Türkiye ambargoyu ihlal edenler listesinde

Türkiye ambargoyu ihlal edenler listesinde

ABD Hazine'si aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 6 ülkeyi İran'a ambargoyu ihlal eden ülkeler olarak açıkladı

A+A-

ABD yönetimi İran'a karşı uygulanmakta olan yaptırımlara rağmen bunları ihlal eden aralarında Türkiye'nin de bulunduğu Avrupa ve Ortadoğu'daki bazı kuruluşları açıklayarak ülkenin İran üzerinde kurduğu baskının devam edeceğine işaret etti.

ABD Hazinesi tarafından dün yapılan açıklamada yaptırımlara uymayan bazı kişi ve kuruluşların faaliyet gösterdikleri ülkeler Türkiye, İspanya, Almanya, Gürcistan, Afganistan, İran, Liechtenstein ve Birleşik Arap Emirlikleri olarak sıralandı.

Tahran ile altı büyük devlet arasında, İran'ın nükleer faaliyetleri konusunda yıllardır süren gerilimin sona erdirilmesi için Kasım'da varılan ön anlaşma 20 Ocak'ta yürürlüğe girdi.ABD ve Avrupa Birliği ön anlaşmanın ardından İran'a ticaret ve bazı diğer alanlarda uygulanan yaptırımları kısmen hafiflettiler. İran'ın ülke dışında bloke edilmiş 4.2 milyar dolarlık fonlarının transferi de bu kapsamda bulunuyor.

Ancak Washington, İran'ın nükleer silah geliştirmesini engelleyecek daha kapsamlı bir anlaşma sağlanana kadar mevcut yaptırımları uygulamaya devam edeceğini belirtti.ABD Hazinesi'nden üst düzey bir yetkili gazetecilere telefonla yaptığı açıklamada, "Yaptırım baskısının sürdürülmesinin önemli olduğuna inanıyoruz" dedi.

ABD tarafından dün yapılan açıklama kişi ve kuruluşların finansal işlemlerine yasak getiriyor. Hazine'den yapılan açıklamada bu ülkelerdeki bazı kişi ve kuruluşların İran'ın petrol ihracatında ve yasaklanmış nükleer ve askeri teknolojileri edinmesinde yaptırımları ihlal etmesine yardım ettikleri belirtildi.

ABD, İran'ın "silah taşımaya elverişli" bir hız teknesini edinmeye yardım ettiği şüphesiyle bir Türk vatandaşını da listeye aldı. Listede İran'ın nükleer sanayisine yardım ettiği belirtilen bir İspanyol şirketi ve İran'ın "petrol anlaşmalarını kolaylaştırdığı" belirtilen Alman şirketi Deutsche Forfait yer aldı.

Hazine yaptırım ihlal edenler listedeki diğer isimlerin İran'ın Suriye ve Afganistan'daki faaliyetleriyle bağlantılı olduğunu belirtti. Fransa'nın en büyük şirketlerinden 100 yetkilinin Tahran'a bu hafta gerçekleştirdikleri ziyaretin de aralarında bulunduğu ticaret heyetleriyle ilgili endişeleri bulunan bazı ABD Kongresi üyeleri, ABD yönetiminin itirazına rağmen yaptırım rejiminin uzatılmasını istiyor.

ABD'li bazı politikacılar İran için yeni yaptırım yasaları için çalışırken, ABD yönetimi diplomatik çabaların sonuç verebilmesi için yeni önlemlere karşı çıkıyor. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif bu hafta başında Berlin'de yaptığı bir açıklamada, "İyi niyet gösterilirse altı ay içinde anlaşma sağlayabiliriz. ABD Kongresi'nden çıkacak bir karardan korkmuyorum. ABD Başkanı veto edeceği sözü verdi" şeklinde konuşmuştu.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.