Tรผrkiye Karadeniz’deki doฤalgaz konusunda olasฤฑ iล birliฤi iรงin verileri ABD’li enerji devlerine verdiฤi ileri sรผrรผldรผ. Reuters’a konuลan bir yetkili, Tรผrkiye’nin Karadeniz’de bulduฤu doฤalgaz kaynaฤฤฑ ile ilgili verileri ABD’li enerji devleri Chevron ve Exxon Mobil ile paylaลtฤฑฤฤฑnฤฑ belirtti.
Ankara, daha รถnce geรงen sene bulunan gaz yataฤฤฑnฤฑ kendisinin geliลtireceฤini sรถylemiลti. ABD’li ลirketlerle gazฤฑn รงฤฑkarฤฑlmasฤฑ iรงin yapฤฑlacak olasฤฑ bir iล birliฤi bu durumu deฤiลtirecek. Tรผrkiye’nin Akdeniz’deki keลif รงalฤฑลmalarฤฑ Avrupa Birliฤi ve ABD ile gerilimi tฤฑrmandฤฑrmฤฑลtฤฑ. Reuters, Rusya’nฤฑn da Karadeniz’in รงeลitli bรถlgelerinde hak iddia ettiฤine dikkat รงekti.
ฤฐsmi paylaลฤฑlmayan yetkili, hรผkรผmetin daha รถnce yabancฤฑ ลirketlerle iล birliฤi yapmaya karลฤฑ mesafeli bir duruลu olduฤuna dikkat รงekerken, “Ancak ลimdi Exxon Mobil ve Chevron, Tรผrk Petrolleri ile gรถrรผลtรผ ve ลirketlerle veri paylaลฤฑldฤฑ” dedi.
Yetkili, “ฤฐki ลirket teknik verileri inceledi ve bu sahaya daha รงok vakit ayฤฑrmaya karar verdi” diye konuลtu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlฤฑฤฤฑ konuyla ilgili yorum yapmadฤฑ.
Britanya merkezli ajans, gazฤฑn ticari kullanฤฑm iรงin รงฤฑkarฤฑlabilmesi durumunda Tรผrkiye’nin Rusya, ฤฐran ve Azerbaycan’a enerji konusundaki baฤlฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑ deฤiลtirebileceฤini ifade etti.







