ฤฐngiltere’de Baลbakanlฤฑk, 6 รผlkeden gelen direkt uรงuลlarda kabin iรงine dizรผstรผ bilgisayar, tablet bilgisayar ve normalden bรผyรผk cep telefonlarฤฑnฤฑn alฤฑnmasฤฑnฤฑn yasaklandฤฑฤฤฑnฤฑ aรงฤฑkladฤฑ. Bu รผlkeler arasฤฑnda Tรผrkiye de bulunuyor. Bugรผn benzer bir yasak da ABD’den gelmiลti
Yasak kapsamฤฑndaki diฤer รผlkeler ise Lรผbnan, รrdรผn, Mฤฑsฤฑr, Tunus ve Suudi Arabistan.
Baลbakanlฤฑk’tan yapฤฑlan aรงฤฑklamada; uzunluฤu 16, geniลliฤi 9,3 ve derinliฤi de 1,5 santimetreden fazla olan her tรผrlรผ elektronik cihazฤฑn yasak kapsamฤฑnda olduฤunu ve kabin iรงine alฤฑnmayacaฤฤฑ belirtildi. Bu cihazlarฤฑn uรงaฤฤฑn bagajฤฑna verilen bavul veya รงantalara konulmasฤฑ gerekiyor.
Baลbakanlฤฑk Sรถzcรผsรผ, hรผkรผmetin bu รถnlemleri “gerekli ve uygun” olarak nitelendirdiฤini sรถyledi.
Sรถzcรผ ayrฤฑca, Baลbakan Theresa May’in bu konuyla ilgili bir dizi toplantฤฑya baลkanlฤฑk ettiฤini ve nihai kararฤฑn sivil havacฤฑlฤฑk gรผvenliฤiyle ilgili bu sabah yapฤฑlan toplantฤฑda alฤฑndฤฑฤฤฑnฤฑ da sรถzlerine ekledi.
Sรถzcรผ, “Hava gรผvenliฤi sistemimizde yaptฤฑฤฤฑmฤฑz deฤiลiklik kararlarฤฑ hafife alฤฑnmamalฤฑdฤฑr. Seyahat eden kiลilerin gรผvenliฤini saฤlamak iรงin harekete geรงmekten รงekinmeyiz ve bu yeni รถnlemlerin yol aรงabileceฤi sฤฑkฤฑntฤฑlarฤฑ en az dรผzeye indirmek iรงin uluslararasฤฑ ortaklarฤฑmฤฑzla yakฤฑn iลbirliฤi yapฤฑyoruz” dedi.
ฤฐngiltere’nin koyduฤu yasak kapsamฤฑndaki ฤฐngiliz havayolu ลirketleri ลunlar:
- British Airways
- EasyJet
- Jet2.com
- Monarch
- Thomas Cook
- Thomson
ฤฐngiltere’nin koyduฤu yasak kapsamฤฑndaki diฤer รผlke havayolu ลirketleri ลunlar:
- Tรผrk Hava Yollarฤฑ
- Pegasus
- Atlas-Global
- Middle East Airlines
- Egyptair
- Royal Jordanian
- Tunis Air
- Saudia
ABD’de yasak 8 รผlkeyi kapsฤฑyor
Nรผfusunun รงoฤu Mรผslรผman olan 8 รผlkenin toplam 10 havaalanฤฑndan ABD’ye yapฤฑlan direkt seferlerde kabin iรงine cep telefonundan bรผyรผk elektronik cihazlarฤฑn taลฤฑnmasฤฑ geรงici olarak yasaklanmฤฑลtฤฑ.
THY’nin ABD varฤฑลlฤฑ uรงuลlarฤฑna elektronik cihaz yasaฤฤฑ
ABD ฤฐรง Gรผvenlik Bakanlฤฑฤฤฑ’nฤฑn getirdiฤi yasak kapsamฤฑnda, Tรผrk Hava Yollarฤฑ’nฤฑn ฤฐstanbul Atatรผrk Havalimanฤฑ รงฤฑkฤฑลlฤฑ ABD seferleri de yer alฤฑyor. ABD’li yetkililer bir dizi cihazฤฑn iรงine patlayฤฑcฤฑ madde saklanabileceฤi uyarฤฑsฤฑ yapฤฑyor.







