Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

TรœฤฐK artฤฑk sepetteki maddelerin fiyatฤฑnฤฑ yayฤฑnlamayacak

Aylฤฑk ortalama madde fiyatlarฤฑna iliลŸkin tablonun "kamuoyunda yanlฤฑลŸ anlamaya sebebiyet verdiฤŸi" gerekรงesiyle, Mayฤฑs 2022'den itibaren gรผncellenmemesine karar verildiฤŸini duyurdu.
TรœฤฐK artฤฑk sepetteki maddelerin fiyatฤฑnฤฑ yayฤฑnlamayacak Borsatek

Tรผrkiye ฤฐstatistik Kurumu (TรœฤฐK), istatistik รผretim sรผrecinin, sรผrekli geliลŸen, deฤŸiลŸen toplumsal, ekonomik, teknolojik ve dรถnemsel koลŸullara, bu doฤŸrultuda artan ihtiyaรง ve beklentilere dayalฤฑ her geรงen gรผn geliลŸtiฤŸini ve iyileลŸtiฤŸini bildirdi.

TรœฤฐK “Tรผketici Fiyat Endeksi (TรœFE) madde sepetinde madde bazฤฑnda fiyat yayฤฑmฤฑ yerine daha detaylฤฑ endeks yayฤฑmฤฑna (COICOP 5) geรงiลŸ hakkฤฑnda” kamuoyu duyurusu yayฤฑmladฤฑ.

TรœฤฐK’in aรงฤฑklamasฤฑnda ลŸu bilgiler verildi:

“Tรผrkiye ฤฐstatistik Kurumu (TรœฤฐK), Resmi ฤฐstatistik Programฤฑ kapsamฤฑnda yayฤฑmlamakta olduฤŸu tรผm istatistiklerde olduฤŸu gibi, Tรผketici Fiyat Endeksi (TรœFE)โ€™yi de uluslararasฤฑ norm ve standartlar doฤŸrultusunda, Avrupa ฤฐstatistikleri Uygulama Esaslarฤฑnฤฑn bรผtรผnรผnรผ dikkate alarak hesaplamakta ve yayฤฑmlamaktadฤฑr. TรœFE veri derleme, iลŸleme ve daฤŸฤฑtฤฑm sรผreรงlerine iliลŸkin tรผm detaylar, TรœฤฐK Kalite Gรผvence ร‡erรงevesinde de tanฤฑmlanmฤฑลŸ olan โ€œeriลŸilebilirlik ve aรงฤฑklฤฑkโ€ ilkeleri kapsamฤฑnda internet sayfasฤฑnda yayฤฑmlanmaktadฤฑr.

ฤฐstatistik รผretim sรผreci; sรผrekli geliลŸen ve deฤŸiลŸen toplumsal, ekonomik, teknolojik ve dรถnemsel koลŸullara ve bu doฤŸrultuda artan ihtiyaรง ve beklentilere dayalฤฑ olarak her geรงen gรผn geliลŸmekte ve iyileลŸmektedir. Ulusal istatistik ofisleri uluslararasฤฑ standartlara uygun olarak รผrettikleri tรผm istatistiklerin gรผnรผn koลŸularฤฑna, piyasa ve kullanฤฑcฤฑ ihtiyaรงlarฤฑna cevap verebilmesi iรงin bรผtรผn bu geliลŸmelerin yanฤฑ sฤฑra iyi uygulama รถrneklerini de yakฤฑndan takip etmekte ve รงalฤฑลŸmalarฤฑna yansฤฑtmaktadฤฑr.

Bu doฤŸrultuda, TรœFE kapsamฤฑnda yayฤฑmlanmakta olan bazฤฑ tablolarฤฑn sunum ลŸekli ve iรงeriฤŸi konusunda, piyasadaki fiyat hareketlerinin kullanฤฑcฤฑlar tarafฤฑndan daha doฤŸru okunmasฤฑ ve takip edilmesine imkan verecek bazฤฑ dรผzenlemeler yapฤฑlmฤฑลŸtฤฑr. Aylฤฑk bazda yayฤฑmlanmakta olan ortalama madde fiyatlarฤฑna iliลŸkin tablonun da, kamuoyunda yanlฤฑลŸ anlama ve yanฤฑltฤฑcฤฑ deฤŸerlendirmelere sebebiyet verdiฤŸi iรงin, Mayฤฑs 2022 TรœFE sonuรงlarฤฑnฤฑn yayฤฑmlandฤฑฤŸฤฑ tarihten itibaren gรผncellenmemesine karar verilmiลŸtir. Bunun yerine Harcama Gruplarฤฑna Gรถre Endeks Sonuรงlarฤฑ tablosunun kapsamฤฑ geniลŸletilerek, Amaca Gรถre Bireysel Tรผketim Sฤฑnฤฑflamasฤฑ-COICOP 4โ€™lรผ dรผzey yerine, daha ayrฤฑntฤฑlฤฑ endeks deฤŸiลŸimlerini iรงeren ve COICOP 5โ€™li dรผzeye denk gelen 144 temel baลŸlฤฑk iรงin endeks sonuรงlarฤฑnฤฑn yayฤฑmlanmasฤฑna baลŸlanmฤฑลŸtฤฑr. 2022 yฤฑlฤฑ itibarฤฑyla TรœFE kapsamฤฑnda 409 madde, 904 madde รงeลŸidi iรงin her ay yaklaลŸฤฑk 560.392 fiyat derlenmektedir. Fiyat derleme iลŸleminin โ€œmadde รงeลŸidiโ€ dรผzeyinde yapฤฑlฤฑp, dรผnya genelinde ortalama fiyatlarฤฑn tamamฤฑnฤฑ yayฤฑmlayan neredeyse hiรงbir รผlke bulunmamasฤฑna raฤŸmen, รผlkemizde โ€œmaddeโ€ dรผzeyinde yayฤฑmlanฤฑyor olmasฤฑ, sรถz konusu tablonun kamuoyunda yanlฤฑลŸ deฤŸerlendiriliyor olmasฤฑnฤฑn temel sebebidir. ร–rneฤŸin; โ€œmaddeโ€ dรผzeyinde benzinli ve dizel olarak ortalama fiyatฤฑ yayฤฑmlanan otomobil iรงin kฤฑrktan fazla marka ve modelin fiyatฤฑ derlenmekte, madde รงeลŸidi dรผzeyinde derlenen bu fiyatlarฤฑn geometrik ortalamasฤฑ โ€œotomobil (madde)โ€ fiyatฤฑ olarak yayฤฑmlanmaktaydฤฑ. Netice olarak benzinli araรง fiyatฤฑ olarak kamuoyuna sunulan madde fiyatฤฑ, takip edilen tรผm benzinli araรงlarฤฑn ortalama fiyatฤฑnฤฑ yansฤฑtmaktaydฤฑ. Bu durum homojen olmayan tรผm maddeler iรงin geรงerlidir. Bu minvalde verilebilecek bir diฤŸer รถrnek ise taze sebze ve meyve fiyatlarฤฑdฤฑr. Mevsimsel geรงiลŸlerde fiyat hareketliliฤŸi yรผksek olan รผrรผnlerden, taze meyve ve sebze fiyatlarฤฑ haftada bir kez olmak รผzere ayda dรถrt kez derlenmektedir. Sรถz konusu madde fiyatlarฤฑ tablosunda Kurumumuz tarafฤฑndan dรถrt kez (her hafta) derlenmiลŸ olan taze sebze ve meyve fiyatฤฑnฤฑn ortalamasฤฑ hesaplanarak yayฤฑmlanmaktaydฤฑ. Ancak, kamuoyunun son haftadaki (en gรผncel) fiyatlara odaklanmasฤฑ nedeniyle, Kurumumuz tarafฤฑndan aรงฤฑklanan dรถrt haftanฤฑn ortalamasฤฑna dayalฤฑ taze sebze ve meyve fiyatlarฤฑ da diฤŸer รผrรผnler gibi sฤฑklฤฑkla tartฤฑลŸma konusu olmaktaydฤฑ. Taze sebze ve meyvede genel olarak sezon giriลŸi olan aylarda, dรถrt hafta ortalamasฤฑ, son hafta fiyatฤฑndan yรผksek olabilirken, sezon sonunda ise son hafta fiyatlarฤฑna kฤฑyasla daha yรผksek ortalama fiyatlar oluลŸabilmekteydi. Kamuoyunda ise madde bazฤฑnda son hafta fiyatlarฤฑndan daha yรผksek ortalama fiyat aรงฤฑklandฤฑฤŸฤฑnda herhangi bir eleลŸtiri gelmezken, tam tersi durumlarda Kurumumuz haksฤฑz eleลŸtirilere maruz bฤฑrakฤฑlmaktaydฤฑ.

-รœlkelerin Fiyat Yayฤฑmlama Durumlarฤฑ-

Gerek รผrรผnlerin homojen olmayan yapฤฑlarฤฑ, gerekse aylฤฑk ortalama fiyatlarฤฑn haber bรผlteni yayฤฑmlandฤฑฤŸฤฑ gรผndeki piyasa fiyatlarฤฑndan farklฤฑ olabilmesi gibi nedenlerden รถtรผrรผ; dรผnya genelindeki ulusal istatistik ofislerinin bรผyรผk รงoฤŸunluฤŸu madde dรผzeyinde fiyat yayฤฑmlamamaktadฤฑr. Bu kapsamda Avrupa BirliฤŸiโ€™ne รผye ve aday รผlkeler, EFTA รผlkeleri, ABD ve Kanadaโ€™nฤฑn da yer aldฤฑฤŸฤฑ 33 ulusal istatistik ofisinin internet siteleri de incelendiฤŸinde, madde dรผzeyinde tรผm fiyatlarฤฑ yayฤฑmlayan herhangi bir รผlke bulunmadฤฑฤŸฤฑ gรถrรผlmรผลŸtรผr.

Bu kapsamda, ilgili รผlkelerden 17โ€™sinin hiรงbir ลŸekilde fiyat bilgisi paylaลŸmadฤฑฤŸฤฑ, 9โ€™unun seรงilmiลŸ maddelerin aylฤฑk ortalama fiyatlarฤฑnฤฑ, 4โ€™รผnรผn seรงilmiลŸ maddelerin yฤฑllฤฑk ortalama fiyatlarฤฑnฤฑ, 3โ€™รผnรผn ise sadece aylฤฑk enerji fiyatlarฤฑnฤฑ yayฤฑmladฤฑฤŸฤฑ tespit edilmiลŸtir (Bkz. Tablo 1).

httpsnews-files.foreks.comcontent-images1655957009646.jpeg.jpg

-Aรงฤฑklanan Endeks Dรผzeyine Gรถre รœlkelerin Genel Durumu-

ฤฐlgili รผlkelerin aรงฤฑkladฤฑฤŸฤฑ endeks dรผzeylerine bakฤฑldฤฑฤŸฤฑnda COICOP 4. ve 5. dรผzeylerde endeks bilgilerinin paylaลŸฤฑmฤฑnฤฑn yoฤŸunlaลŸtฤฑฤŸฤฑ gรถrรผlmektedir (Bkz. Tablo 2).

tuim-madde-fiyatlari2.jpeg

Tรผrkiye ฤฐstatistik Kurumuโ€™nun 3 Haziran 2022 tarihi itibarฤฑyla COICOP 4โ€™lรผ seviyeden, daha detaylฤฑ olan COICOP 5โ€™li dรผzeye geรงmesinin yanฤฑ sฤฑra, seรงilmiลŸ รผrรผnlerin aylฤฑk deฤŸiลŸim fiyatlarฤฑnฤฑn da yayฤฑmฤฑna baลŸlamasฤฑyla birlikte Tรผrkiyeโ€™nin bu alanda, Avrupa BirliฤŸiโ€™ne รผye ve aday รผlkeler, EFTA รผlkeleri, ABD ve Kanadaโ€™nฤฑn yer aldฤฑฤŸฤฑ 33 รผlke iรงerisinde ลŸeffaf olan รผlkelerin baลŸฤฑnda yer aldฤฑฤŸฤฑ, umumi verilere dayalฤฑ olarak mรผลŸahede edilmektedir.

-Benzin ve Motorin Fiyatlarฤฑ Hakkฤฑnda Kamuoyu Bilgilendirmesi-

Benzin ve motorin fiyatlarฤฑ, Tรผrkiye ฤฐstatistik Kurumu Bรถlge Mรผdรผrlรผkleri tarafฤฑndan aylฤฑk รผrรผn fiyat derleme dรถnemlerinde, akaryakฤฑt satฤฑลŸ noktalarฤฑndan derlenmektedir. ฤฐlgili รผrรผnlere tรผketim miktarlarฤฑ ise T.C. Enerji Piyasasฤฑ Dรผzenleme Kurumuโ€™ndan (EPDK) alฤฑnan gรผnlรผk pompa satฤฑลŸ miktarlarฤฑna ait idari kayฤฑtlardan temin edilmektedir. ร–zellikle benzin ve motorin fiyatlarฤฑndaki gรผnlรผk fiyat dalgalanmalarฤฑndan รถtรผrรผ, bu รผrรผnlere yรถnelik gรผnlรผk talepler de genel itibarฤฑyla zamlฤฑ fiyatlar yansฤฑmadan รถnce ciddi oranda artฤฑลŸ gรถstermektedir. Kurumumuz tarafฤฑndan ilgili รผrรผnlere ait aylฤฑk ortalama satฤฑลŸ fiyatฤฑ, gรผnlรผk fiyatlar ile gรผnlรผk tรผketim miktarlarฤฑnฤฑn aฤŸฤฑrlฤฑklandฤฑrฤฑlmasฤฑ yรถntemi ile hesaplanmaktadฤฑr. Uluslararasฤฑ uygulamalar da fiyat deฤŸiลŸikliฤŸi hesaplamalarฤฑnฤฑn olabildiฤŸince tรผketim miktarฤฑ ile aฤŸฤฑrlฤฑklandฤฑrฤฑlmฤฑลŸ fiyatlar รผzerinden yapฤฑlmasฤฑnฤฑ รถnermektedir.

Bazฤฑ basฤฑn yayฤฑn organlarฤฑnda yer alan ve reel iktisadi talebin gรถz ardฤฑ edilerek, sadece โ€˜gรผnlรผk ortalama fiyatlarโ€™ รผzerinden basit ortalama alma yรถntemi ile elde edilen yรผzeysel fiyatlar ile Kurumumuz tarafฤฑndan ilgili รผrรผnlere yรถnelik gรผnlรผk tรผketim miktarฤฑnฤฑn da hesaplara dahil edilerek elde edilen โ€˜aฤŸฤฑrlฤฑklandฤฑrฤฑlmฤฑลŸ ortalama fiyatlarฤฑnโ€™ farklฤฑlฤฑk gรถstermesi, kullanฤฑlan metodolojilerin farklฤฑlฤฑฤŸฤฑndan kaynaklanmaktadฤฑr.

Homojen รผrรผn gruplarฤฑnda dahi farklฤฑ yรถntemler kullanฤฑlarak aynฤฑ madde fiyatฤฑ sonuรงlarฤฑna ulaลŸฤฑlmaya รงalฤฑลŸฤฑlmasฤฑ neticesinde ortaya รงฤฑkan tartฤฑลŸmalar, Tรผrkiye ฤฐstatistik Kurumuโ€™nun, Avrupa BirliฤŸiโ€™ne รผye ve aday รผlkeler, EFTA รผlkeleri, ABD ve Kanadaโ€™da olduฤŸu gibi seรงilmiลŸ homojen maddeler haricinde kalan รผrรผnlerin fiyatlarฤฑnฤฑn yayฤฑmlanmamasฤฑ kararฤฑnฤฑn ne denli isabetli bir karar olduฤŸunun รถnemli bir gรถstergesidir.”

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.591146.660.12%
EURO 53.072753.15280.09%
JAPON YENฤฐ 3.4613.4730.03%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.528257.59520.14%
STERLฤฐN 61.049462.0951-0.01%
ร‡ฤฐN YUANI 6.8466.8590.07%
RUS RUBLESฤฐ 0.58950.5905-3.78%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS ($)4089.351.55%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6130.131.67%
GRAM ALTIN SERBEST P.6180.082.28%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)88.742.39%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)131900.000.53%
HAS ALTIN GRAM (TL)6099.471.67%
SPOT ALTIN KG (TL)130818.001.55%
CUMHURฤฐYET ALTINI (TL)41570.000.77%
GรœMรœลž/ONS ($)59.202.21%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 60292.18 0.8219%
Ethereum 1579.88 0.4652%
Tether USDt 1.00 -0.0009%
BNB 561.35 -0.7381%
Solana 71.48 -1.0263%
USDC 1.00 0.0041%
XRP 1.06 1.1741%
Dogecoin 0.07 -0.9212%
Toncoin 1.56 0.4686%
Cardano 0.15 -1.1225%
Shiba Inu 0.00 0.3896%
Avalanche 6.43 1.14%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam