Twitter ile ilişkiler geriliyor

Twitter ile ilişkiler geriliyor

Twitter, "terör örgütü propagandası" yapılan içerikleri kaldırmadığı gerekçesiyle Türkiye'nin kestiği para cezasının iptali için dava açtı.

A+A-

Twitter, "terör örgütü propagandası" yapılan içerikleri kaldırmadığı gerekçesiyle Türkiye'nin kestiği para cezasının iptali için dava açtı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu geçen yıl Aralık ayında, Twitter'a "terör örgütü propagandası" yapıldığı belirtilen içerikleri yasal süresi içinde kaldırmadığı için 150,000 TL ceza vermişti.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım dün yaptığı açıklamada, Twitter'a söz konusu cezanın ödenmesi için tanınan bir aylık sürenin dolduğunu ancak ödemenin yapılmadığını belirerek, "...Bundan vazgeçmeyiz. Gelişmelere göre hangi adımlar atılması gerekiyorsa atacağız" demişti.

Konuya yakın bir kaynağın Reuters'a verdiği bilgiye göre; Twitter, para cezasının hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle kararın iptali için Ankara 10. İdare Mahkemesi'nde dava açtı.

Türkiye daha önce de, bazı içerikler nedeniyle Twitter'a erişimi geçici olarak engellenmişti.

Twitter, ABD'ye de dava açmıştı

Öte yandan Avukat Burçak Ünsal, cezanın verildiği günlerde yaptığı yorumda şunları söylemişti:

"Twitter, aslında hukuken tabi olmadığı kanunlara tabi imişçesine bazı tasarruflarda bulunursa ABD Anayasası ve sermaye piyasaları hükümleri dahil mevzuatı bakımından iddialarla karşılaşabilir ve zor durumda kalabilir. Unutmayalım ki, Twitter bu tür uygulamalara karşı ABD Federal Hükumetine karşı bile dava açmış bir şirkettir.

BTK’nın verdiği para cezasına uyması halinde kendi kendine bir tabiyet ikrarı yapma durumuna düşer ki bu hareket bir çok açıdan Twitter için yanlış olur. Bu para cezasına uymaması halinde ise Twitter yeniden Türkiye’de kapatılmayla karşılaşacağı gibi, para cezasının uygulanması bakımından bu idari para cezası olduğundan hapis cezasına çevrilmez.

Twitter'a uygulanan ceza Bakan Yıldırım'ın da belirttiği gibi, ilk defa yapılan bir uygulama. Bundan öncesinde sorunlu içeriklerin kaldırılmadığı durumlarda, siteler kapatılıyordu. 2015 nisan ayında YouTube ve Twitter bu tür engellemeye uğramıştı."

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.