Otomotiv Sanayii Derneฤi (OSD), 2023 yฤฑlฤฑnฤฑn ocak ve ลubat aylarฤฑna ait รผretim ve ihracat adetleri ile pazar verilerini aรงฤฑkladฤฑ.
Buna gรถre, yฤฑlฤฑn ilk 2 aylฤฑk dรถneminde toplam otomotiv รผretimi bir รถnceki yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre yรผzde 14 artarak 223 bin 796 adede ulaลtฤฑ. Otomobil รผretimi ise yรผzde 23 artarak 134 bin 474 adet olarak gerรงekleลti. Traktรถr รผretimiyle birlikte toplam รผretim de 233 bin 731 adedi buldu.
Yฤฑlฤฑn ilk 2 aylฤฑk dรถneminde ticari araรง รผretimi ise bir รถnceki yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre yรผzde 3 artฤฑล gรถsterdi. Bu dรถnemde, aฤฤฑr ticari araรง grubunda รผretim yรผzde 48 artarken, hafif ticari araรง grubunda รผretim yรผzde 1 azaldฤฑ. Bu dรถnemde, otomotiv sanayisinin kapasite kullanฤฑm oranฤฑ yรผzde 68 olarak gerรงekleลti. Araรง grubu bazฤฑnda kapasite kullanฤฑm oranlarฤฑ ise hafif araรงlarda (otomobil + hafif ticari araรง) yรผzde 68, kamyon grubunda yรผzde 83, otobรผs-midibรผs grubunda yรผzde 34 ve traktรถrde yรผzde 78 seviyesinde gerรงekleลti.
Otomotiv ihracatฤฑ geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre adet bazฤฑnda yรผzde 8 arttฤฑ
Yฤฑlฤฑn ilk iki aylฤฑk dรถneminde otomotiv ihracatฤฑ geรงtiฤimiz yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre adet bazฤฑnda yรผzde 8 artarak 158 bin 145 adet olarak gerรงekleลti. Bu dรถnemde otomobil ihracatฤฑ bir รถnceki yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre yรผzde 14 artarken, ticari araรง ihracatฤฑ ise paralel seviyede gerรงekleลti. Traktรถr ihracatฤฑ ise 2022 yฤฑlฤฑnฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre yรผzde 9 artarak 3 bin 416 adet olarak gerรงekleลti. Tรผrkiye ฤฐhracatรงฤฑlar Meclisi verilerine gรถre, toplam otomotiv sanayi ihracatฤฑ, 2023โรผn ilk iki aylฤฑk dรถneminde yรผzde 12,2 pay ile sektรถrel ihracat sฤฑralamasฤฑnda ilk sฤฑrada yer aldฤฑ. Uludaฤ ฤฐhracatรงฤฑ Birlikleri (UฤฐB) verilerine gรถre, ilk iki aylฤฑk dรถnemde toplam otomotiv ihracatฤฑ, 2022 yฤฑlฤฑnฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre yรผzde 13 artarak 5,5 milyar dolar oldu. Avro bazฤฑnda ise yรผzde 19 artarak 5,1 milyar avro olarak gerรงekleลti. Bu dรถnemde, dolar bazฤฑnda ana sanayi ihracatฤฑ yรผzde 15, tedarik sanayi ihracatฤฑ da yรผzde 10 arttฤฑ.
Toplam pazar yรผzde 51 artarak 138 bin 405 adetten kapandฤฑ
2023’รผn ilk iki ayฤฑnda toplam pazar, bir รถnceki yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre yรผzde 51 artarak 138 bin 405 adet dรผzeyinde gerรงekleลti. Bu dรถnemde, otomobil pazarฤฑ da yรผzde 44 artฤฑล saฤladฤฑ ve 96 bin 195 adet oldu. Ticari araรง pazarฤฑna bakฤฑldฤฑฤฤฑnda ise yฤฑlฤฑn ilk iki ayฤฑnda, bir รถnceki yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine kฤฑyasla toplam ticari araรง pazarฤฑnda yรผzde 68, aฤฤฑr ticari araรง pazarฤฑnda yรผzde 60, hafif ticari araรง pazarฤฑnda ise yรผzde 70 bรผyรผme saฤlandฤฑ. 2023 yฤฑlฤฑ ocak-ลubat dรถneminde, geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre otomobil satฤฑลlarฤฑndaki yerli araรง payฤฑ yรผzde 36, hafif ticari araรง pazarฤฑnda yerli araรง payฤฑ ise yรผzde 51 olarak gerรงekleลti.







