Ukrayna, ihracatı artırmak için önlemler alacak

Ukrayna, ihracatı artırmak için önlemler alacak

Ukrayna, İhracat Ajansını canlandırarak ekonomiyi güçlendirmeyi hedeflediğini açıkladı

A+A-

Ukrayna Başbakanı Denys Shmyhal, ihracat kredi ajansını yeniden canlandırmak amacıyla devlet garantisi sağlanacağını açıkladı. Düzenleme ile yerli ihracatçılara destek sağlamak ve 14 aylık savaşın ardından ekonomiyi canlandırmak amaçlanacak.

Rusya'nın geçen yıl Şubat ayında başlattığı geniş çaplı işgalinden önce ihracata dayalı olan Ukrayna ekonomisi savaşın tedarik zincirlerini ve lojistiği olumsuz etkilemesi ile zon bir dönemden geçiyor. Başbakan Shmyhal, bir hükümet toplantısında, "İhracat kredi ajansının çalışmalarını yoğunlaştırıyoruz. Mümkün olduğunca çok Ukraynalı işletmenin ürünlerini yurtdışına ihraç etmesini istiyoruz." dedi ve şöyle devam etti: "İşletmelerden talep olduğunu görüyoruz, ancak birçok şirketin kaynaklara ihtiyacı var ve devlet desteği gerekiyor."

Shmyhal, Ukraynalı ihracatçıları destekleme kabiliyetini güçlendirmeye yardımcı olmak amacıyla ajansa devlet garantisi sağlama kararının onaylandığını açıkladı. Bu girişim, 2022'de gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYİH) bağımsızlıktan bu yana en büyük yıllık düşüş olan %29,1 oranında azalmasının ardından ekonomik toparlanmayı destekleme çabalarının bir parçasıdır.

İstatistik verilerine göre, ihracat bu yılın ilk iki ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %42,8 düşüş yaşadı. Ukrayna ihracatı, bazı Doğu ve Orta Avrupa ülkelerinin Ukrayna'dan tahıl ve diğer gıda ürünlerinin ithalatını yasaklaması sebebiyle bu ay daha da darbe aldı.

İlgili Haberler