Tรผrkiye ฤฐstatistik Kurumu (TรฤฐK), 2020 yฤฑlฤฑ “Gelir ve Yaลam Koลullarฤฑ Araลtฤฑrmasฤฑ Bรถlgesel Sonuรงlarฤฑ”nฤฑ aรงฤฑkladฤฑ.
Buna gรถre, Tรผrkiye’de ortalama yฤฑllฤฑk eลdeฤer hane halkฤฑ kullanฤฑlabilir fert geliri, 2020’de 33 bin 428 lira olarak hesaplandฤฑ.
ฤฐstatistiki Bรถlge Birimleri Sฤฑnฤฑflamasฤฑ (ฤฐBBS) 1. Dรผzey Bรถlgeleri itibarฤฑyla sรถz konusu geliri en yรผksek olan bรถlge, 49 bin 239 lirayla “ฤฐstanbul” oldu. Bu bรถlgeyi 38 bin 22 lirayla “Batฤฑ Anadolu”, 35 bin 785 lirayla “Ege” izledi.
Yฤฑllฤฑk ortalama eลdeฤer hane halkฤฑ kullanฤฑlabilir fert gelirinin en yรผksek gerรงekleลtiฤi ฤฐBBS 2. Dรผzey bรถlgesi “ฤฐstanbul” olurken, en dรผลรผk 15 bin 198 lirayla TRB2 “Van, Muล, Bitlis, Hakkari” รงฤฑktฤฑ.
– Gelir eลitsizliฤi en fazla ฤฐstanbul bรถlgesinde
P80/P20 oranฤฑ, en yรผksek gelire sahip yรผzde 20’lik grubun gelirinin en dรผลรผk gelire sahip yรผzde 20’lik grubun gelirine oranฤฑ ลeklinde hesaplanฤฑyor. Bu oran kรผรงรผldรผkรงe gelir eลitsizliฤi azalฤฑyor. Sรถz konusu oran Tรผrkiye genelinde 8 iken bu deฤerin en dรผลรผk olduฤu bรถlgeler 4,6 ile “Doฤu Marmara”, 5,8 ile “Doฤu Karadeniz” ve “Orta Anadolu” olarak kayฤฑtlara geรงti. Bu oranฤฑn en yรผksek olduฤu bรถlgeler ise 8,6 ile “ฤฐstanbul”, 7,2 ile “Akdeniz” ve 6,8 ile “Batฤฑ Anadolu” olarak sฤฑralandฤฑ.
Araลtฤฑrmaya gรถre, P80/P20 oranฤฑnฤฑn en dรผลรผk olduฤu ฤฐBBS 2. Dรผzey bรถlgeleri 4,2 ile “Zonguldak, Karabรผk, Bartฤฑn”, 4,4 ile “Kocaeli, Sakarya, Dรผzce, Bolu, Yalova” ve 4,6 ile “Bursa, Eskiลehir, Bilecik” olarak kaydedildi.
Sรถz konusu oranฤฑn en yรผksek olduฤu ฤฐBBS 2. Dรผzey bรถlgeleri ise 8,6 ile “ฤฐstanbul”, 7,9 ile “Balฤฑkesir, รanakkale” ve 7,6 ile “Antalya, Isparta, Burdur” olarak kayฤฑtlara geรงti.
Her bรถlge iรงin eลdeฤer hane halkฤฑ kullanฤฑlabilir fert medyan gelirinin yรผzde 50’si temelinde hesaplanan yoksulluk sฤฑnฤฑrฤฑna gรถre, gelire dayalฤฑ gรถreli yoksulluk oranฤฑnฤฑn en yรผksek olduฤu ฤฐBBS 1. Dรผzey bรถlgeleri yรผzde 13,8 ile “Kuzeydoฤu Anadolu” yรผzde 13,6 ile “Batฤฑ Marmara” ve yรผzde 13,3 ile “Ortadoฤu Anadolu” olarak gerรงekleลti.
Gรถreli yoksulluk oranฤฑnฤฑn en dรผลรผk รงฤฑktฤฑฤฤฑ ฤฐBBS 1. Dรผzey bรถlgeleri yรผzde 8,8 ile “Doฤu Marmara”, yรผzde 9,6 ile “Gรผneydoฤu Anadolu” ve yรผzde 10,4 ile “Orta Anadolu” bรถlgeleri oldu.
Her ฤฐBBS 2. Dรผzey bรถlgesi iรงin eลdeฤer hane halkฤฑ kullanฤฑlabilir fert medyan gelirinin yรผzde 50’si temelinde hesaplanan yoksulluk sฤฑnฤฑrฤฑna gรถre, gelire dayalฤฑ gรถreli yoksulluk oranฤฑnฤฑn en yรผksek olduฤu bรถlgeler yรผzde 16,1 ile “Balฤฑkesir, รanakkale”, yรผzde 14,9’ar ile “Antalya, Isparta, Burdur” ve “Kastamonu, รankฤฑrฤฑ, Sinop” olarak kayฤฑtlara geรงti.
Gรถreli yoksulluk oranฤฑ en dรผลรผk olan ฤฐBBS 2. Dรผzey bรถlgeleri ise yรผzde 7,2 ile “Malatya, Elazฤฑฤ, Bingรถl, Tunceli”, yรผzde 8 ile “Gaziantep, Adฤฑyaman, Kilis” ve yรผzde 8,1 ile “Zonguldak, Karabรผk, Bartฤฑn” olarak hesaplandฤฑ.
Gelir ve Yaลam Koลullarฤฑ Araลtฤฑrmasฤฑ 2020 yฤฑlฤฑ sonuรงlarฤฑna iliลkin gelir bilgileri, bir รถnceki takvim yฤฑlฤฑ olan 2019 yฤฑlฤฑnฤฑ referans alฤฑyor. Gelir hesaplamalarฤฑnda, hane halkฤฑ gelirleri hane halkฤฑ bรผyรผklรผฤรผ ve kompozisyonu dikkate alฤฑnarak eลdeฤer hane halkฤฑ kullanฤฑlabilir fert gelirine dรถnรผลtรผrรผlรผyor.







