Türkiye bankalar için zorunlu devlet tahvili alımını sonlandırdı

Türkiye bankalar için zorunlu devlet tahvili alımını sonlandırdı

Merkez Bankası, bankaların belirli limitlerin üzerinde faiz oranlarıyla kredi vermeleri ya da ticari kredilerde hedeflerin altında kalmaları halinde ceza olarak devlet tahvili satın almalarını zorunlu kılan kuralları kaldırdı.

A+A-

TCMB, bankaların belirli limitlerin üzerinde faiz oranlarıyla kredi vermeleri ya da ticari kredilerde hedeflerin altında kalmaları halinde ceza olarak devlet tahvili satın almalarını zorunlu kılan kuralları kaldırarak yerel kredi kuruluşları ve yabancı yatırımcılar tarafından büyük tepki gören bir uygulamaya son verdi.

Merkez Bankası yaptığı açıklamada, düzenlemelerin "sadeleştirilmesinin" bir parçası olarak ve ekonomideki dolarizasyonla mücadelesini güçlendirmek amacıyla kuralları kaldırdığını söyledi.

Bloomberg'in haberine göre Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek eskiden Twitter olarak bilinen sosyal medya platformu X'te yaptığı açıklamada "Amaç krediye erişimi kolaylaştırmak ve liraya geçişi teşvik etmek" dedi. Bankaların belirli ticari faaliyetler için kredi hedeflerini tutturamamaları halinde devlet tahvili satın almaları gerekliliğiyle birlikte bazı istisnalar devam ediyor.

Lira cinsinden tahviller açıklamanın ardından düşüşe geçerek 2 yıl vadeli tahvilin getirisini 169 baz puana kadar yükselterek Cuma günü %35,2'ye çıkardı. On yıllık tahvillerin getirisi ise yaklaşık %30'a yükseldi. Bankacılık hisse senedi endeksi, İstanbul'da öğle saatlerinde %0,1'lik bir kayba geri dönmeden önce %2,1'e kadar yükseldi.

Düzenlemeler devlet borçlarının getirilerini yıllarca yapay olarak baskılarken yatırımcıların şişirilmiş fiyatlardan tahvil almayı reddederek piyasadan çıkmasıyla lira tahvil piyasasını fiilen öldürdü. Bankalar daha ucuz ticari krediler sunmaya ve müşterilerini döviz tutmaktan caydırmaya zorlandıkları için piyasa oranları da çarpıklıklarla karşı karşıya kaldı.

Zorunlu tahvil alımları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ultra düşük faiz oranları tercihlerine uyan ve ardından ortaya çıkan piyasa aksaklıklarını telafi etmek için düzinelerce yeni düzenleme getiren Merkez Bankası'nın önceki yönetimi tarafından getirilen kurallar bütününün bir parçasıydı.

Politikanın tersine çevrilmesi

Ancak Haziran ayında atanan Başkan Hafize Gaye Erkan yönetiminde Merkez Bankası kuralları basitleştirme sözü verdi. Sonunda ana para politikası aracı olarak manşet faiz oranını geri getirmeyi umuyor, ancak yetkililer, piyasalarda ve 900 milyar dolarlık ekonomide şoklardan kaçınmak için kademeli ve ölçülü olması gerektiğini söyledikleri bir süreçte sabırlı olmaya çağırdılar.

Dubai merkezli East Capital International AB'de portföy yöneticisi olan Emre Akçakmak, "Başlangıç noktası o kadar zayıftı ki, düzenleyici ortamı basitleştirmek, parasal aktarım mekanizmasını iyileştirmek ve ekonomi için önemli ters rüzgarlar yaratmadan enflasyon beklentilerini aynı anda çıpalamak hiçbir zaman kolay olmayacaktı" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Henüz o noktada mıyız? Muhtemelen değiliz. Ancak küresel bir yatırımcı açısından takip edilmeye değer bir hikaye."

Erkan'ın merkez bankası Haziran ayından bu yana beş toplantıda gösterge faiz oranını toplam 26,5 puan artırdı ve son olarak bu hafta borçlanma maliyetlerini %35'e yükseltti. Ayrıca daha fazla sıkılaştırma önlemi sinyali verdi ve analistler nihai oranın en az %40 olacağını tahmin ediyor.

Merkez Bankası'nın eski başkan yardımcılarından İbrahim Turhan Cuma günkü hamleyi memnuniyetle karşıladı. Turhan, X'te "Sırada sermaye piyasasının normalleşmesi, lira getirilerinin piyasa koşullarına uygun hale gelmesi ve yurtdışında lira piyasasının canlanması var" diye yazdı.

Ancak yıllar süren politika kargaşasının ardından, birçok yatırımcı temkinli davranmaya devam ediyor ve hala enflasyon oranının yaklaşık 30 puan altında olan faiz oranları da normalleşene kadar kenarda kalacaklarını söylüyor.

MUFG'nin EM araştırma müdürü Ehsan Khoman, "Umut verici olmakla birlikte, para politikasındaki normalleşme stratejisinin mevcut hızının, merkez bankası politika faizlerini fiyat istikrarını yeniden destekleyecek bir eşiğe getirene kadar önemli sermaye girişlerini canlandırmada yetersiz kalacağını düşünüyoruz" dedi.

İlgili Haberler