Borsa, halka arzlar, döviz, kripto para, hisse önerileri

Türkiye-İran-Rusya zirvesi sona erdi

Türkiye-İran-Rusya arasında Suriye konulu zirve sona erdi
Türkiye-İran-Rusya zirvesi sona erdi Borsatek

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin “Suriye” meselesi için yapılacak Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi öncesi baş başa görüşmesi sona erdi. Liderler açıklama yapıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin “Suriye” meselesi için yapılacak Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi öncesi ikili görüşmesi yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ardından Vladimir Putin ile baş başa görüştü.

Liderler üçlü görüşmelere başladı. Tahran’daki İdlib zirvesinin ardından liderler ortak basın toplantısırna geçti.

RUHANİ: SURİYE’NİN GELECEĞİ SURİYE HALKINA AİTTİR

İlk İran Cumhurbaşkanı Ruhani konuştu. Ruhani’nin sözlerinden satırbaşları şöyle;

Biz Suriye’deki savaşın alevlerini söndürmek için bütünlüğünü korumak için, geleceğini kendi belirleme hakkına saygı duymak için ortak bir kalıp belirlemek çok önemliydi. Biz Suriye krizini çözmek için askeri seçeneğin işe yaramadığını vurgulamıştık. Bu çalışma Astana sürecinin devamı niteliğindedir.
İran cumhuriyeti Suriye hükümetinin isteği üzerine bu ülkede bulundu. Bu bulunma ne gelecekte ne geçmişte kendi karar ve görüşümüzü zorla kabul ettirmek yönünde olmamıştır. Biz bölgedeki bazı ülkelerin terör ve ayrılıkçı endişelerini anlıyoruz. Ama bunu için en etkili yöntemin Suriye hükümetiyle işbirliği yapılması olduğuna inanıyoruz. Biz barış için savaşıyoruz. Bu mücadele sivillere zarar vermemeli. İşgalci bir rejim olan Siyonist rejim terörizmle mücadele ettiğini iddia edemez. Bu rejimin işgal ettiği Suriye topraklarını derhal terk etmesi gerekir. Kanunsuzca Suriye’de bulunan siyonist rejimi destekleyen ABD hükümetinden olumlu ve yapıcı bir rol alacağı beklenemez. Suriye’nin geleceği için ilk ve son rol Suriye halkına aittir.

PUTİN: DAHA ÖNCE ALINAN KARARLAR BAŞARILI OLDU

İşte toplantıda Rusya Devlet Başkanı Putin’in konuşmasından satır başları;

Suriye’de kalan teröristler İdlib’de bulunuyor. Daha önceki zirvelerde alınan kararlar başarılı bir şekilde hayata geçiriliyor. Uluslararası terörizm hemen hemen yok edildi. Suriye topraklarının neredeyse tamamı kontrol altına alındı. Kalanlar İdlib çatışmasızlık bölgesinde yer alıyor. Çeşitli provokasyonlar hazırlıyorlar. Hatta kimyasal silahların kullanımıyla oluyor bu provokasyonlar.

ERDOĞAN: TÜM DÜNYA BU ZİRVENİN SONUCUNU BEKLİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan toplantıda söz alıyor. İşte Erdoğan’ın konuşmasından satır başları:

Sayın Ruhani’ye ev sahipliği için şükranlarımı sunuyorum. Zirveden çıkacak sonuçlar tüm dünya tarafından sabırsızlıkla bekleniyor. Bu beklentileri boşa çıkarmayacağımıza inanıyorum. Suriye’nin siyasi birliği sağlanmalı. Astana kapsamında hayata geçirdiğimi en kritik adım gerginliği azaltma bölgelerini tesisiydi. Ancak bunlar zamanla farklı bahanelerle tasfiye edildi. Bunlardan geriye sadece İdlib kaldı.Burada muhalefet yaşanan gelişmeler nedeniyle aldatıldıklarını düşünüyorlar.Türkiye olarak şehitler verdiğimiz bu sürecin şu an itibariyle çok riskli bir yere geldiğini düşünüyoruz. İdlib sadece Suriye’nin geleceği için değil bizim milli güvenliğimiz ve bölgenin geleceği için de öneme sahiptir.

REUTERS: KADER ANI

Reuters haber ajansı üçlü zirveyi, “İdlib’in kaderine Türkiye, Rusya ve İran karar verecek” diye duyurdu.

Türkiye’nin sınırındaki İdlib’de rejimin kimyasal silah kullanılmasından ve yaşayan 4 milyon sivilin hayatından endişe ediliyor. Yeni saldırılar büyük bir göç dalgasını tekrar harekete geçirebilir.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Suriye konulu üçlü zirve kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu, toplantıların ikili ilişkileri görüşmek için de bir fırsat olduğunu söyledi.

Velencek Toplantı Salonu’nda Erdoğan’ı karşılayan Ruhani, kendisini Tahran’da görmekten mutluluk duyduğunu ifade etti.

Ruhani, “Bugün 3 ülke olarak bölgesel sorunları çözmek üzere üçüncü zirve toplantımızı yapıyoruz. Bu görüşme, iki ülke meselelerini konuşmak ve müzakere etmek için de bir fırsattır. Tahran’a tekrar hoş geldiniz. Bu yolculuğunuzun iki ülke ve iki millet için hayırlı ve bereketli olmasını temenni ediyorum.” diye konuştu.

Daha sonra toplantı, basına kapalı devam etti. Erdoğan, İran Liderler Konferans Salonu’nda Ruhani’nin ev sahipliğindeki Suriye meselesi için yapılacak Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi’ne iştirak ediyor.

Ruhani ile görüşmenin ardından Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşme geçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a İran seyahatinde Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, MİT Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın da bulunduğu heyet eşlik ediyor. (Hürriyet)

Canlı Döviz Kurları

AdAlış ₺Satış ₺Dğş.%
DOLAR 46.408446.4792-0.02%
EURO 53.25153.35520.15%
JAPON YENİ 3.4623.477-0.17%
İSVİÇRE FRANKI 57.490657.6227-0.3%
STERLİN 61.425661.59680.32%
ÇİN YUANI 6.83846.8528-0.11%
RUS RUBLESİ 0.63270.63420.01%

Canlı Altın Fiyatları

AdSatış ₺Dğş.%
ALTIN/ONS ($)4155.83-1.28%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6205.50-1.3%
GRAM ALTIN SERBEST P.6309.65-1.48%
SPOT GÜMÜŞ GRAM (TL)96.80-1.39%
KÜLÇE ALTIN (DOLAR)135100.000.3%
HAS ALTIN GRAM (TL)6174.47-1.3%
SPOT ALTIN KG (TL)132945.00-1.28%
CUMHURİYET ALTINI (TL)42415.000.31%
GÜMÜŞ/ONS ($)64.83-1.35%

Canlı Kripto Paralar

KriptoSonDğş. (%)
Bitcoin 63632.14 1.6376%
Ethereum 1726.45 2.022%
Tether USDt 1.00 -0.0133%
BNB 586.04 2.2459%
Solana 71.75 5.1056%
USDC 1.00 -0.012%
XRP 1.15 1.7657%
Dogecoin 0.08 1.7457%
Toncoin 1.60 -0.6854%
Cardano 0.16 1.7413%
Shiba Inu 0.00 -0.24%
Avalanche 6.16 1.6852%

Köşe Yazarları

Son Eklenen Haberler

Reklam