Tüpraş'ın net karı yüzde 18 düştü

Tüpraş'ın net karı yüzde 18 düştü

Tüpraş'ın 2013'te net karı Rekabet Kurumu'nun kestiği 412 milyon liralık cezanın da etkisiyle yüzde 18 azalarak 1 milyan 197 milyon liraya geriledi

A+A-

Tüpraş'ın 2013 sonu net kârı bir önceki yıla göre rafineri marjlarındaki gerileme, faaliyet kârında azalma, kur etkisi ve Rekabet Kurumu'nun kestiği 412 milyon liralık cezanın etkisi ile yüzde 18 gerileyerek 1.197 milyar lira ile beklentilere paralel gerçekleşti. Şirketin satış hasılatı da 2013'te bir önceki yıla göre yüzde 3.2 düşerek 41.08 milyar lira oldu.

Şirketten yapılan açıklamada, toplam kapasite kullanımının geçen yıl yüzde 81.6'dan yüzde 79.1 seviyesine düştüğü belirtilerek, satış hacmi ve petrol fiyatındaki düşüşe paralel olarak, satış gelirlerinin bir önceki yılın yüzde 3.2 altında gerçekleştiği belirtildi.

Açıklamada, "Rafineri marjlarındaki gerileme ve faaliyet kârında azalmanın yanı sıra, kurdaki yükseliş ile oluşan kur farkı giderinin etkisi ve Rekabet Kurumu tarafından kesilen 412 milyon TL cezanın dörtte üçü nispetinde ödenecek olan 309 milyon TL için ayrılan karşılık neticesinde, geçen yıl 1.35 milyar lira düzeyinde olan vergi öncesi kâr, bu yıl 13 milyon lira olarak gerçekleşmiştir" denildi.

Geçen yıl başında 113 dolar/varil olan ham petrol fiyatları, ekonomik ve jeopolitik olayların etkisi ile dalgalı bir seyir izleyerek yılı 110 dolar seviyesinden kapattı.

WTI ham petrol fiyat avantajı ve düşük doğalgaz maliyetinin ABD rafinerilerini sektör genelinden olumlu yönde ayrıştırdığı belirtilen açıklamada, "Yüksek kapasite kullanımı ABD'nin motorin ihracatını artırırken, benzin dahil olmak üzere net ürün ihracatçısı olmasını sağlamış, Avrupa ve Akdeniz bölgesine artan ihracat bölgemizdeki rekabeti daha da zorlaştırmıştır" denildi.

İran yaptırımları ve Irak'ta süre gelen istikrarsızlığın yanı sıra, Ural ham petrolünün daha yüksek oranda Asya pazarına yönelmesinin, ağır ham petrol fiyatlarını yükselttiği vurgulanan açıklamada, 2012 yılında 4.21 dolar/varil olan Akdeniz Rafineri Marjının yüzde 60 azalarak geçen yıl 1.67 dolar/varil düzeyine gerilediği kaydedildi.

Tüpraş'ın net rafineri marjının ise Akdeniz referans marjından daha iyi performans gösterdiği ve 2013 yılında bir önceki yıla göre varil başına 0.86 dolar azalarak 2.45 dolar olduğu belirtildi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.