤฑ.
ฤฐngiltere devlet tahvil faizlerinin ise dรผลtรผฤรผ gรถrรผldรผ.
Guardianโa gรถre daha ortodoks ve muhafazakar ekonomi politikalarฤฑna geri dรถnรผล, piyasalarฤฑn istikrar kazanmasฤฑnฤฑ saฤlayabilir.
Gazeteye konuลan Londra merkezli ekonomik araลtฤฑrma ลirketi Capital Economicsโten Paul Dales, Trussโฤฑn istifasฤฑnฤฑn olumlu olduฤunu sรถylese de yeni gelen baลbakanฤฑn yรผksek enflasyon ve geรงim sฤฑkฤฑntฤฑsฤฑ krizi ortamฤฑnda gรผven veren bir yรถnetim izlemesi gerektiฤini vurguladฤฑ.
Yรผksek enflasyon ve enerji krizi, sterlin cinsi varlฤฑklarda baskฤฑ yaratฤฑyor.
ฤฐngiltereโde yฤฑllฤฑk enflasyonu, Eylรผlโde yรผzde 10,1 ile son 40 yฤฑlฤฑn en yรผksek dรผzeyine รงฤฑktฤฑ.
ฤฐngiltere ekonomisinin resesyona girmesi beklenirken kamu borรงlanmasฤฑnฤฑn artmasฤฑnฤฑ piyasalar sรผrdรผrรผlebilir gรถrmรผyor.
Trussโฤฑn istifa etmeden รถnce gรถrevde kaldฤฑฤฤฑ 44 gรผnรผn, piyasalar aรงฤฑsฤฑndan en karลฤฑsฤฑk dรถnemlerinden biri olarak ฤฐngiltere tarihine geรงti.
Bundan sonrasฤฑ ise ฤฐngiltere Merkez Bankasฤฑnฤฑn faizleri daha da artฤฑrmasฤฑ beklenen bir ortamda yeni gelecek baลbakanฤฑn geรงim sฤฑkฤฑntฤฑsฤฑ ve enerji krizi ile nasฤฑl mรผcadele edeceฤini belirleyecek politikalara baฤlฤฑ.
Eylรผl ayฤฑnda ฤฐngiltere Merkez Bankasฤฑ faizi yรผzde 1,75โten yรผzde 2,25โe รงฤฑkarmฤฑลtฤฑ.







