Türk bankalarına yaptırım mı geliyor

Türk bankalarına yaptırım mı geliyor

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ABD`deki Sarraf davası ile ilgili olarak "Biz bankacılık sektörümüzün arkasındayız, ne gerekiyorsa her türlü desteği vereceğiz" dedi.

A+A-

ABD'de devam eden Reza Zarrab davası ile ilgili her gün yeni bir gelişme yaşanırken, dava ile birlikte Türk bankalarına yaptırım uygulanabileceği ile ilgili aylar öncesi ortaya atılan iddialar, hükümet yetkililerinin de son dönemdeki açıklamalarında daha çok yer almaya başladı. 

Başbakan Binali Yıldırım'ın dün "bankalara destek olacaklarını ve böyle bir şeye izin vermeyeceklerini açıklamasının ardından bugün de Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ABD`deki Sarraf davası ile ilgili olarak "Biz bankacılık sektörümüzün arkasındayız, ne gerekiyorsa her türlü desteği vereceğiz" dedi.

Şimşek 8. Boğaziçi Zirvesi'nde ABD'de devam eden Zarrab davası ile ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu.

Şimşek açıklamasında, "Bankacılık sektörünün arkasındayız, gereken her türlü desteği vereceğiz; dava nedeniyle sektör etkilenirse gerekeni yapacağız. (ABD'deki davayı) siyasi boyutları olan bir dava olarak görüyoruz ama sektörün kendisi şoklara karşı büyük kapasiteye sahip" dedi.

Bankacılık sektörünün aktif kalitesinin yüksek olduğunu ve şu an sorunlu kredilerin toplam kredilere oranı yüzde 3 civarında bulunduğu söyleyen Şimşek açıklamalarının devamında şunları söyledi: "Bankacılık sektöründe bu sene hızlı kredi genişlemesi oldu, "aşırı ısınma var" diyenler oldu ama bu geçiciydi; normalleşme başladı. Bankalarda (kredilerde) aşırı ısınma yok, buna izin vermeyiz. Bir tek, firmaların ciddi açık pozisyonu var ama onların da varlıkları var."

İddialar doğrulanmamıştı

Bazı Türk bankalarının İran’a yönelik yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle ABD’den milyarlarca dolar para cezasıyla karşı karşıya olduğuna dair medyada yer alan iddiaları BDDK ve yetkililer doğrulamamıştı. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin'e dayandırılan bir iddia da yine Mnuchin tarafından yalanlalmıştı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.