Ukrayna bölünüyor mu

Ukrayna bölünüyor mu

Ukrayna'daki Rusları koruyacağını açıklayan Rusya, Ukrayna'nın Kırım Yarımadası'ndaki iki hava alanını ele geçirdi. Ukrayna yönetimi bunun bir işgal olduğunu açıkladı

A+A-

Rus Interfax ajansı, Ukrayna'nın Kırım Yarımadası'nda bulunan bir askeri havaalanının Rus birlikleri tarafından ele geçirildiğini bildirdi.

Ajansa göre, bölgedeki askeri kaynaklar, Rus askerlerinin Sivastopol'daki Belbek havaalanına "savaş uçaklarının inmesini engellemek için" girdiklerini söylediler.

Ukrayna içişleri bakanı ise Rus askerlerinin Kırım'da iki havaalanını ele geçirdiklerini söyledi ve bunu bir işgal eylemi olarak kınadı.

Bu arada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna ile ekonomik ve ticari, konularda görüşmelerin sürmesini ve bu ülkeye finansal yardım yapılması konusunda Uluslararası Para Fonu (IMF) ve G8 grubu ile danışmalar yapılmasını istediği açıklandı.

Hükümetin İnternet sitesinde yer alan bir açıklamada Putin'in Ukrayna'nın halkın çoğunluğunun etnik Rus olduğu Kırım bölgesinden gelen insani yardım taleplerinin dikkate alınmasını istediği belirtildi.

Bu bölge, Viktor Yanukovich'in geçen hafta sonu cumhurbaşkanlığından uzaklaştırılmasından sonra kurulan yeni yönetimin benimsediği batı yanlısı politikaya karşı çıkıyor.

Putin'in Yanukovich'in devrilmesinden sonra Ukrayna ile ilgili olarak verdiği ilk emirler, daha önce Rusya'nın yaptığı sert açıklamalardan farklı.

Moskova daha önce Kiev'deki yeni yönetimden "aşırı uçları" oluşturanları tutuklamasını talep etmiş ve Ukrayna'daki Rusları koruyacağını açıklamıştı.

En gelişmiş sekiz ülke ve IMF ile işbirliği yapma arzusu, Putin'in ağır borç yükü altında olan Ukrayna'ya yardım konusunda dışlanmak istemediğini gösteriyor.

Rusya Aralık ayında Ukrayna'ya 15 milyar dolarlık yardım vaat etmiş ancak ilk dilim krediyi verdikten sonra, Ukrayna'nın yeni yönetimi ve politikalarını açıkça görmek istediği gerekçesiyle ödemeleri durdurmuştu.

Yanukovich'in AB ile kapsamlı ticari anlaşmalar yapma kararından Kasım ayında vazgeçerek Rusya ile daha yakın ekonomik ve mali ilişkiler kuracağını açıklaması, ülkede üç ay süren şiddetli protesto gösterilerine yol açmıştı.
 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.