Bilim Kurulu รผyesi Afลin Emre Kayฤฑpmaz, korona virรผs salgฤฑnฤฑnda yaลanan vaka artฤฑลฤฑ nedeniyle รผlke genelinde kฤฑsฤฑtlamaya gidileceฤine vurgu yaptฤฑ.
Saฤlฤฑk Bakanฤฑ Fahrettin Koca geรงtiฤimiz gรผnlerde vaka sayฤฑlarฤฑna yรถnelik yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada “Ankara ฤฐstanbul’u geรงti” demiลti. Bu aรงฤฑklamanฤฑn ardฤฑndan Ankara’nฤฑn Vuhan olduฤu iddia edilmiลti.
Hรผrriyet yazarฤฑ Abdulkadir Selvi, salgฤฑndaki son durumu ve merak edilenleri Saฤlฤฑk Bakanlฤฑฤฤฑ Koronavirรผs Bilim Kurulu รyesi Doรง. Dr. Afลin Emre Kayฤฑpmaz’a sordu.
‘Ankara Vuhan oldu mu?’
“Ankara, Vuhan oldu mu?” sorusuna Kayฤฑpmaz, โSon dรถnemde vaka sayฤฑsฤฑndaki artฤฑลฤฑn en yรผksek olduฤu il, ne yazฤฑk ki Ankara oldu. Kontrollรผ sosyal hayat dรถneminde Ankaraโda yaลayanlar her zamanki kontrollรผ tavฤฑrlarฤฑnฤฑn dฤฑลฤฑna รงฤฑktฤฑ. Sadece Ankaraโda deฤil, yurdumuzun genelinde de salgฤฑn รถncesindeki yaลantฤฑmฤฑza hฤฑzlฤฑ bir dรถnรผล olduโ cevabฤฑnฤฑ verdi.
Bilim Kurulu รผyesi, “Her ilde tablo aynฤฑ deฤil, illere gรถre farklฤฑ รถnlemler alฤฑnacak mฤฑ?โ sorusunu ise “Lรผzumu halinde il bazฤฑnda รถnlemler alฤฑndฤฑฤฤฑ gibi, รผlke genelinde de tedbirler masaya yatฤฑrฤฑlabilir. Kurulumuzda da bununla ilgili tavsiyeler gรผndeme geldi. Saฤlฤฑk Bakanฤฑmฤฑzฤฑn da geรงtiฤimiz gรผnlerde aรงฤฑkladฤฑฤฤฑ gibi sorunun tamamen ortadan kalkmasฤฑ iรงin yapฤฑlmasฤฑ gereken tam izolasyondur. Bununla birlikte ne kadar sรผreceฤini bilmediฤiniz bir salgฤฑnda sรผresiz bir izolasyona dรผnyanฤฑn birรงok รผlkesinin sฤฑcak bakmadฤฑฤฤฑ aรงฤฑktฤฑr. ลu anki bilgilerimize gรถre salgฤฑnฤฑn yayฤฑlmasฤฑnฤฑ รถnlemede en etkili yรถntemler, bireysel korunma yรถntemleridirโ diye yanฤฑtladฤฑ.
‘รฤretmenlerimizin saฤlฤฑฤฤฑ รถncelikli endiลemiz olmalฤฑdฤฑr’
Yรผz yรผze eฤitimle ilgili soruya da cevap veren Kayฤฑpmaz, โOkullarฤฑn aรงฤฑlmasฤฑna iki hafta kaldฤฑ. Vaka sayฤฑlarฤฑ da artฤฑล yรถnรผnde ilerliyor. Elbette yetkili kurumlar gerekli deฤerlendirmeleri anlฤฑk olarak yapmaktadฤฑr. รnรผmรผzdeki gรผnlerde kararฤฑn netleลeceฤini sanฤฑyorum. Kiลisel kanaatim ise yรผz yรผze eฤitimin okuma-yazma aลamasฤฑndaki รงocuklarla sฤฑnฤฑrlฤฑ kalabileceฤi yรถnรผndedir. รocuklarฤฑmฤฑzฤฑn ve genรงlerimizin, ayrฤฑca onlarฤฑ yetiลtiren รถฤretmenlerimizin saฤlฤฑฤฤฑ รถncelikli endiลemiz olmalฤฑdฤฑr” dedi.







