Türkiye, İsveç Savunma Bakanı’nın ziyaretini iptal etti

Türkiye, İsveç Savunma Bakanı’nın ziyaretini iptal etti

Stockholm’de gerçekleştirilen Kuran yakma eyleminin ardındanTürkiye, İsveç Savunma Bakanı’nın ziyaretini iptal etti.

A+A-

İsveç'in, aşırı sağcı görüşleriyle bilinen, Danimarka merkezli ırkçı Sıkı Yön Partisi (Stram Kurs) lideri Rasmus Paludan’ın Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği yakınlarında Kuran yakacak olmasına Türkiye sert karşılık verdi. İsveç’in Türkiye Büyükelçisi Staffan Herrström’un dün Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmasının ardından İsveç Savunma Bakanı Pal Jonson’un Cuma günkü Türkiye ziyareti de iptal edildi.

Bugün gerçekleşen eylem öncesinde, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve AKP sözcüsü Ömer Çelik de eylemin yetkililerce engellenmemesine tepki gösterdi.

Türkiye yanlısı eylemcilerin Büyükelçilik önünde toplandı.

Bakan Akar: Önemi kalmadı

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Almanya'daki Ukrayna Savunma Temas Grup Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada, "Geldiğimiz noktada İsveç Savunma Bakanı Pal Jonson’un Türkiye’ye 27 Ocak’ta yapacağı ziyaretin önemi de anlamı da kalmadı. Bu nedenle ziyareti iptal ettik" dedi.

Jonson’un ziyaretinde, İsveç’in NATO’ya katılımına ilişkin Türkiye’nin itirazlarının ele alınması bekleniyordu.

Jonson: Görüşmeyi ertelemeye karar verdik

Jonson ise, dün Almanya’daki ABD askeri üssünde Bakan Akar ile bir araya geldiğini ve birlikte ziyareti ertelemeye karar verdiklerini söyledi.

Twitter’dan yayımladığı mesajında Jonson, “İsveç için Türkiye ile ilişkilerimiz çok önemli ve ortak güvenlik ve savunma konularında diyaloğu daha sonraki bir tarihte sürdürmeyi dört gözle bekliyoruz" dedi.

İlgili Haberler