Türkiye'nin kuzeyindeki HES'ler dörde katlanacak

Türkiye'nin kuzeyindeki HES'ler dörde katlanacak

Orman Ve Su İşleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre, Karadeniz'de 95 hidroelektrik santral çalışıyor, 53'ünün ise inşaatı sürüyor. Proje aşamasında 253 HES daha var. Birkaç yıl içinde 406 HES çalışmaya başlayacak.

A+A-


Son yıllarda Karadeniz'in eşsiz güzellikteki derelerine Hidroelektrik Santraller (HES) inşa ediliyor.

Türkiye'nin dışa bağımlı olduğu enerji miktarı HES'lerin ürettiği elektrik ile azaltılmaya çalışılırken doğal zenginlikler zarar görüyor. Orman ve Su işleri Bakanlığı, Karadeniz Bölgesi'ne yapılan ve yapılacak HES'lerin sayısını açıkladı. Buna göre; 95 HES çalışıyor. İnşaa aşamasında olan ise 58 HES var. Proje, fizibilite, ön inceleme aşamasında ise 253 HES projesi bulunuyor.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Karadeniz'de kısa süre içinde 406 HES'in çalışmasını planlıyor. Bunların maliyeti 16 milyar dolar olacak. Dereler kuruyacak, doğal yaşam büyük zarar görecek. Ordu Doğa Koruma Platformu üyesi Coşkun Türkeli "Karadeniz'de neredeyse her akarsuda bir HES var. Su tutulmasının yapıldığı bölgelerde heyelanlar meydana geliyor. Derelerde su seviyesi düşüyor, canlı hayat, balıklar olumsuz etkileniyor. 406 HES buralarda doğal yaşamı katledecek" dedi.
Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası Şube Başkanı Veysel Erdoğan derelere yapılan küçük HES'lerin doğaya büyük zarar verdiğini söyledi. HES'lere karşı olmadıklarını söyleyen Veysel Erdoğan "Büyük havza projeleriyle elektrik üretilmesi gerekiyor. Keban gibi büyük projeler olmalı" dedi.
Karadeniz'de 95 hidroelektrik santral çalışıyor, 53'ünün ise inşaatı sürüyor. Proje aşamasında 253 HES daha var. Birkaç yıl içinde 406 HES, Karadeniz'deki derelerin önünde dikilecek. Çevreciler "Karadeniz yok ediliyor" diyerek tepki gösteriyor.


YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.