TÜİK enflasyon sepetini güncelledi

TÜİK enflasyon sepetini güncelledi

2020 yılında tüketici fiyat endeksine davlumbaz ve tayt (Çocuk için) eklenirken, aspiratör ve fotoğraf makinesi çıkarıldı.

A+A-

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon hesaplamasında baz  alınan ürün sepetini güncelledi.

TÜİK'ten yapılan açıklamaya göre, 2020 yılında TÜFE’de 81 ilin  tamamı ve 225 ilçe kapsamında, 28 019 işyeri ve 4_274 konuttan 418  madde, 897 madde çeşidi için her ay yaklaşık 553 bin 64 fiyat  derlenecek.

2020 yılında tüketici fiyat endeksine davlumbaz ve tayt (Çocuk için) eklenirken, aspiratör ve fotoğraf makinesi çıkarıldı.

Açıklamada şu bilgiler verildi:

"Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), tüketim harcamalarına konu olan  mal ve hizmetlere ilişkin fiyatların genel düzeyinde zaman içinde  meydana gelen değişimi ölçmektedir. TÜFE hesaplamaları  tüketim  sepetinin oluşturulması, sepette yer alan mal ve hizmetlerin  ağırlıklarının belirlenmesi ve fiyatların derlenmesi olmak üzere üç  aşamada yürütülmektedir.

2003=100 temel yıllı TÜFE zincirleme endeks olarak hesaplanmakta,  bu nedenle her yıl fiyat derlenen yerleşim yerleri ve işyerleri,  endeks sepetinde yer alan ürünler ve ağırlıkları, endeks sepetinde yer  alan ürünlerin tanımları güncellenmektedir. Aralık ayında yıl boyunca  takip edilecek işyerleri belirlenmekte, izleyen yıl boyunca bu  işyerleri takip edilmektedir. Bu güncellemeler her yılın Ocak ayında  ilan edilmekte ve yılın tamamında kullanılmaktadır.

TÜFE hesaplamasında uluslararası karşılaştırmaların yapılabilmesi  için "Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması" (COICOP)  kullanılmaktadır.

TÜFE sepeti ve ağırlıkları ile açıklanan değişim oranları tek bir  birey ya da belirli bir gelir grubuna ait olmayıp ülke ortalamasını  ifade etmektedir.

TÜFE, 26 İstatistiki Bölge Birim Sınıflaması Düzey 2 ve Türkiye  için tahmin vermekte olup, 26 bölge ve Türkiye için ayrı bir madde  sepeti kurulmaktadır.

2020 yılında TÜFE’de 81 ilin tamamı ve 225 ilçe kapsamında, 28 019  işyeri ve 4_274 konuttan 418 madde, 897 madde çeşidi için her ay  yaklaşık 553 064 fiyat derlenecektir."

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.