Türkiye'ye yatırımcı güveni geri dönüyor

Türkiye'ye yatırımcı güveni geri dönüyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: CDS'ler 400 baz puanın altına indi, Türkiye'ye yatırımcı güveni geri dönüyor

A+A-

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2023 KİK-Türkiye Ekonomik Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'ye yatırımcı güveninin geri geldiğini açıkladı.

Şimşek, konuşmasında, Türkiye ve Körfez ülkeleri arasında ekonomik açıdan karşılıklı bir tamamlayıcılığın bulunduğunu belirterek, "Türkiye, imalat sanayisinde ileri kabiliyetlere sahip olup Avrupa ve Orta Asya pazarlarına erişim için kritik bir noktadadır. Körfez ülkeleri ise cari fazlalarına ve güçlü altyapı olanaklarına rağmen sanayi sektöründe sınırlı bir üretim çeşitliliğine sahiptir." dedi.

Türkiye'de uygulanan makroekonomik politikalar ve yapısal reform gündeminin, yatırımcı güveninin geri gelmesine neden olduğunu vurgulayan Şimşek, "Türkiye'nin kredi risk primi (CDS), mayıs ayındaki 700 baz puan seviyelerinden 400 baz puanın altına inmiştir." ifadelerini kullandı.

Şimşek, Türkiye'nin birincil önceliğinin fiyat istikrarını sağlayıp enflasyonu tek haneli rakamlara indirmek olduğunu belirterek, "Bu doğrultuda, para politikasındaki normalleşme süreci, seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma adımlarıyla desteklenmektedir." dedi.

Türkiye'nin geçmişten bu yana uyguladığı disiplinli maliye politikaları ile bütçe açığını ve kamu borç stokunu azaltmada önemli bir başarı sağladığını vurgulayan Şimşek, Orta Vadeli Program dönemi sonunda bütçe açığının milli gelire oranının, Maastricht Kriteri olan yüzde 3'ün altına gerilemesi hedeflendiğini kaydetti.

Gelecek dönemde iç ve dış talebin büyümeye pozitif katkı verdiği, dengeli ve sürdürülebilir bir büyüme patikasının sağlanacağı öngörüldüğüne dikkati çeken Şimşek, "Cari işlemler açığında gerileme beklenmektedir." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin güçlü sanayi altyapısı, genç nüfusu, gelişmiş ulaşım ağı, büyük pazarlara yakın jeopolitik konumu ve büyüme potansiyeliyle yatırımcılara cazip fırsatlar sunan bir merkez olduğunu vurgulayan Şimşek, bu bağlamda ekonomilerini çeşitlendirmeye çalışan KİK üyesi ülkelerin, Türkiye ile işbirliğini güçlendirmelerinin faydalı olacağına dikkati çekti.

İlgili Haberler