Aรงฤฑlฤฑลฤฑna bir yฤฑldan az bir sรผre kalan 3’รผncรผ Havalimanฤฑ’nฤฑn inลaat รงalฤฑลmalarฤฑ tรผm hฤฑzฤฑyla devam ederken bir taraftan da gรผvenlik sistemleri iรงin dรผฤmeye basฤฑldฤฑ. Geรงen yฤฑl 28 Haziran’da Atatรผrk Havalimanฤฑ’na yรถnelik gerรงekleลen terรถr saldฤฑrฤฑsฤฑnฤฑn ardฤฑndan havalimanฤฑ gรผvenlik teknolojilerini artฤฑran Devlet Hava Meydanlarฤฑ ฤฐลletmesi Genel Mรผdรผrlรผฤรผ (DHMฤฐ), 3’รผncรผ Havalimanฤฑ’nฤฑn รงevre gรผvenliฤini radar tabanlฤฑ yapacak.
Gece gรถrรผลรผ olan sensรถrlรผ kameralar ve radarlarฤฑn yer alacaฤฤฑ yeni sistemde, yeraltฤฑna dรถลenen fiber optiklerle gรถrรผntรผler kumanda merkezine anฤฑnda aktarฤฑlacak. Tam teknolojiyle donatฤฑlan yeni sistem, terรถr ya da tehlikeli durumlara karลฤฑ gรผvenlik birimlerini uyaracak.
Projenin pilot uygulamasฤฑ, Tรผrkiye’nin en รงok yabancฤฑ ziyaretรงi giriลi olan Antalya Havalimanฤฑ’nda yapฤฑlacak. DHMฤฐ, Antalya Havalimanฤฑ’na dรถลeyeceฤi radar tabanlฤฑ gรผvenlik sistemi iรงin 16 milyon TL harcayacak. DHMฤฐ Genel Mรผdรผrรผ Funda Ocak, Antalya Havalimanฤฑ’na yapฤฑlacak radar tabanlฤฑ gรผvenlik sisteminin yatฤฑrฤฑmฤฑ iรงin รถnรผmรผzdeki gรผnlerde sรถzleลme imzalayacaklarฤฑnฤฑ sรถyledi.
Ocak, “Antalya Havalimanฤฑ’nฤฑn tรผm รงevre gรผvenliฤini artฤฑk radarla yapacaฤฤฑz. Havalimanฤฑ รงevresine 4 tane radar ve gece gรถrรผลรผ de olan sensรถrlรผ kameralar yerleลtireceฤiz. Yeraltฤฑndan fiber optiklerle kumanda merkezine bu gรถrรผntรผler anฤฑnda eล zamanlฤฑ aktarฤฑlacak. รok komplike ve iyi bir sistem. Kuล uรงsa haberimiz olacak” dedi.
BรYรKLERDE DE OLACAK
Radar tabanlฤฑ รงevre gรผvenlik sistemlerinin pilot bรถlge olarak baลta Ankara Esenboฤa Havalimanฤฑ’na yapฤฑlacaฤฤฑnฤฑ anlatan Funda Ocak, kamulaลtฤฑrma sฤฑnฤฑrlarฤฑnฤฑn netleลmemesi nedeniyle sistemin Antalya’ya kaydฤฑrฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi. “Esenboฤa Havalimanฤฑ’nda รผรงรผncรผ pist bittikten sonra oraya da aynฤฑ sistemi kurmayฤฑ planlฤฑyoruz” diyen Ocak, bรผyรผk havalimanlarฤฑnda รงevre gรผvenliฤininin radarlar ve sensรถrlรผ kameralarla yapฤฑlacaฤฤฑnฤฑn bilgisini verdi.
3 YILDA YAKLAลIK 100 MฤฐLYON TL HARCANDI
Tรผrkiye’nin 2017’de havalimanlarฤฑna yaptฤฑฤฤฑ gรผvenlik yatฤฑrฤฑmlarฤฑna iliลkin de bilgileri paylaลan Funda Ocak, “Bu yฤฑl 35 milyon liralฤฑk X-Ray cihazฤฑnฤฑ havalimanlarฤฑmฤฑza yerleลtirdik. Ayrฤฑca tanesi 500 bin dolar olan body scanner (vรผcut tarayฤฑcฤฑ) cihazlarฤฑndan da 24 adet aldฤฑk. ABD ve ฤฐngiltere’nin uyguladฤฑฤฤฑ kabin yasaฤฤฑ sonrasฤฑnda da 4 adet tomografi cihazฤฑ satฤฑn aldฤฑk” dedi. Ocak, 2014-2017 yฤฑllarฤฑ arasฤฑnda havalimanlarฤฑ gรผvenlik teknolojilerine yaklaลฤฑk 100 milyon TL’lik harcama yapฤฑldฤฑฤฤฑ bilgisini verdi.







