ลehirdeki taksicilerin en bรผyรผk sorunlarฤฑndan olan havalimanlarฤฑndan yolcu alamama konusu, UKOME’nin 25 Mayฤฑs’ta yapฤฑlan toplantฤฑsฤฑnda gรถrรผลรผldรผ. Toplantฤฑda, ลehirdeki tรผm taksicilerin havalimanlarฤฑndan mรผลteri alabilmesi karara baฤlandฤฑ. ฤฐmzadan รงฤฑkฤฑnca hayata geรงecek karar, taksici esnafฤฑnฤฑn yรผzรผnรผ gรผldรผrdรผ.
Havalimanฤฑ taksilerinin dฤฑลฤฑnda buradan mรผลteri alamayan taksici esnafฤฑnฤฑn bu sฤฑkฤฑntฤฑsฤฑ bรถylelikle sona erecek. Kendilerinden baลka taksicilerin buralardan yolcu almasฤฑna izin vermeyen havalimanฤฑ taksicileri ile meslektaลlarฤฑ arasฤฑnda bรผyรผk kavgalara neden olan sorun yeni kararla รงรถzรผme kavuลturulacak. Kentte bulunan yaklaลฤฑk 18 bin taksiden sadece bini havalimanlarฤฑndan yolcu alabiliyorken, yeni kararla tรผm taksici esnafฤฑ bu haktan yararlanabilecek.
MESLEKTE TEKELCฤฐLฤฐK KALKACAK
ฤฐstanbul Taksi Duraklarฤฑ Derneฤi Baลkan Yardฤฑmcฤฑsฤฑ Orhan Demirci, kararฤฑn taksicileri รงok sevindirdiฤini belirterek, UKOME’ye teลekkรผr etti. Demirci, tรผm taksicilerin bu haktan yararlanamamasฤฑnฤฑn sektรถrde bรผyรผk sฤฑkฤฑntฤฑlar yaลanmasฤฑna neden olduฤunu anlatarak, konuลmasฤฑnฤฑ ลรถyle sรผrdรผrdรผ:
“Bu karar, sektรถr aรงฤฑsฤฑndan devrimdir. ลu ana kadar esnafa yapฤฑlan zulรผm sona eriyor. Meslekteki tekelcilik kalkacak. Dรผลรผnsenize, insanlar yaklaลฤฑk 2 milyon lira verip plaka alฤฑyor ama bu taksiyle havalimanฤฑndan yolcu alamฤฑyor. Niye? รรผnkรผ birileri oralara รงรถkmรผล. Esnaf oradan mรผลteri aldฤฑฤฤฑnda ya bฤฑรงaklanฤฑyor ya da dรถvรผlรผyordu. Ondan sonra meslek adฤฑna hiรง hoล olmayan gรถrรผntรผler ortaya รงฤฑkฤฑyordu.
รlkemiz adฤฑna da kรถtรผ รถrnek teลkil ediyordu. รรผnkรผ turistlerin ilk geldikleri yer, genellikle havalimanlarฤฑdฤฑr. En รงok turisti orada gรถrรผrsรผnรผz. Kanlฤฑ bฤฑรงaklฤฑ, birbirine girmiล taksicileri gรถrmeleri, รผlkemiz iรงin pozitif bir ลey deฤil. Belki de Tรผrkiye’ye ilk defa gelmiล bir turist, eli kanlฤฑ taksicileri gรถrdรผฤรผnde, aklฤฑnda hep o gรถrรผntรผ kalฤฑr. Taksiye binmeye bile cesaret etmeyebilir.”
Bu durumun, taksici esnafฤฑnฤฑn รงalฤฑลฤฑrken karลฤฑlaลtฤฑฤฤฑ en bรผyรผk sorunlardan olduฤunu aktaran Demirci, kararฤฑn รงฤฑkmasฤฑndan sonra taksicilerin “bayram” yaptฤฑฤฤฑnฤฑ dile getirdi. Demirci, kararฤฑn havalimanฤฑ taksicilerini de memnun edeceฤini belirterek, “Orada รงalฤฑลan arkadaลlarฤฑmฤฑz da mutlu olacak. รรผnkรผ oralarฤฑ ellerinde tutanlar, esnaftan รงok bรผyรผk miktarlarda aidatlar ya da haftalฤฑklar alฤฑyor. Bu aidatlar altฤฑnda havalimanฤฑ taksicileri eziliyor. Esnaf kazanamฤฑyor. 2 milyon yatฤฑrฤฑm yapฤฑyorsunuz, sizin sฤฑrtฤฑnฤฑzdan baลkalarฤฑ kazanฤฑyor. Bu, hak deฤildir. Bu nedenle ฤฐstanbul Bรผyรผkลehir Belediyesine taksici esnafฤฑ olarak minnettarฤฑz. Bu sorunu ortadan kaldฤฑrmasฤฑ, sektรถr adฤฑna bรผyรผk geliลmedir” deฤerlendirmesinde bulundu.







