ลirket aรงฤฑklamasฤฑna gรถre, Tรผrk Telekom’un, Boni ile gรถrme engelliler iรงin Tรผrkiye’de bir “ilke” imza atarak 2014’te hayata geรงirdiฤi sosyal sorumluluk projesi Sesli Adฤฑmlar, daha fazla engelli kullanฤฑcฤฑnฤฑn baฤฤฑmsฤฑz olarak sosyalleลebilmesini saฤlamak รผzere kapsamฤฑnฤฑ geniลletmeye devam ediyor.
Gรถrme engelli bireylerin herhangi bir yardฤฑm almadan yollarฤฑnฤฑ bulmasฤฑnฤฑ saฤlayan Sesli Adฤฑmlar uygulamasฤฑnda iลitme engellilerin faydalanabileceฤi ลekilde bir geliลtirme yapฤฑldฤฑ. Bu geliลtirmeyle Sesli Adฤฑmlar uygulamasฤฑ, Tรผrkiye’de iลitme engellilere yรถnelik dฤฑล ve iรง mekanda kullanฤฑlabilen ilk ve tek navigasyon uygulamasฤฑ oldu. Uygulama, Tรผrk Telekom ile ฤฐTร arasฤฑnda yapฤฑlan iล birliฤiyle de dรผnyada ilk kez bir รผniversitede kampรผs genelinde kullanฤฑma aรงฤฑldฤฑ.
Sesli Adฤฑmlar uygulamasฤฑ, iล birliฤi รงerรงevesinde รผniversitenin Ayazaฤa Kampรผsรผ’ndeki 247 hektarlฤฑk alan iรงindeki rektรถrlรผk ve yรถnetim binalarฤฑ ile 8 fakรผlte, 4 enstitรผ binasฤฑ, yurtlar ve Arฤฑ Teknokent binalarฤฑnda engellilerin yardฤฑma ihtiyaรง duymadan hareket edebilmesine yardฤฑmcฤฑ olacak.
ฤฐลitme ve gรถrme engellilerin sosyal alanlarda yardฤฑma ihtiyaรง duymadan รถzgรผrce hareket edebilmelerini saฤlamak amacฤฑyla geliลtirilen Sesli Adฤฑmlar, Tรผrk Telekom’un kurumsal sosyal sorumluluk yaklaลฤฑmฤฑ รงerรงevesinde operatรถr baฤฤฑmsฤฑz olarak tรผm kullanฤฑcฤฑlara รผcretsiz sunuluyor.
“Teknolojinin toplumda fฤฑrsat eลitliฤini saฤlama gรผcรผnรผ รผniversitelere taลฤฑyoruz”
Aรงฤฑklamada gรถrรผลlerine yer verilen Tรผrk Telekom รst Yรถneticisi (CEO) Dr. Paul Doany, Tรผrk Telekom olarak sosyal sorumluluk projelerinde รถzellikle bรถlgesel, ekonomik, sosyal ve fiziksel eลitsizlikleri teknolojinin fฤฑrsat eลitleyici gรผcรผyle ortadan kaldฤฑrmaya รงalฤฑลtฤฑklarฤฑnฤฑ dile getirdi.
Tรผm bireylerin bilgiye eriลim imkanฤฑna sahip olmasฤฑnฤฑ kurumsal sorumluluklarฤฑ olarak gรถrdรผklerini ifade eden Doany, รงalฤฑลmalarฤฑnฤฑ “Herkes iรงin eriลilebilir iletiลim” prensibi ile yรผrรผttรผklerini dile getirdi. Doany, ลunlarฤฑ kaydetti:
“Bu yaklaลฤฑmdan hareketle geliลtirdiฤimiz Sesli Adฤฑmlar uygulamasฤฑnฤฑ, 2014 yฤฑlฤฑnda Tรผrkiye’de bir ilk olarak devreye aldฤฑk. Bununla pek รงok ลirkete รถrnek olduk ve benzer uygulamalarฤฑn hayata geรงirilmesine รถncรผlรผk ettik. Bugรผn ise Sesli adฤฑmlar uygulamasฤฑ adฤฑna milat olacak 2 yeni haberi paylaลฤฑyoruz. Bugรผne kadar sadece gรถrme engelli kullanฤฑcฤฑlara hizmet veren Sesli Adฤฑmlar’a, Tรผrkiye’de bir ilke daha imza atarak iลitme engelliler iรงin geliลtirdiฤimiz navigasyon uygulamasฤฑnฤฑ da ekledik.
ฤฐlaveten, Tรผrkiye’nin en kรถklรผ รผniversitelerinden biri olan ฤฐTร ile yaptฤฑฤฤฑmฤฑz iล birliฤiyle Sesli Adฤฑmlar gibi bir uygulamayฤฑ dรผnyada ilk kez bir รผniversite kampรผsรผ genelinde kullanฤฑma sunmuล olduk. Bรผyรผk bir memnuniyetle sรถylemek isterim ki ฤฐTร ile baลlattฤฑฤฤฑmฤฑz bu iล birliklerinin sayฤฑsฤฑ รถnรผmรผzdeki dรถnemde artarak devam edecek.”
ฤฐTร Rektรถrรผ Prof. Dr. Mehmet Karaca da “ฤฐTร olarak her zaman รถncรผ olduk. Engelsiz ฤฐTร projemiz devam ediyor. ลimdi de รผniversitelerde bir ilk olan aรงฤฑk ve kapalฤฑ alan navigasyon sistemiyle kampรผsรผmรผzรผ dezavantajlฤฑ gruplar iรงin eriลilebilir fiziki mekanlara dรถnรผลtรผrรผyoruz. Hedefimiz bir yandan kampรผsรผmรผzรผ kullanan engellilerin yaลamlarฤฑna konfor, gรผvenlik ve รถzgรผrlรผk katmak; diฤer yandan da dezavantajlฤฑ nรผfusun รผniversitelere devamฤฑnฤฑ saฤlamak ve artฤฑrmaktฤฑr” ifadelerini kullandฤฑ.
Sesli Adฤฑmlar Projesi ile Engelsiz ฤฐTร’nรผn kapsamฤฑnฤฑ daha da geniลlettiฤini belirten Karaca, fiziki mekanlardan sanal ders ortamlarฤฑna kadar yeni teknolojilerle dijital dรถnรผลรผmรผn yaลandฤฑฤฤฑ bir kampรผse ulaลmalarฤฑnda Sesli Adฤฑmlar uygulamasฤฑ ile kendilerine destek olan Tรผrk Telekom’a teลekkรผr etti.
Sesli Adฤฑmlar uygulamasฤฑ bugรผne kadar yaklaลฤฑk 200 bin kez kullanฤฑldฤฑ
Sesli Adฤฑmlar ลimdiye kadar 30 bine yakฤฑn kiลi tarafฤฑndan indirildi, yaklaลฤฑk 200 bin kez kullanฤฑldฤฑ. Uygulamnฤฑn gelecek dรถnemde, yeni mekanlarda hayata geรงirilerek kapsamฤฑnฤฑn daha da geniลletilmesi รผzerine รงalฤฑลฤฑlฤฑyor. Uygulama hem ฤฐOS hem de Android iลletim sistemi รผzerinden cep telefonlarฤฑna รผcretsiz olarak indirilebiliyor.
Sesli Adฤฑmlar uygulamasฤฑnฤฑn iลitme engellilerin kullanฤฑmฤฑna aรงฤฑlmasฤฑ aลamasฤฑnda, ฤฐลitme Engelliler ve Aileleri Derneฤi รถnemli katkฤฑlar saฤladฤฑ. ฤฐลitme engelli kullanฤฑcฤฑlarฤฑn talepleri doฤrultusunda Sesli Adฤฑmlar uygulamasฤฑna yรถnlendirmelerin daha anlaลฤฑlฤฑr olmasฤฑ amacฤฑyla ลekil ve ลemalar eklendi. Bu รถzellik sayesinde, iลitme engelli bir kullanฤฑcฤฑ gitmek istediฤi alana uygulama รผzerinde yer alan ikonlar, rakam, yรถnlendirme iลaretler yardฤฑmฤฑyla kolayca ulaลabiliyor.
Uygulamanฤฑn bir baลka รถzelliฤi ise acil durumlarda kullanฤฑcฤฑlarฤฑnฤฑ tahliye รงฤฑkฤฑลlarฤฑna yรถnlendirebiliyor olmasฤฑ.
Sesli Adฤฑmlar uygulamasฤฑ, engellilerin hayatฤฑnda yarattฤฑฤฤฑ fark ile dรผnya รงapฤฑnda aldฤฑฤฤฑ รถdรผllerle de takdir topluyor. Sesli Adฤฑmlar ลubat ayฤฑnda Barcelona’da dรผzenlenen Dรผnya Mobil Kongresi (MWC) kapsamฤฑnda verilen GLOMO รdรผlleri 2017’de Eriลilebilirlik ve Kapsayฤฑcฤฑlฤฑk iรงin En ฤฐyi Mobil Kullanฤฑm kategorisinde 170’ten fazla uluslararasฤฑ projenin deฤerlendirildiฤi bir sรผreรงten geรงerek birinci oldu.
Tรผrk Telekom’un “Sesli Adฤฑmlar”ฤฑ ฤฐTร’de kullanฤฑma sunuldu
Tรผrk Telekom'un kurumsal sosyal sorumluluk projesi Sesli Adฤฑmlar uygulamasฤฑ, gรถrme engellilerden sonra iลitme engelliler iรงin de kullanฤฑlabilir hale geldi.







