Ulaลtฤฑrma, Denizcilik ve Haberleลme Bakanlฤฑฤฤฑnฤฑn kararฤฑyla yurt dฤฑลฤฑndan getirtilerek Atatรผrk Havalimanฤฑ’na yerleลtirilen, katฤฑ, sฤฑvฤฑ, tabaka patlayฤฑcฤฑlarฤฑ tespit etme รถzelliฤine sahip tomografi tabancฤฑ cihaz, ABD’nin Tรผrkiye’den gerรงekleลen uรงuลlarda uyguladฤฑฤฤฑ elektronik eลya yasaฤฤฑnฤฑn kalkmasฤฑnฤฑ saฤlayacak.
Atatรผrk Havalimanฤฑ ve Tรผrk Hava Yollarฤฑna (THY) yรถnelik sรถz konusu yasak, ABD’li yetkililerce yarฤฑn cihaza iliลkin teyit gรถzleminin yapฤฑlmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan kalkacak.
AA muhabirinin derlediฤi bilgiye gรถre, ABD’li L3 Gรผvenlik Sistemleri ลirketi tarafฤฑndan dรผnyada en ileri teknoloji kullanฤฑlarak รผretilen tomografi tabanlฤฑ cihaz, Atatรผrk Havalimanฤฑ’nda test amaรงlฤฑ olarak kullanฤฑlmaya baลlandฤฑ. Cihaz, havayolu gรผvenliฤini artฤฑrฤฑrken yolculara da rahatlฤฑk saฤlayacak. “ClearScan” markasฤฑyla รผretilen cihaz, ABD Ulaลฤฑm Gรผvenliฤi ฤฐdaresi ile Avrupa Sivil Havacฤฑlฤฑk Konferansฤฑ tarafฤฑndan onaylandฤฑ.
Elektronik cihazlarฤฑn yanฤฑ sฤฑra sudaki bomba dรผzeneฤini de tespit edebilen cihaz, ABD’deki havalimanlarฤฑnฤฑn yanฤฑ sฤฑra Hollanda’nฤฑn Schippol, Singapur’un Changi ve Gรผney Afrika’nฤฑn Johannesburg havalimanlarฤฑyla aynฤฑ anda ฤฐstanbul Atatรผrk Havalimanฤฑ’nda kullanฤฑlacak.
Sistemin, kabin bagajlarฤฑnda sฤฑvฤฑ ve elektronik cihazlara iliลkin kฤฑsฤฑtlamalar nedeniyle yaลanan zorluklarฤฑ hafifletmesi bekleniyor. Saatte 500 bagaja kadar tarama yapabilen cihaz, dรผลรผk yanlฤฑล alarm oranฤฑyla รถnemli bir ihtiyacฤฑ giderecek.
Sistem, havalimanฤฑ kontrol noktasฤฑ verimliliฤini รถnemli รถlรงรผde artฤฑrarak, yรผksek รงรถzรผnรผrlรผklรผ gรถrรผntรผleme sayesinde operatรถrlere hฤฑzlฤฑ ve gรผvenli bomba arama olanaฤฤฑ sunacak.
Sรถz konusu cihazlardan tomografi tabanlฤฑ olanlar ABD’den ฤฐstanbul Atatรผrk Havalimanฤฑ Gรผmrรผฤรผ’ne 14 Mayฤฑs’ta ulaลmฤฑล, cihazlara ait ฤฐngiltere’de รผretilen konveyรถr sistemleri 2 Haziran’da gelmiลti. Montaj ekibi tarafฤฑndan 6 Haziran’da baลlayan kurulum รงalฤฑลmalarฤฑnฤฑn ardฤฑndan 30 Haziran’da cihazฤฑn test amaรงlฤฑ kullanฤฑmฤฑ baลlamฤฑลtฤฑ.
ABD’li yetkililerce yarฤฑn yapฤฑlacak teyit gรถzleminin ardฤฑndan doฤrudan kullanฤฑma sunulacak cihaz, ABD’ye uรงuลlarda Tรผrkiye’ye uygulanan elektronik eลya yasaฤฤฑnฤฑn kalkmasฤฑnฤฑ saฤlayacak. Atatรผrk Havalimanฤฑ ve THY bu cihazฤฑn devreye girmesiyle yasaฤฤฑn kalkacaฤฤฑ ilk havalimanฤฑ ve ilk havayolu firmasฤฑ olacak.
Cihaz, her tรผrlรผ bagajda, elektronik cihazlarda veya tarama yaptฤฑฤฤฑ nesnelerde herhangi bir patlayฤฑcฤฑ madde bulursa otomatik olarak iลaretleyecek ve alarm verecek.
Tarama yaptฤฑฤฤฑ nesnelerin gรถrรผntรผsรผnรผ 3 boyutlu ekrana yansฤฑtacak sistem, dokunmatik ekranฤฑ vasฤฑtasฤฑyla operatรถre gรถrรผntรผyรผ her tรผrlรผ รงevirme, dรถndรผrme, yaklaลtฤฑrma, belirli nesneleri sฤฑyฤฑrma, nesnenin iรงindeymiล gibi inceleme imkanฤฑ saฤlayacak.
Diฤer x-ray tabanlฤฑ “Hi-Scan 60-40 Atix” cihazlarฤฑnฤฑn da 1 ay iรงinde yurt dฤฑลฤฑndan getirilmesi bekleniyor.
Bu cihazฤฑn tomografi tabanlฤฑlardan en รถnemli farkฤฑnฤฑn gรถrรผntรผyรผ 2 boyutlu vermesi olduฤu belirtiliyor.
Uรงaklarda elektronik eลya yasaฤฤฑnฤฑ tomografi cihazฤฑ kaldฤฑracak
ABD'nin Tรผrkiye'den kalkan uรงaklara elektronik eลya alฤฑnmamasฤฑna iliลkin yasaฤฤฑ, bu รผlke yetkililerince yarฤฑn teyit gรถzlemi yapฤฑlacak "tomografi tabanlฤฑ cihaz" sayesinde kalkacak.







