Tรผrk Tabipleri Birliฤi (TTB) Covid-19 ฤฐzleme Grubu’nun pandeminin 7’nci ayฤฑna iliลkin hazฤฑrladฤฑฤฤฑ raporda, Saฤlฤฑk Bakanlฤฑฤฤฑ’nฤฑn Nisan ayฤฑnda 81 bin 570, Eylรผl ayฤฑnda 275 bin 647 pozitif vakayฤฑ gizlediฤi belirtildi. Ayrฤฑca rapora gรถre Tรผrkiye’ye รถnรผmรผzdeki dรถnemde 10 milyon grip/influenza aลฤฑsฤฑ gerekirken, Bakanlฤฑk sadece 1,5 milyon aลฤฑ sipariลi verdi.
TTB Merkez Konseyi Baลkanฤฑ Prof. Dr. ลebnem Korur Fincancฤฑ ile TTB Merkez Konseyi รผyesi Prof. Dr. ฤฐbrahim Akkurt ile TTB Covid-19 ฤฐzlem grubu รผyeleri Prof. Dr. Kayฤฑhan Pala, Prof. Dr. รzlem Kurt Azap ve Doรง. Dr. Osman Elbek deฤerlendirmelerde bulundu.
“Vaka sayฤฑsฤฑnฤฑ 19, รถlรผm sayฤฑsฤฑnฤฑ 5 ile รงarpmak gerekir”
ANKA’nฤฑn haberine gรถre; Prof. Dr. Akkurt, Saฤlฤฑk Bakanlฤฑฤฤฑ’nฤฑn aรงฤฑkladฤฑฤฤฑ Koronavirรผs tablosunun gรผvenirliฤinin tartฤฑลmalฤฑ olduฤunu belirterek, Bakan Fahrettin Koca’nฤฑn PCR pozitif รงฤฑkan kiลilerin verilerinin vaka sayฤฑlarฤฑna eklenmediฤi aรงฤฑklamasฤฑnฤฑ hatฤฑrlattฤฑ. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’in gรผnlรผk vakalara iliลkin aรงฤฑkladฤฑฤฤฑ vaka tablosunu ve belediye baลkanlarฤฑnฤฑn Koronavirรผs’e baฤlฤฑ รถlรผmlere iliลkin duyurduฤu sayฤฑlarฤฑ anฤฑmsatan Akkurt, ‘gerรงek veriye ulaลmak’ iรงin Saฤlฤฑk Bakanlฤฑฤฤฑ’nฤฑn tablosundaki gรผnlรผk vaka sayฤฑsฤฑnฤฑ 19, รถlรผm sayฤฑsฤฑnฤฑ da 5 ile รงarpmak gerektiฤini ifade etti.
Prof. Dr. Pala, Saฤlฤฑk Bakanlฤฑฤฤฑ’nฤฑn sadece doฤrulanmฤฑล olgularฤฑ aรงฤฑklamasฤฑnฤฑn yetersiz olduฤunu daha รถnce sรถylediklerini ve ‘olasฤฑ ve kuลkulu vakalarฤฑn’ da aรงฤฑklanmasฤฑ gerektiฤine dikkat รงekti. Pala, Temmuz ayฤฑnda Bakanlฤฑฤฤฑn aรงฤฑkladฤฑฤฤฑ tabloda yaptฤฑฤฤฑ deฤiลikliฤin ardฤฑndan doฤrulanmฤฑล olgularฤฑ aรงฤฑklamakta bile sฤฑkฤฑntฤฑ yaลadฤฑฤฤฑnฤฑ vurguladฤฑ.
“Tรผrkiye nรผfus baลฤฑna en fazla doฤrulanmฤฑล vaka gรถrรผlen รผlkelerden biri”
Bakan Koca’nฤฑn Nisan ayฤฑnda test yapฤฑlanlarฤฑn yรผzde 20’sini pozitif รงฤฑktฤฑฤฤฑna yรถnelik sรถzรผnรผ hatฤฑrlatan Pala ลunlarฤฑ sรถyledi:
“Bakanฤฑn ifadesinden yola รงฤฑkarsak Nisan ayฤฑnda 81 bin 570 olgu pozitif olduฤu halde topluma aรงฤฑklanmadฤฑ. Bakan Koca’nฤฑn ‘ลimdi bu oran yรผzde 10’a dรผลtรผ’ aรงฤฑklamasฤฑna bakarsak da Eylรผl ayฤฑnda 275 bin 647 doฤrulanmฤฑล vakanฤฑn topluma aรงฤฑklanmฤฑล olduฤunu gรถrdรผk. Dรผnyada doฤrulanmฤฑล vaka bildiren รผlkeler ile bir araya getirirsek, Tรผrkiye nรผfus baลฤฑna en fazla doฤrulanmฤฑล vaka gรถrรผlen รผlkelerden biri konumuna รงฤฑkacaktฤฑr.”
Prof. Dr. Azap, Koronavirรผs pandemisi sฤฑrasฤฑnda aรงฤฑlan okullara iliลkin deฤerlendirmede bulundu. “Okullarฤฑn kapalฤฑ kalmasฤฑ mรผmkรผn deฤil” diyen Azap, okullarฤฑn gรผnlรผk 100 bin kiลide binin altฤฑnda vaka olan durumlarฤฑn gรผvenli olduฤunu ifade ederek, “Arttฤฑฤฤฑnda tekrar kapanabilir. Okullar salgฤฑn kontrol altฤฑna alฤฑnarak aรงฤฑlmalฤฑ. Aรงฤฑldฤฑktan sonra da รถฤretmen ve รถฤrencilerin durumu kontrol altฤฑna alฤฑnmalฤฑ” dedi.
TTB Covid-19 ฤฐzlem grubu รผyelerinin Koronavirรผs pandemisinin 7’nci ayฤฑna iliลkin hazฤฑrladฤฑฤฤฑ rapordan dikkat รงekici noktalar ลรถyle:
– (Bakan Koca’nฤฑn aรงฤฑklamalarฤฑna gรถre) Nisan’da PCR testi pozitif รงฤฑkma oranฤฑ yรผzde 20 ise 188.243 doฤrulanmฤฑล vaka sรถz konusudur ve bu durumda 81 bin 570 vaka ne topluma ne de Dรผnya Saฤlฤฑk รrgรผtรผ’ne bildirildi.
– Eylรผl’de yapฤฑlan toplam test sayฤฑsฤฑ 3 milyon 241 bin 769’dur. (Bakan Koca’nฤฑn aรงฤฑklamasฤฑna gรถre) Eฤer Eylรผl’de PCR pozitifliฤi oranฤฑ yรผzde 10 ise toplam 324 bin 177 doฤrulanmฤฑล olgu kayฤฑtlara geรงmiล olmalฤฑdฤฑr. Oysa ‘hasta’ adฤฑ altฤฑnda Saฤlฤฑk Bakanlฤฑฤฤฑ Eylรผl ayฤฑ iรงerisinde toplam olarak 48 bin 530 olguyu bildirdi. 275 bin 647 doฤrulanmฤฑล olgu ise kamuoyuna ve Dรผnya Saฤlฤฑk รrgรผtรผ’ne bildirilmedi.
– Okullarฤฑn aรงฤฑlmasฤฑ ile ilgili karar alฤฑnฤฑrken hastalฤฑฤฤฑn toplumdaki yaygฤฑnlฤฑฤฤฑ, bรถlgenin/ilin saฤlฤฑk hizmetlerinin durumu, nรผfusun รถzellikleri ve bรถlgedeki/ildeki okullarฤฑn koลullarฤฑ mutlaka dikkate alฤฑnmalฤฑdฤฑr. Okullarda ortaya รงฤฑkacak pozitif vakalarda yรผrรผtรผlecek temaslฤฑ izlemi konusunda ise Saฤlฤฑk Bakanlฤฑฤฤฑ Bilim Kurulu tarafฤฑndan hazฤฑrlanan rehberlerde tutarsฤฑzlฤฑklar dikkati รงekmektedir. Rehberlerde okuldaki temaslฤฑlara ne yapฤฑlacaฤฤฑna iliลkin durumlar aรงฤฑklฤฑฤa kavuลturulmalฤฑ ve karฤฑลฤฑklฤฑฤฤฑ yol aรงmayacak biรงimde dรผzenlenmelidir. รcretsiz, ulaลฤฑlabilir internet aฤฤฑ ve tabletin temininin ลimdiden yeterli dรผzeyde olmasฤฑ iรงin gerekli รงalฤฑลmalar ivedilikle sonuรงlandฤฑrฤฑlmalฤฑdฤฑr.
– Pandemi dรถneminde รผรงรผncรผ temel sorunumuz, mevsim itibarฤฑyla Covid-19’a influenza ve pnรถmokoksik pnรถmoni ilavesiyle ortaya รงฤฑkacak olan fฤฑrtฤฑna/tsunamiye (perfect storm/kusursuz fฤฑrtฤฑna) hazฤฑrlฤฑksฤฑz olmamฤฑzdฤฑr . Covid-19 semptom ve bulgularฤฑ ile mevsimsel grip/influenza bulgularฤฑ benzerdir. Dรผnya Saฤlฤฑk รrgรผtรผ grip geรงirmesinin saฤlฤฑฤa olumsuz etkisi olacaฤฤฑ dรผลรผnรผlen ve hekimin uygun gรถrdรผฤรผ 6 ayฤฑn รผzerindeki herkese grip/influenza aลฤฑsฤฑnฤฑn yapฤฑlabileceฤini รถnermektedir. Buna gรถre bu yฤฑl en iyi ihtimalle 10 milyon doz aลฤฑ gerekmektedir. Oysa Saฤlฤฑk Bakanlฤฑฤฤฑ, “her yฤฑl olduฤu gibi” bu yฤฑl da 1.5 milyon doz aลฤฑ sipariลi verdiฤini aรงฤฑkladฤฑ. Muhtemeldir ki piyasaya verilmeden tรผkenecek, binlerce gereksinimi olan insanฤฑmฤฑz aลฤฑlanamayacaktฤฑr.
– TTB’ye yerelden ulaลan verilere gรถre dรผn itibarฤฑyla 48’i hekim olmak รผzere toplam 112 saฤlฤฑk รงalฤฑลanฤฑmฤฑzฤฑ kaybettik.







