ลirketin ilk yarฤฑ sonuรงlarฤฑna iliลkin dรผzenlenen basฤฑn toplantฤฑsฤฑnda konuลan TรผrkTraktรถr Genel Mรผdรผrรผ Marco Votta, gerรงekleลtirdikleri รผretimle Tรผrkiyeโnin toplam traktรถr รผretimin yรผzde 71’ini karลฤฑlarken, 130’dan fazla รผlkeye yaptฤฑฤฤฑ satฤฑลlarla da traktรถr ihracatฤฑnฤฑn yรผzde 90’ฤฑnฤฑ yaptฤฑklarฤฑnฤฑ sรถyledi.
Votta, 2016’nฤฑn ilk yarฤฑsฤฑnฤฑn sadece yeni rekorlara ulaลtฤฑklarฤฑ bir dรถnem olmadฤฑฤฤฑnฤฑ belirterek, “Tรผrkiye’de Tรผrk mรผhendislerimizin geliลtirdiฤi yerli traktรถr motorun รผreticisi olarak, yฤฑlฤฑn baลฤฑndan bu yana Ankara fabrikamฤฑzฤฑn รผretim hattฤฑndan รงฤฑkardฤฑฤฤฑmฤฑz 22 bin 106 motor ile birlikte 400 bininci motorumuzu da รผrettik.” dedi.
TรฤฐK’in aรงฤฑkladฤฑฤฤฑ rakamlara bakฤฑldฤฑฤฤฑnda, 2016 yฤฑlฤฑnฤฑn ilk 5 ayฤฑnda yurt iรงi traktรถr pazarฤฑnฤฑn bir รถnceki yฤฑla gรถre yรผzde 15 bรผyรผyerek 28 bin 685 adede yรผkseldiฤini bildiren Votta, Tรผrkiye’nin tรผm dรผnyada satฤฑlan traktรถr adedi bakฤฑmฤฑndan 4’รผncรผ bรผyรผk pazar konumunda bulunduฤunu, TรผrkTraktรถr’รผn de son 9 yฤฑldฤฑr Tรผrkiye traktรถr pazarฤฑndaki liderliฤini sรผrdรผrdรผฤรผnรผ kaydetti.
Avrupa Yatฤฑrฤฑm Bankasฤฑ’ndan TรผrkTraktรถr’e 35 milyon avro kredi
Marco Votta, hem ลirketi daha da yukarฤฑlara taลฤฑmak hem de ekonomiye olan katkฤฑyฤฑ sรผrdรผrmek adฤฑna yatฤฑrฤฑmlarฤฑna aralฤฑksฤฑz ลekilde devam ettiklerini, son 5 yฤฑllฤฑk dรถnemde gerรงekleลtirdikleri 700 milyon TLโlik yatฤฑrฤฑmฤฑn ise bunun en iyi kanฤฑtฤฑ olduฤunu sรถyledi.
TรผrkTraktรถr’รผn รถnemli yatฤฑrฤฑm alanlarฤฑndan birinin de Ar-Ge olduฤuna iลaret eden Votta, ลunlarฤฑ kaydetti:
“Sanayi Bakanlฤฑฤฤฑ tarafฤฑndan sektรถrรผndeki ilk Ar-Ge Merkezi olarak akredite edilen Ar-Ge merkezimizde de sektรถrรผmรผze ve รงiftรงimize faydalฤฑ olacak, onlarฤฑn iลlerini kolaylaลtฤฑrฤฑp verimliliklerini artฤฑracak รงalฤฑลmalara yรถnelik yatฤฑrฤฑmlara son sรผrat devam ediyoruz. Tรผrkiye’de birรงok farklฤฑ konuda sahip olduฤumuz รถncรผ kimliฤimizi yeni nesil emisyon Tier 4 motor geliลtirme alanฤฑnda gรถsteriyor ve bu konudaki รงalฤฑลmalarฤฑmฤฑza devam ediyoruz. Bu kapsamda da, traktรถr ile motor tasarฤฑmฤฑ ve รผretimine yรถnelik olarak รถnรผmรผzdeki 5 yฤฑl iรงinde gerรงekleลtirilecek Ar-Ge yatฤฑrฤฑmlarฤฑnฤฑn finansmanฤฑ iรงin Avrupa Yatฤฑrฤฑm Bankasฤฑ ile 35 milyon avro tutarฤฑnda bir kredi sรถzleลmesi imzaladฤฑk.”
TรผrkTraktรถr’รผn cirosu yรผzde 22 artฤฑลla 1,8 milyar liraya ulaลtฤฑ
Verilen bilgiye gรถre, TรผrkTraktรถr’รผn ilk yarฤฑda brรผt karฤฑ geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre yรผzde 38 oranฤฑnda artarak 370 milyon liraya ulaลtฤฑ. ลirketin faaliyet karฤฑ 236 milyon lira olarak gerรงekleลirken, faaliyet karฤฑndaki bรผyรผmeye paralel olarak, faiz, amortisman ve vergi รถncesi kar (FAVรK) tutarฤฑ da bir รถnceki yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre yรผzde 39 artarak 263 milyon lira oldu.
TรผrkTraktรถr’รผn bu yฤฑlฤฑn ilk yarฤฑsฤฑndaki net karฤฑ 214 milyon lira olarak gerรงekleลti. ลirketin cirosu ise ilk yarฤฑda yรผzde 22 artฤฑลla 1,8 milyar TL’ye ulaลtฤฑ.
TรผrkTraktรถr, ilk yarฤฑda, รผretimini yรผzde 20 artฤฑrarak 27 bin 170 adede รงฤฑkardฤฑ. Sรถz konusu รผretim rakamฤฑ, ลirketin bugรผne kadar 6 aylฤฑk dรถnemler bazฤฑndaki “en yรผksek รผretim adedi” oldu.
ลirket, ilk yarฤฑda yurt iรงi pazarda 17 bin 917, yurt dฤฑลฤฑ pazarda ise 6 bin 902 adetlik satฤฑล yaptฤฑ.







