ฤฐhracat birim deฤer endeksi, haziranda yฤฑllฤฑk bazda yรผzde 0,1, ithalat birim deฤer endeksi ise yรผzde 4,4 artฤฑล gรถsterdi. Tรผrkiye ฤฐstatistik Kurumu (TรฤฐK), haziran ayฤฑna iliลkin dฤฑล ticaret endekslerini aรงฤฑkladฤฑ.
Buna gรถre, ihracat birim deฤer endeksi haziranda geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ ayฤฑna gรถre yรผzde 0,1 arttฤฑ. Endeks, bu dรถnemde gฤฑda, iรงecek ve tรผtรผnde yรผzde 5,6 azalฤฑrken, ham maddelerde (yakฤฑt hariรง) yรผzde 4,8, yakฤฑtlarda yรผzde 5,1 ve imalat sanayinde (gฤฑda, iรงecek, tรผtรผn hariรง) yรผzde 0,4 arttฤฑ.
ฤฐhracat birim deฤer endeksi ikinci รงeyrekte ise geรงen yฤฑlฤฑn ikinci รงeyreฤine gรถre yรผzde 0,6 azaldฤฑ.
ฤฐthalat birim deฤer endeksi, haziranda yรผzde 4,4 arttฤฑ. Endeks geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ ayฤฑna gรถre, gฤฑda, iรงecek ve tรผtรผnde yรผzde 3,2 azalฤฑrken, ham maddelerde (yakฤฑt hariรง) yรผzde 9,1, yakฤฑtlarda yรผzde 10,8 ve imalat sanayinde (gฤฑda, iรงecek, tรผtรผn hariรง) yรผzde 2,2 artฤฑล gรถsterdi.
ฤฐthalat birim deฤer endeksi bu yฤฑlฤฑn ikinci รงeyreฤinde geรงen yฤฑlฤฑn ikinci รงeyreฤine gรถre yรผzde 5,4 yรผkseldi.
ฤฐhracat miktar endeksi haziranda, geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ ayฤฑna gรถre yรผzde 2,2 arttฤฑ. Endeks geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ ayฤฑna gรถre, gฤฑda, iรงecek ve tรผtรผnde yรผzde 1, ham maddelerde (yakฤฑt hariรง) yรผzde 2, yakฤฑtlarda yรผzde 14,3 ve imalat sanayinde (gฤฑda, iรงecek, tรผtรผn hariรง) yรผzde 4,5 artฤฑล kaydetti.
ฤฐhracat miktar endeksi 2017 yฤฑlฤฑ ikinci รงeyrekte, geรงen yฤฑlฤฑn ikinci รงeyreฤine gรถre yรผzde 8 yรผkseldi.
ฤฐthalat miktar endeksi haziranda, geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ ayฤฑna gรถre yรผzde 5,7 azaldฤฑ. Endeks geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ ayฤฑna gรถre, gฤฑda, iรงecek ve tรผtรผnde yรผzde 24,8 artarken, ham maddelerde (yakฤฑt hariรง) yรผzde 11,7, yakฤฑtlarda yรผzde 1,7 ve imalat sanayinde (gฤฑda, iรงecek, tรผtรผn hariรง) yรผzde 15,4 geriledi.
ฤฐthalat miktar endeksi, bu yฤฑlฤฑn ikinci รงeyreฤinde geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre yรผzde 3,8 arttฤฑ.
Mevsim ve takvim etkisinden arฤฑndฤฑrฤฑlmฤฑล veriler
Mevsim ve takvim etkisinden arฤฑndฤฑrฤฑlmฤฑล seriye gรถre, mayฤฑsta 149,4 olan ihracat miktar endeksi, yรผzde 4 artarak, bu yฤฑlฤฑn aynฤฑ ayฤฑnda 155,4 oldu. Takvim etkilerinden arฤฑndฤฑrฤฑlmฤฑล seriye gรถre ise 2016’nฤฑn haziran ayฤฑnda 141 olan ihracat miktar endeksi yรผzde 11,3 artarak, 157 oldu.
Bu yฤฑlฤฑn mayฤฑs ayฤฑnda 145,9 olan ithalat miktar endeksi yรผzde 5,3 azalarak, bu yฤฑlฤฑn haziran ayฤฑnda 138,1 oldu. Takvim etkilerinden arฤฑndฤฑrฤฑlmฤฑล seriye gรถre ise 2016 haziranda 147,9 olan ithalat miktar endeksi, yรผzde 2,2 azalarak 144,7’e dรผลtรผ.
ฤฐhracat birim deฤer endeksinin ithalat birim deฤer endeksine bรถlรผnmesiyle hesaplanan ve 2016 yฤฑlฤฑ haziran ayฤฑnda 111,7 olarak elde edilen dฤฑล ticaret haddi, 4,6 puan azalarak, bu yฤฑlฤฑn haziran ayฤฑnda 107,1 oldu.
Dฤฑล ticaret haddi, 2017 yฤฑlฤฑ ikinci รงeyreฤinde, geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre 6,5 puan azalarak 105,7 olarak gerรงekleลti.







