AB Komisyonu tarafฤฑndan 2021 yฤฑlฤฑ Bahar Ayฤฑ Ekonomik Gรถrรผnรผm deฤerlendirmesi yayฤฑnlandฤฑ.
Deฤerlendirmede Tรผrkiye’nin 2020 yฤฑlฤฑnda dรผnyada bรผyรผme gรถsteren ender รผlkelerden bir olduฤuna dikkat รงekildi. Ancak bu bรผyรผmenin gerรงekleลtirilmesi iรงin kฤฑrฤฑlganlฤฑklarฤฑn arttฤฑฤฤฑna vurgu yapฤฑldฤฑ.
Tรผrkiye’de 2021 yฤฑlฤฑnฤฑn baลฤฑnda da bรผyรผme ivmesinin gรผรงlรผ kaldฤฑฤฤฑ kaydedilen raporda, “Bununla birlikte sฤฑkฤฑ ekonomi politikalarฤฑ ve artan kฤฑrฤฑlganlฤฑklar bรผyรผmeyi sฤฑnฤฑrlayacaktฤฑr” denildi.
AB, Tรผrkiye’nin dฤฑล kฤฑrฤฑlganlฤฑklarฤฑnda son dรถnemde bir miktar azalma olduฤunu da aktardฤฑ. “TCMB Baลkanฤฑnฤฑn gรถrevden alฤฑnmasฤฑ ile politika belirsizliฤi ile enflasyon beklentilerinde artฤฑล yaลandฤฑ. Bรผtรงe aรงฤฑฤฤฑ da aลaฤฤฑ yรถnlรผ bir patikada olsa da muhtemelen yรผkselmiล kalacak” yorumu yaptฤฑ.
AB Komisyonu, Tรผrkiye’de 2021 yฤฑlฤฑnda %5,2, 2022 yฤฑlฤฑnda ise %4,2 bรผyรผme tahmin etti. Aynฤฑ yฤฑllar iรงin sฤฑrasฤฑyla AB uyumlu enflasyon tahmini %15,3 ve %13,2, iลsizlik tahmini %13,5 ve %14,1, cari aรงฤฑk/GSYH tahmini ise %3,9 ve %3,1 oldu.







