Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

Tรผrkiye, Gazprom’la anlaลŸmaya yakฤฑn

Tรผrkiye ile Gazprom arasฤฑnda doฤŸalgaz fiyatlarฤฑnda รถnรผmรผzdeki 2 hafta iรงinde tahkime gidilmeden bir anlaลŸmaya varฤฑlmasฤฑ bekleniyor
Tรผrkiye, Gazprom'la anlaลŸmaya yakฤฑn Borsatek

Tรผrkiye, Rusya ile doฤŸalgaz fiyatlarฤฑnda 1 Ocak 2015’ten geรงerli olacak ลŸekilde fiyat indirimi konusunda mutabakat saฤŸlayฤฑp son tarih olan 29 Haziran’a kadar imzalarฤฑn atฤฑlamamasฤฑna raฤŸmen รถnรผmรผzdeki iki hafta iรงinde tahkime gitmeden bir anlaลŸma saฤŸlamayฤฑ umuyor.

Bazฤฑ yetkililer daha รถnce yaptฤฑklarฤฑ aรงฤฑklamalarda, bu hafta baลŸฤฑna kadar anlaลŸmaya dair imzalarฤฑn atฤฑlamamasฤฑ halinde BOTAลž’ฤฑn Gazprom’a karลŸฤฑ uluslararasฤฑ tahkime gitme hakkฤฑ doฤŸacaฤŸฤฑnฤฑ belirtmiลŸlerdi.

YaklaลŸฤฑk 50 milyar metrekรผplรผk yฤฑllฤฑk doฤŸalgaz tรผketiminin 28-30 milyar metrekรผpรผnรผ veren Rusya, Tรผrkiye’nin en bรผyรผk tedarikรงisi durumunda bulunuyor.

Reuters’a bilgi veren bir enerji yetkilisi, Gazprom ile yรผrรผtรผlen mรผzakerelerde resmi imzalarฤฑn atฤฑlmasฤฑ konusunda 29 Haziran’a kadar bir mutabakat saฤŸlanamadฤฑฤŸฤฑnฤฑ belirterek, “Ancak Gazprom ile BOTAลž arasฤฑnda gรถrรผลŸmeler sรผrdรผrรผlรผyor. Mรผzakereler sonlandฤฑrฤฑlmadฤฑ. ร–nรผmรผzdeki iki hafta iรงinde taraflarฤฑn anlaลŸmayฤฑ imzalamasฤฑnฤฑ bekliyoruz. Herhangi bir ลŸekilde Tรผrkiye’nin tahkime gitmesini gerektirmeyecek ลŸekilde, anlaลŸmada olduฤŸu gibi, imzalarฤฑn atฤฑlmasฤฑnฤฑ ve sorunun giderilmesi bekleniyor” dedi.

Kaynaklar, Gazprom ile BOTAลž arasฤฑnda anlaลŸma hรผkรผmlerine gรถre 29 Aralฤฑk 2014’ten geรงerli olmak รผzere altฤฑ ay boyunca doฤŸalgaz fiyatlarฤฑnda indirim gibi taleplerin gรถrรผลŸรผlmesi hakkฤฑ bulunduฤŸunu, bu sรผre iรงinde indirim mutabakatฤฑ 28 Haziran gece yarฤฑsฤฑna kadar imzalanamazsa 29 Haziran’dan itibaren Tรผrkiye’nin uluslararasฤฑ tahkime gidebileceฤŸini belirtiyorlardฤฑ.

Yetkililer, Rusya’nฤฑn fiyat indirimi konusunu yapฤฑmฤฑnฤฑ planladฤฑฤŸฤฑ Tรผrk Akฤฑmฤฑ Projesi’ne baฤŸladฤฑฤŸฤฑnฤฑ ancak bu iki konunun ayrฤฑ ayrฤฑ deฤŸerlendirilmesi gerektiฤŸini kaydediyorlar.

“Mรผzakerelerdeki temel sorun, fiyat revizyonu hakkฤฑ kullanฤฑlฤฑrken Gazprom’un anlaลŸma ile doฤŸrudan ilgisi olmayan konulardaki talebini dile getirmesi” diyen aynฤฑ yetkili, ลŸunlarฤฑ sรถyledi:

“Tรผrk Akฤฑmฤฑ’nฤฑn birinci hattฤฑna fizibilite iรงin bir รถnizin verildi ve Rusya’nฤฑn bu konuda รงalฤฑลŸma yapmasฤฑnฤฑn รถnรผnde engel kalmadฤฑ. Ancak 2, 3 ve 4. hatlar iรงin ลŸu aลŸamada izin verilmesi sรถz konusu deฤŸil; Rusya bunu ayrฤฑ bir mรผzakere konusu olarak ele almalฤฑ.”

Rusya Devlet BaลŸkanฤฑ Vladimir Putin’in geรงen yฤฑl Aralฤฑk’ta yaptฤฑฤŸฤฑ Ankara ziyareti sฤฑrasฤฑnda gรผndeme gelen Gรผney Akฤฑm doฤŸalgaz boru hattฤฑ projesinin iptal edilerek yerine Rusya’dan baลŸlayฤฑp Trakya’da karaya รงฤฑkacak 63 milyar metrekรผplรผk gaz hattฤฑ yapฤฑlmasฤฑ gรผndeme geldi.

Aynฤฑ yetkili, “Tรผrkiye’nin, daha รถnce taraflarฤฑn anlaลŸma saฤŸladฤฑฤŸฤฑ yรผzde 10.25’in daha yukarฤฑ รงekilmesi gibi bir talebi yok. Tรผrkiye, indirim baลŸlฤฑฤŸฤฑnda yรผrรผtรผlen mรผzakerelerde fiyat indirim anlaลŸmasฤฑnฤฑn sonuรงlandฤฑrฤฑlmasฤฑnฤฑ istiyor” dedi.

Tรผrk Akฤฑmฤฑ’nฤฑn deniz altฤฑndan ilerleyecek kesimi, her biri 15.75 milyar metrekรผp kapasiteli dรถrt hattan oluลŸacak. Boru hattฤฑ 660 kilometre boyunca Gรผney Akฤฑm iรงin รถngรถrรผlen gรผzergahฤฑ izleyecek, daha sonra 250 kilometre boyunca Tรผrkiye’nin Avrupa kฤฑtasฤฑndaki topraklarฤฑna doฤŸru ilerleyecek. ฤฐlk hattan saฤŸlanacak doฤŸalgazฤฑn bรผtรผnรผyle bรผyรผmekte olan Tรผrkiye piyasasฤฑnฤฑn kullanฤฑmฤฑna sunulmasฤฑ รถngรถrรผlรผyor. Bu hattan akฤฑลŸฤฑn saฤŸlanmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan Ukrayna รผzerinden gelen Batฤฑ Hattฤฑ’ndan gaz alฤฑmฤฑ son bulacak.

Konu hakkฤฑnda bilgi sahibi bir sektรถr yetkilisi, uluslararasฤฑ tahkimin Tรผrkiye iรงin bir seรงenek olduฤŸunu belirterek, “Ancak sanki taraflar arasฤฑnda hava daha yumuลŸamฤฑลŸ gibi duruyor. ฤฐki รผlke de birbirine ihtiyaรง duyuyor ve tahkime gerek kalmadan anlaลŸmanฤฑn imzalanacaฤŸฤฑnฤฑ dรผลŸรผnรผyorum. Bir-iki haftaya sonuรงlanฤฑr beklentisi var” dedi.

Tรผrk Akฤฑmฤฑ iรงin inลŸaata bir an รถnce baลŸlamak isteyen Rusya, hattan ilk akฤฑลŸฤฑn 2016 yฤฑlฤฑ Aralฤฑk ayฤฑnda baลŸlanmasฤฑnฤฑ รถngรถrรผyor.

Gazprom’dan bir yetkili de, BOTAลž ile nihai anlaลŸmanฤฑn saฤŸlanamadฤฑฤŸฤฑnฤฑ ancak gรถrรผลŸmelerin devam ettiฤŸini belirtti ve, “AnlaลŸma iรงin belirlenmiลŸ bir son tarih yoktu” dedi.

Gazprom, Tรผrkiye ile yรผrรผtรผlen gaz fiyatฤฑ gรถrรผลŸmeleriyle Tรผrk Akฤฑmฤฑ arasฤฑnda bir baฤŸlantฤฑ bulunmadฤฑฤŸฤฑnฤฑ savunuyor.

 

 

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.819646.82530.03%
EURO 53.521253.5351-0.06%
JAPON YENฤฐ 3.4583.4660.49%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 58.134558.1658-0.18%
STERLฤฐN 62.519762.5309-0.03%
ร‡ฤฐN YUANI 6.89116.8928-0.09%
RUS RUBLESฤฐ 0.5950.5956-1.68%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 62911.86 0.2133%
Ethereum 1769.34 0.2299%
Tether USDt 1.00 -0.0135%
BNB 581.40 1.5598%
Solana 80.64 0.2766%
USDC 1.00 -0.0026%
XRP 1.14 0.2541%
Dogecoin 0.08 1.1911%
Toncoin 1.76 -0.8551%
Cardano 0.18 -4.7654%
Shiba Inu 0.00 0.5898%
Avalanche 6.91 1.9069%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam