Türk Eximbank, 2018 yılı için ülke limitleri listesini belirledi

Türk Eximbank, 2018 yılı için ülke limitleri listesini belirledi

Türkiye İhracat Kredi Bankası Anonim Şirketinin(Türk Eximbank), 2018 yılı için ülke limitleri listesini belirledi.

A+A-

Türkiye İhracat Kredi Bankası Anonim Şirketinin(Türk Eximbank), 2018 yılı için ülke limitleri listesini belirledi.

    Bakanlar Kurulunun konu ile ilgili kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.     Buna göre limitler şu şekilde:

 

               OECD   OECD   OECD  OECD   OECD   OECD   Toplam

                      0-11.   III.    IV.    v.    VI.   VII.

                      Grup    Grup   Grup  Grup   Grup   Grup

                    Ülkeler Ülkeler Ülkeler Ülk.  Ülk.   Ülk.

----------------------------------------------------------------------

Maksimum Grup Limiti  2.000  2.000  2.000  2.000  1.750  1,500  11.250

Maksimum Ülke Limiti  1.000    750    500    450    400    350

 

 2018 Yılı Ülke Limitleri Listesi Bakanlar Kurulunca onaylandığında yürürlüğe girecek.

Yeni ülke limitleri listesi onaylanıncaya kadar, Bakanlar Kurulunca onaylanan 2018 Yılı Ülke Limitleri Listesi geçerli olacak.

Yukarıdaki tabloda belirlenen limitler, yabancı ülkelere yönelik nakdi ve gayri nakdi resmi destekli ihracat kredileri ile 2 yıl ve daha uzun vadeli sigorta faaliyetlerine ilişkin ülke limitleri listesi olup bir ülkede ve bir grupta alınabilecek maksimum risk tutarını ifade eder. Bir ülkede ve bir grupta alınabilecek maksimum risk tutarları aşılmayacak şekilde yeni nakdi ve gayri nakdi kredi ile sigorta tahsisi yapılabilecek. Tahsis işlemlerinde, işlemin Türk Exinıbank Yönetim Kurulunca onaylandığı aşamada ilgili ülkenin içinde bulunduğu grubun limitleri dikkate alınacak. Bir ülkenin OECD Ülke 

Grubu’nun değişmesi durumunda, yeni gruba denk gelen ülke ve grup limitleri dikkate alınacak.

 

Ermenistan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve Kuzey Kore kapsam dışı olacak.

OECD internet sayfasında yayımlanan Ülke Risk Sınıflandırmasına göre belirli bir risk sınıflamasına tabi tutulmamış ülkelerden Yüksek Gelirli OECD Ülkeleri, diğer Yüksek Gelirli Avro Bölgesi ülkeleri ile Avro kullanan mikro devletler 0. grup, diğerleri ise 7. grup ülke limiti kapsamında değerlendirilecek.

Türk Eximbank tarafından Bakanlar Kurulu Kararları uyarınca verilen yetkiye dayanarak açılan krediler bu limitlerin dışında olacak.

Bölgesel ve çok uluslu kalkınma bankaları, birden fazla ülkede bağlı ortaklık ya da iştirak bankası bulunan banka gruplan ya da holdingler ile diğer ihracat kredi kuruluşlarına açılacak krediler bu limitlerden bağımsız olup, söz konusu kuruluşlara açılacak kredilerin toplam limitinin 1,5 milyar ABD Dolarını aşmayacağı öngörülmüyor.

Yabancı ülkelere yönelik nakdi ve gayri nakdi ihracat kredileri ile 2 yıl ve daha uzun vadeli sigorta işlemlerinden kaynaklanan kredi risklerinin ulusal/uluslararası piyasalarda önde gelen kuruluşlarla paylaşıldığı (sigortalanması ve/veya satılması ve/veya transfer edilmesi vb. yolu ile) durumlarda ilgili ülkeye yönelik maksimum risk tutarını geçmemek kaydıyla ilave risk alınması, Türk Eximbank Yönetim Kurulu Kararı ve Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakanın onayı ile mümkün olabilecek.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.