Boru Hatlarฤฑ ile Petrol Taลฤฑma Aล’ye (BOTAล) ait Marmara Ereฤlisi LNG Terminali’nde dรผzenlenen tรถrene, Bulgaristan Enerji Bakanฤฑ Rosen Hristov, BOTAล Genel Mรผdรผrรผ Burhan รzcan ve Bulgargaz Genel Mรผdรผrรผ Denitsa Zlateva katฤฑldฤฑ.
BOTAล Genel Mรผdรผrรผ รzcan, burada gazetecilere yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, bugรผnรผn Tรผrkiye ve Bulgaristan aรงฤฑsฤฑndan oldukรงa รถnemli bir gรผn olduฤunu sรถyledi.
รzcan, 9 Aralฤฑk 2022’de ile sฤฑkฤฑ bir รงalฤฑลma yรผrรผtmeye baลladฤฑklarฤฑnฤฑ belirtti.
Bulgaristan’a gerรงekleลtirilen ilk doฤalgaz teslimatฤฑna iliลkin bilgi veren รzcan, “Bugรผnkรผ teslimat yaklaลฤฑk 55 milyon metrekรผp dรผzeyinde gerรงekleลecek ama toplamda yฤฑllฤฑk 1,5 milyar metrekรผpรผ bulan bir teslimatฤฑmฤฑz olacak. Bu kapasite, taleplerin artmasฤฑyla beraber yukarฤฑ yรถnlรผ geliลebilecek durumda. Teknik olarak bu imkana sahibiz” diye konuลtu.
รzcan, yapฤฑlan yatฤฑrฤฑmlarla Tรผrkiye’nin gรผnlรผk LNG gazlaลtฤฑrma kapasitesinin 161 milyon metrekรผpe ulaลtฤฑฤฤฑna iลaret ederek, “Bu, yฤฑllฤฑk 50 milyar metrekรผpรผn รผzerinde bir doฤalgaz gazlaลtฤฑrmasฤฑna tekabรผl ediyor. Dolayฤฑsฤฑyla bu artan ve gรผรงlรผ altyapฤฑyฤฑ, komลumuz Bulgaristan ile birlikte diฤer Avrupa รผlkelerinin de istifadesine aรงmฤฑล oluyoruz. Bu yรถnรผyle de ลu anda gerรงekten kritik bir gรผnรผ birlikte yaลฤฑyoruz” ifadesini kullandฤฑ.
“Yeni iลbirlikleri iรงin รงalฤฑลmalar devam ediyor”
Bulgaristan Enerji Bakanฤฑ Rosen Hristov da Bulgargaz’ฤฑn Amerikan Chenier ลirketinden temin ettiฤi ilk LNG tankerinin Marmara Ereฤlisi LNG Terminali’ne yanaลtฤฑฤฤฑnฤฑ belirterek, “Buradaki LNG, BOTAล iลbirliฤiyle yeniden gazlaลtฤฑrฤฑlacak, depolanacak ve Bulgaristan’a iletilecek. Bu iลbirliฤi, Bulgaristan’ฤฑn enerji gรผvenliฤi aรงฤฑsฤฑndan bรผyรผk รถnem arz ediyor. Sadece Bulgaristan iรงin deฤil, tรผm Gรผneydoฤu ve Orta Avrupa iรงin รถnemli” diye konuลtu.
Hristov, bu sevkiyatฤฑn bir baลlangฤฑรง olduฤuna iลaret ederek, “ลu anda doฤalgaz ve enerji alanฤฑnda bir bรผtรผn olarak iลbirliฤi yapabileceฤimiz diฤer projeler iรงin de รงalฤฑลmalarฤฑmฤฑz devam ediyor. Tรผrkiye’yi gรผvenilir bir ortak olarak gรถrรผyoruz ve iลbirliฤimizi kesinlikle geniลleteceฤiz. 25-26 Nisan’da Tรผrkiye, Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Slovakya’nฤฑn altyapฤฑsฤฑnฤฑ geniลletecek, Gรผneydoฤu ve Orta Avrupa’nฤฑn Azerbaycan’dan artan miktarlarda gaz teminine olanak saฤlayacak bir anlaลmaya daha imza atacaฤฤฑz” dedi.
Tรผrkiye ile Bulgaristan arasฤฑnda 3 Ocak’ta imzalanan anlaลmaya gรถre Bulgaristan, Tรผrkiye’den 13 yฤฑl sรผreyle yฤฑlda yaklaลฤฑk 1,5 milyar metrekรผp gaz tedarik edecek.







