ABD’nin รถnde gelen yayฤฑnlarฤฑndan New York Times, Ukrayna’ya yรถnelik iลgalin ardฤฑndan Batฤฑ รผlkeleri Moskova’ya olan enerji baฤlฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑ azaltmaya รงalฤฑลฤฑrken, Tรผrkiye’nin bu sene Rusya’dan geรงen yฤฑla kฤฑyasla neredeyse รผรง kat daha fazla petrol ve kรถmรผr ithal ettiฤini yazdฤฑ.
New York Times’ฤฑn bugรผnkรผ nรผshasฤฑnda Tรผrkiye ve Rusya arasฤฑndaki “enerji baฤฤฑnฤฑn derinleลtiฤini” belirten bir analiz yer aldฤฑ.
Tรผrkiye’nin Rus enerjisine yรถnelik bir ambargo uygulamadฤฑฤฤฑna dikkat รงekilen analizde, Ankara’nฤฑn bu sayede indirimli olarak Rus petrolรผ alabildiฤi belirtildi. Makaleye gรถre Tรผrkiye bu sebeple rekor seviyede ham petrol alฤฑp kendi topraklarฤฑnda rafine ederek “Tรผrk benzini” damgasฤฑyla uluslararasฤฑ satฤฑล yapฤฑyor; aldฤฑฤฤฑ dizel yakฤฑtฤฑ ise iรง piyasa iรงin kullanฤฑyor.
Finlandiya’da Enerji ve Temiz Hava Araลtฤฑrmalarฤฑ Merkezi, “Rus petrolu giderek artarak Tรผrkiye’ye gidiyor. Burada giderek daha fazla Rus petrolรผ rafine ediliyor. Tรผrkiye ise AB ve ABD’ye rafine petrol รผrรผnleri ihracatฤฑnฤฑ artฤฑrฤฑyor” deฤerlendirmesinde bulundu..
Kpler’den alฤฑnan verilere gรถre Tรผrkiye 2021 yฤฑlฤฑnda Rusya’dan gรผnlรผk ortalama 113 bin varil petrol satฤฑn alฤฑrken, son 6 ayda bu, gรผnde ortalama 292 bin varil kadar รงฤฑkmฤฑล durumda. New York Times, aylฤฑk kรถmรผr ithalatฤฑnฤฑn da 630 bin tondan 2.1 milyon tona fฤฑrladฤฑฤฤฑnฤฑ belirtti.
Kpler’da รงalฤฑลan analist Viktor Katona, “Tรผrkiye, Rus kรถmรผrรผnรผn en bรผyรผk alฤฑcฤฑsฤฑ haline geldi. Tรผrkiye ve รin sayesinde Rusya’nฤฑn kรถmรผr ihracatฤฑ yaptฤฑrฤฑm รถncesi dรถneme dรถndรผ” dedi.
Tรผrkiye Rusya’nฤฑn Ukrayna’yฤฑ iลgaline karลฤฑ รงฤฑksa da, Batฤฑlฤฑ mรผttefiklerinin aksine yaptฤฑrฤฑm kararฤฑ almamฤฑล, Moskova ve Kiev arasฤฑnda kolaylaลtฤฑrฤฑcฤฑ รผlke rolรผ oynamayฤฑ hedeflemiลti.







