Turkcell biraz daha süre kazandı

Turkcell biraz daha süre kazandı

İngiltere Yüksek Mahkemesi, Çukurova'nın Altimo'ya yapacağı ödeme için verilecek 60 günlük süreyi başlatmak için New York Temyiz Mahkemesi'nin kararını beklemeye devam edecek

A+A-

Turkcell'in hissedarları Rus Altimo ve Çukurova Holding arasında şirketin kontrol hisselerine ilişkin davayı gören İngiltere Yüksek Mahkemesi (Privy Council), Çukurova'nın Altimo'ya yapacağı ödeme konusunda verilecek 60 günlük süreyi başlatmak için New York Temyiz Mahkemesi'nin kararını beklemeye devam edecek.

İki ortak arasında uzun yıllardır devam eden hisse sahipliğine ilişkin dava sürecinde Privy Council, 9 Temmuz 2013 tarihinde Çukurova'nın 60 gün içinde Altimo'ya 1.57 milyar dolar ödeyerek, Turkcell'deki kontrol paylarını geri alabileceğine karar vermişti.

Çukurova Holding, Turkcell'in bir diğer hissedarı TeliaSonera'nın Altimo ile ortak hareket ettiğini ve İskandinav grubun New York Bölge Mahkemesi'nde Turkcell hisseleri için aldırdığı tedbir kararını temyiz etmesini gerekçe göstererek, bu ödeme için süre uzatımı istemişti.

Privy Council süre uzatımı talebini kabul ederken, 1 Aralık 2013 tarihinden sonra, ödemeye son tarih konulması için tarafların talepte bulunabilmesine izin vermişti.

Altimo 1 Aralık sonrasında son tarih belirlenmesi konusunda başvuru yaparken, Privy Council bu talebi görüşmek üzere bugün toplandı.

Bugünkü kısa oturum sonrasında bir açıklama yayınlayan mahkeme, New York'taki dava sürecinin sonuçlanmasının ardından Çukurova'ya ödeme için 60 günlük süre tanınacağını duyurdu.

Açıklamada, "Mahkeme heyeti ödeme için sürenin durdurulması yönündeki mevcut kararının, New York Temyiz Mahkemesi'nin karara varana dek devam etmesi gerektiğini kararlaştırdı" denildi.

İki tarafın Privy Council'in bu kararını değiştirmesi için başvuru yapma imkanı bulunuyor.

Privy Council ayrıca, konunun New York Temyiz Mahkemesi'nin sorunu olmasına karşın, bu mahkemenin yakın zamanda karar verebilmesi durumunda, mevcut sorun için de hızlı bir karar alabileceğini duyurdu.

Turkcell'de TeliaSonera'nın dolaylı olarak yaklaşık yüzde 37, Altimo'nun ise yüzde 13.22 hissesi bulunuyor. Daha önce Çukurova Holding'e ait olan ve karmaşık hissedarlık yapısı üzerinden Turkcell'in kontrolünü sağlayan ve yüzde 13.81'e karşılık gelen hisseler dava konusu olmuştu.

Mahkeme ayrıca, Çukurova Holding ile Sonera Holding arasında benzer bir konu için 25 Şubat tarihinde oturum yapılacağını açıkladı.

Çukurova Holding'in, Turkcell'in hissedarlarından TeliaSonera ile ABD'de devam eden bir diğer davası, Privy Council sürecinin uzamasına neden oluyor.

Turkcell Holding hisselerine ilişkin devir sözleşmesine uymadığı gerekçesiyle Cenevre Tahkim Mahkemesi'nin Eylül 2011 tarihinde verdiği 932 milyon dolar ve faiz ödenmesi kararının ardından TeliaSonera, konuyu ABD'ye taşıyarak Çukurova'nın üzerinde görünen paylar için New York mahkemesinde tedbir kararı aldırmıştı.

Tedbir kararı, Çukurova'nın Altimo ödemesi için kredi ararken bu hisseleri teminat göstermesini engelleyerek finansman arayışının önünü tıkıyor. Tedbir kararını temyiz eden Çukurova Holding, bu kararın kaldırılması ile sendikasyon kredisi sağlamak için yetkilendirme yapmayı planladığını belirtmişti.

Turkcell'in ana hissedarları arasında devam eden dava süreçleri, ülkenin en büyük mobil operatörünün yönetim kurulu yapısının belirlenmesi, temettülerinin ödenmesi ve büyüme stratejisinin oluşturulması gibi kritik konuların önünde engel oluşturuyor.

Turkcell İletişim'i kontrol eden Cukurova Telecom Holdings'in İngiliz Virjin Adaları'nda kurulu olması nedeniyle Altimo ve Çukurova arasındaki dava Privy Council tarafından görülüyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.