TรMOSAN aรงฤฑklamasฤฑna gรถre, TรMOSAN, dizel motor tasarฤฑm รงalฤฑลmalarฤฑnda tasarฤฑm sรผresini kฤฑsaltmak, test maliyetlerini dรผลรผrmek ve sanayi-รผniversite iล birliฤi uygulamalarฤฑna etkinlik kazandฤฑrmak amacฤฑyla 2014 yฤฑlฤฑnda ฤฐstanbul Teknik รniversitesi ve Yฤฑldฤฑz Teknik รniversitesi yรผrรผtรผcรผ ortaklฤฑฤฤฑnda โYeni Nesil Euro 6 Aฤฤฑr Hizmet Motor Geliลtirilmesi: Bรถlรผnmรผล Pรผskรผrtme Stratejisi, Dรผลรผk Sฤฑcaklฤฑkta Yanmaโ konulu TEYDEP ve SANTEZ proje destekleri kapsamฤฑnda tek silindirli araลtฤฑrma motoru alฤฑmฤฑnฤฑ planlamฤฑล ve aynฤฑ destekler kapsamฤฑnda Yฤฑldฤฑz Teknik รniversitesinde de 330 kW gรผcรผndeki dinamometrenin hizmet vereceฤi bir test merkezi kurulmasฤฑna destek vermiลti.
Tek Silindirli Motor iรงin TEYDEB kapsamฤฑnda yรผzde 20 ve tek silindirli araลtฤฑrma motorunun yer alacaฤฤฑ test sistemi iรงin SANTEZ kapsamฤฑnda yรผzde 75 hibe desteฤi alฤฑndฤฑ.Tek silindirli araลtฤฑrma motoru TรMOSANโฤฑn,test merkezi ise YTรโnรผn malฤฑ konumunda.
Tรผrkiye’de bir ilk olan tek silindirli araลtฤฑrma motoru ile 1200 kW gรผcรผne kadar dizel motor geliลtirilmesi รงalฤฑลmalarฤฑ yapฤฑlabilirken,kurulan test sistemi ile de 330 kW gรผcรผne kadar motorlarฤฑ akredite olabilecek yetkinlikte bir sistem รผzerinde test ve kalibrasyon geliลtirmeleri yapฤฑlabilecek.
Test sistemi ve tek silindirli araลtฤฑrma motor kurulumu devam ediyor ve bu yฤฑlฤฑn ilk yarฤฑsฤฑnda devreye alฤฑmฤฑ planlanmakta.
TรMOSAN,YฤฑldฤฑzTeknik รniversitesi ile imzalayacaฤฤฑ protokol kapsamฤฑnda 2023 yฤฑlฤฑna kadar tek silindirli araลtฤฑrma motorunu YTร Test Sistemi รผzerinde kullanฤฑm hakkฤฑna sahip olacak.
YTร-TรMOSAN arasฤฑnda yapฤฑlacak protokol ile Yฤฑldฤฑz Yerleลkesinde bulunan test sisteminin bahsedilen projeler kapsamฤฑnda en az 2023 yฤฑlฤฑna kadar kullanarak รผniversite bรผnyesindeki รงalฤฑลmalarda katฤฑlฤฑm ve baลarฤฑ gรถsteren Lisans/Lisansรผstรผ/Doktora รถฤrencilerinden insan kaynaฤฤฑ olarak yararlanma ve nitelikli istihdam potansiyelini deฤerlendirme imkanฤฑ oluลacak.







