Salgฤฑn, dรผnyanฤฑn en bรผyรผk hazฤฑr giyim ihracatรงฤฑsฤฑ รผlkeleri sฤฑralamasฤฑnฤฑ deฤiลtirdi. Vietnam Bangladeล’i geรงerek 2. sฤฑraya yรผkselirken, Tรผrkiye ise 17,5 milyar dolar ihracat ile Hindistan’ฤฑ yerinden ederek dรผnyanฤฑn en bรผyรผk 4. hazฤฑr giyim ihracatรงฤฑsฤฑ konumuna yรผkseldi.
Dรผnya Ticaret รrgรผtรผ (DTร) tarafฤฑndan yayฤฑnlanan Dรผnya Ticaret ฤฐstatistikleri 2021 sonuรงlarฤฑna gรถre, Vietnam, son on yฤฑlda รงoฤu zaman kalฤฑcฤฑ bir bรผyรผme sรผrdรผrerek geรงen yฤฑl Bangladeล’i geรงti ve 2020โin tamamฤฑnda dรผnyanฤฑn en bรผyรผk ikinci giyim ihracatรงฤฑsฤฑ oldu. Dรผnya gazetesinden Yener Karadeniz’in haberine gรถre Tรผrkiye ise Hindistanโฤฑn salgฤฑn nedeni ile hazฤฑr giyim ihracatฤฑnda yaลadฤฑฤฤฑ yรผzde 25โlik gerilemeye karลฤฑlฤฑk yรผzde 3,1 gibi sฤฑnฤฑrlฤฑ bir dรผลรผล yaลayarak dรผnyanฤฑn en bรผyรผk 4. ฤฐhracatรงฤฑsฤฑ konumuna yรผkseldi.
Sรถz konusu geliลmede salgฤฑnฤฑn Hindistanโda yarattฤฑฤฤฑ kaos ortamฤฑnฤฑn etkili olduฤunu dile getiren sektรถr temsilcileri, bu durumun geรงici olduฤunu sรถyledi. ฤฐล insanlarฤฑ, hali hazฤฑrda sektรถr ลirketlerinin tam kapasite รงalฤฑลtฤฑฤฤฑnฤฑ, sektรถrde yatฤฑrฤฑm ihtiyacฤฑnฤฑn arttฤฑฤฤฑnฤฑ, yatฤฑrฤฑmlarฤฑn hayata geรงmesi halinde ise sฤฑralamanฤฑn รถnรผmรผzdeki dรถnemde yeniden Tรผrkiye lehine dรถnebileceฤini anlattฤฑ. Merkez Bankasฤฑ tarafฤฑndan temmuz ayฤฑna iliลkin aรงฤฑklanan istatistiklere gรถre kapasite kullanฤฑm oranฤฑ tekstilde yรผzde 80,7 ile 2018โden bu yana en yรผksek seviyesine รงฤฑkarken hazฤฑr giyimde ise sรถz konusu oran yรผzde 77,8 ile son 1,5 yฤฑlฤฑn zirvesinde bulunuyor.







